Aprilli populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aprilli populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

06.05.2021 10:21

iStockphoto

2021. aasta aprillis, kui Balti aktsiaturg elavnes ja USA oma kohati seiskus, eelistasid LHV kliendid enamjaolt kodumaiseid ettevõtteid, eriti pankasid. Kõige populaarsemad olid siiski alati eesotsas olnud Apple ja Nio, kuid välisaktsiatest sattus edetabelisse ka üks eriti spekulatiivne nulltuludega ravimiaktsia. Sellest hoolimata oli see aprilli populaarseimatest aktsiatest suurim tõusja.

Apple

Apple’i (AAPL) aktsia hinnaliikumist ja kauplemisaktiivsust mõjutas kõige rohkem kuu alguses aset leidnud üleüldine tehnoloogiaaktsiate tõus. Kuigi kuu keskel tõus peatus ja pöördus viimasel nädalal langusesse, ületas Apple’i aprillikuu tootlus korralikult tehnoloogiaindeksi Nasdaq 100 3,6% tootlust samal perioodil.

28. aprillil avaldatud 2021. aasta I kvartali tulemused aktsia hinnale positiivset mõju ei avaldanud, ehkki ettevõtte teatatud tulud kasvasid aastaga 54% võrra 89,6 miljardi dollarini, samas kui analüütikud ootasid tulemuseks 77,4 miljardit dollarit. Oodatust kõrgem oli ka kasum aktsia kohta, mis oli 1,4 dollarit, võrreldes analüütikute 0,99 dollari ootusega. Alates 2016. aasta I kvartalist oli see Apple’le kahekümnes järjestikune kvartal, mil kasumiootust ületati.

Aktsia eilse sulgemishinna 128,10 dollarit põhjal on Apple’i ettevaatav P/E suhtarv 15,6x.


Allikas: Yahoo.Finance

Nio

Nagu ka teistele elektriauto- ja roheenergiaaktsiatele, oli aprill Nio (NIO) jaoks rahulik, jäädes kuu lõpuks ilma suuremate kõikumisteta 0,5% plussi. Aktsia vaevalist liikumist mõjutas pigem turu üldine iseloom, sest hoolimata kiipide puudusest, mis paljusid elektriautotootjaid kimbutab, püstitas Nio autode müügis uue rekordi, müües kuuga ligi 7,3 tuhat autot (aastaga +373%). Kvartaliga müüs Nio üle 20 tuhande auto, mida on 16% rohkem kui 2020. aasta neljandas kvartalis ja 423% rohkem kui 2020. aasta esimeses kvartalis.

1. mail teatas Nio ka oma aprillikuu müügitulemused, mille kohaselt autode müük võrreldes eelmise aasta aprilliga kahekordistus 7,1 tuhande ühikuni. Siiski on aastane kasv võrreldes eelmiste kuudega aeglustunud. II kvartalis loodab Nio müüa 21 tuhat kuni 22 tuhat autot, mis peaks kvartali tuludeks tooma 1,24 kuni 1,29 miljardit dollarit.

Analüütikute keskmine hinnasiht Nio aktsia kohta on 50,8 dollarit, mis on 32% kõrgem kui selle eilne sulgemishind 37,71 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Šiaulių bankas

Balti börsil kauplesid LHV kliendid aprillis enim Šiaulių bankase (SAB1L) aktsiaga, mis oli ka börsi üldstatistikat vaadates kõige suurema kauplemisaktiivsusega aktsia. Aastaga on Šiaulių aktsia tõusnud pea 60%, millest 11% selle aasta aprillis.

Aprillikuu viimasel päeval teatas pank oma esimese kvartali tulemused, mis näitasid nii hoiuste kui ka laenude kiiret kasvu, suurenedes kvartaliga vastavalt 6,7% 2,5 miljardi euroni ja 3,2% 1,82 miljardi euroni. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kasvasid vastavad mahud aga 17,9% ja 6,7%, ehkki laenude osas moodustasid suure osa madala intressiga hüpoteeklaenud. See põhjustas netointressi- ja teenustasutulude 0,3% languse 22,6 miljoni euroni võrreldes 2020. aasta esimese kvartaliga. Tänu madalatele laenude allahindlustele kasvas puhaskasum aastaga 47,9% 12,4 miljoni euroni. Tugevad koondtulemused on aktsia hinna tõusu toetanud ka mai esimestel päevadel.

Šiaulių bankase ettevaatav P/E suhtarv on 6,9x ning aktsia eilne sulgemishind oli 0,617 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic

Ocugen

Uutest nimedest sattus seekordsesse edetabelisse üks teistest riskantsem aktsia, mida iseloomustab konkurentsitihe valdkond, tulude puudumine ja madal turuväärtus. Pool aastat tagasi võis Ocugeni (OCGN) nimetada isegi sendiaktsiaks, kuid alates detsembrist, pärast seda kui ettevõte teatas plaani tuua turule uus koroonavaktsiin, on aktsia hind tõusnud ligi 4000%.

India ravimitootja Bharat Biotechi arendatud vaktsiin on investorite tähelepanu püüdnud selle 100%-lise efektiivsusmääraga raskete koroonaviiruse juhtumite vastu, olles teistest tõhusam. Kuigi katsetused on olnud edukad ja oodata tuleb vaid rohelist tuld ravimiametilt, tekib küsimus uue vaktsiini vajalikkuse üle. Vaktsineerimine USAs edeneb praegu kiiresti ning valitsused on juba tellinud suured kogused vaktsiine teistelt tootjatelt nagu AstraZeneca, Pfizer, Moderna ja Johnson & Johnson.

Ocugeni aktsia sulgemishind oli eile 10,91 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Microsoft

Tehnoloogiahiid Microsoft (MSFT) lõpetas kuu 4,1% tootlusega, ületades 0,5%-ga vastavat Nasdaq 100 indeksit, kuid jäädes veidi alla S&P 500 indeksile, mis on viimasel ajal üsna harjumatu nähtus.

Sarnaselt teistele tehnoloogiaettevõtetele liikusid Microsofti I kvartali tulemused ja aktsia hind vastupidises suunas. Kui Microsofti esimese kvartali müügitulu jäi vastavusse analüütikute ootusega, siis kasumiks aktsia kohta kujunes 1,95 dollarit, võrreldes prognoositud 1,76 dollariga. Aprilli lõpus avaldatud tugevate tulemuste peale reageeris aktsia korraliku langusega, andes ära suure osa oma kuu jooksul tehtud tootlusest.

Eriti hästi läks pilveteenuste segmendil, mille tulud kasvasid aastaga 50%, ületades samuti analüütikute ootusi. Eelmise aasta lõpu seisuga moodustas Microsofti pilveteenuste platvormi Azure’i turuosa 20% ülemaailmsest pilveteenuste turust, jäädes alla vaid Amazonile, kellel on 32% suurune turuosa. Google Cloudi ja Alibaba Cloudi vastavalt 9% ja 6% suurune turuosa jääb Microsoftile veel palju alla.

Microsofti aktsia sulgus eile 246,47 dollaril ja selle ettevaatav P/E suhtarv on 35,0x.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti aprillis arvukalt tehinguid ka LHV Groupi LHV1T (kuine muutus: +7,2%), Coop Panga CPA1T (+15,3%), Tallink Grupi TAL1T (+10,4%), Merko Ehituse MRK1T (+18,4%) ja Ignitis grupė’i IGN1L (−1,0%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: LHV Group, Coop Pank, Tallink Grupp, Merko Ehitus, Ignitis grupė.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon