Töötleva tööstuse seis paraneb iga kuuga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Töötleva tööstuse seis paraneb iga kuuga

Kristo Aab

11.05.2021 20:08

Autor: Blaz Erzetic

Eesti kaubaekspordi kasv oli märtsis väga kiire, kuid ligikaudu kolmandik kasvust tuli kallinenud ekspordihindade tõttu. Kui puidu- ja metalltoodete ning põllumajandussaaduste hinnad kerkisid kuni 5%, siis Eesti ekspordis tähtsal kohal oleva elektroonika ekspordihinnad olid kuni 10% kõrgemad, mineraalsete toodete hinnad kuni 20% kõrgemad ning energiasektori toodang suisa 75% kallim kui aasta tagasi.

Lisaks kallinenud toodangule andis ekspordikasvu suure panuse ka nõrk võrdlusbaas möödunud aastast, sest mullu märtsis oli kogu Euroopas tööstussektor juba koroonakriisist halvatud. Nõrga võrdlusbaasi mõju tuleb eriti tugevalt esile aprillis ja mais.

Kuigi kaubaekspordi kiire kasvutempo määrasid mõned üksikud kaubarühmad, nagu mineraalsed kütused (+44%), puit (+38%) ja transpordivahendid (+44%), oli ekspordikasv kokkuvõttes siiski üsna laiapõhjaline. See kinnitab ka Konjunktuuriinstituudi baromeeterküsitluse tulemusi, mille põhjal on ettevõtjate kindlustunne tööstussektoris praegu rekordkõrgel tasemel. Selle taustal oleks märtsis oodanud ka veidi kiiremat tööstustoodangu mahu kasvu töötlevas tööstuses, kuid tavapärasest madalamad toodangumahud volatiilses elektroonikatööstuses ja toiduainete tootmises hoidsid üldise toodangumahu kasvu tagasihoidlikuna.

Ettevaates on tööstusettevõtjad optimistlikud ja hindavad, et eelseisvatel kuudel tekib pigem raskusi nõudluse rahuldamisega kui selle puudusega. Üha aktuaalsemaks muutub taas kvalifitseeritud tööjõu ning ebapiisavast seadmepargist tingitud tootmisvõimsuse nappus.

Eesti ekspordi aastane kasv (%). Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon