Zehnder – mootorimaailmast sisekliima turule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Zehnder – mootorimaailmast sisekliima turule

Erko Rebane

18.05.2021 14:31

Allikas: Zehnder

Zehnderi ajalugu ulatub aastasse 1895, mil Jakob Zehnder ehitas Šveitsis Gränichenis maja ja väikese mehaanikatöökoja. 1912. aastal sai ettevõte nimeks Zehnder & Söhne, kuhu kuulusid peale Jakob Zehnderi veel ka tema kolm poega ja kellega koos hakati kahekümnendatel „Zehnderli“ mootorrattaga Šveitsi turgu vallutama. Vundament tänasele segmendile tekkis 30ndatel, kui arendati Euroopa esimene terastoruga radiaator, millega võeti 60ndatel maailmaturud ette.

1979. aastal arendati välja esimene vannitoa radiaator ning 1980 laiendati tooteportfelli soojust kiirgavate laepaneelidega, mis on mõeldud eeskätt tööstus- ja ärihoonete kütmiseks. Kümme aastat hiljem siseneti Hiina radiaatorite turule ja 2001. aastal hakati tootma ventilatsioonisüsteeme. Tänaseks on firma kasvanud üleilmselt tunnustatud sisekliima terviklahenduste pakkujaks, kes müüb oma tooteid rohkem kui 70s riigis ja kus töötab kokku ligi 3400 inimest. Zehnderil on 16 tehast, neist kaks Hiinas ja kolm Põhja-Ameerikas.

Kaks peamist ärisuunda

Ettevõtte tooted jagunevad kahte peamisesse gruppi: ventilatsioon ja radiaatorid. Ventilatsiooniseadmete valik ulatub ruumipõhistest kuni kortermajade/ärihoonete lahendusteni välja. Zehnder ventilatsioonisüsteemiga käivad koos ka valikulised innovaatilised lisalahendused nagu niiskustagastusega soojusvahetid, pinnasoojusvahetid passiivseks õhu eelkütteks ja suviseks jahutuseks, kompaktsed ilma välisosata aktiivjahutusmoodulid ning erinevad väliste andurite ja nutilahendustega juhtimisvõimalused. Niiskustagastusega vähendatakse liiga kuiva siseõhku talvel ja liiga niisket siseõhku suvel, luues nõnda parema sisekliima. Soojustagastusega võetakse välja minevast õhust soojus ning kantakse üle sisse tulevale õhule, vähendades sellega küttearvet.

Radiaatorite segmendi alla lähevad dekoratiivsed radiaatorid ja rätikute kuivatid näiteks koju vannituppa, ning kiirgussoojusel põhinevad kütte- ja jahutuspaneelid lakke, mis on mõeldud näiteks büroodesse, kõrghallidesse, spordirajatistesse, koolidesse, haiglatesse ja hotellidesse. Kuna kiirguslahendused töötavad küttes/ jahutades mitte õhku, vaid pindu, on Zehnderi kohaselt seeläbi võimalik kokku hoida kuni 40% energiakuludest. Paneele saab kasutada nii ripplae konstruktsioonis, rippuvate paneelisaartena või kipsplaat lae konstruktsioonis.

Euroopas on Zehnder suurim kütte- ja jahutuspaneelide tootja ning koos radiaatorite segmendiga tuleb Euroopast ka enamus firma müügitulust (84%).

Allikas: Zehnder

Ettevõtte tulemustele pikemalt tagasi vaadates joonistub välja võrdlemisi stabiilne müügitulu kasvutempo, mida suudeti kuni 2020. aastani hoida keskmiselt 4% juures. Ärikasumi marginaali, mida 2015-2016 räsisid hinnasurve, valuutade ebasoodsad liikumised ja Brexiti hääletus, on juhtkonnal õnnestunud tuua tagasi üle 8%.

Allikas: Zehnder

Aktsiakasumit mõjutas 2015.a ligi 22 mln restruktureerimiskulu ja 2016. näitajat toetas ühekordselt 40,3 miljoni euro eest müüdud tootmishoone Hiinas, ent sealt edasi on müügitulu kasv ja marginaalid hästi peegeldunud ka kasumiaruande viimasel real.

Allikas: Zehnder

2020

Koroonaviirusest pole puutumata jäänud ka Zehnder, kelle mullune käive kahanes 4% 617,7 miljoni euroni, pöörates esimese poolaasta 9% languse teises pooles siiski 1% kasvuks. Radiaatorite segmendi müük kahanes seejuures 11% 293,6 miljoni euroni ja ventilatsioonide äri käive suurenes 3% 324 miljoni euroni. Tänu kokkuhoiumeetmetele (nõukogu liikmete palkade vähendamine kuueks kuuks, ajutise tööjõu vähendamine, projektide edasilükkamine, reklaami ja ärireiside vähendamine) suudeti ärikasumit samal perioodil suurendada 20% 50,5 miljoni euroni ning saavutada sellega 2018. aastal eesmärgiks seatud 8% ärikasumi marginaali (8,2% vs 6,5% eelneval aastal).

Arenduskulud püsisid sisuliselt muutumatuna 18,2 miljonil eurol, kui fookuses oli ventilatsioonisegment, mis peaks vedama firma kasvu keskpikas vaates. Sel aastal tuuakse turule näiteks Zehnder ComfoClime kliimasüsteem, mis on mõeldud madala energiakuluga ja eelvalmistatud majadele. Lisaks lisanduvad tootevalikusse IoT ühendusega uue põlvkonna puhta õhu lahendused.

Zehnderi dividendipoliitika näeb ette kasumist 30-50% jaotamist aktsionäridele ning sellest hoiti kinni ka eelmise majandusaasta järel, kandes A aktsia omaniku kontole aprilli alguses 1,25 franki suuruse dividendi (2019. aastal 0,7). A aktsiad moodustavad aktsiakapitalist 83,1% ja noteerimata B aktsiad 16,9%. Viimased kuuluvad firmat neli põlvkonda juhtinud Zehnderi perele, mis annavad neile 50,4% kõikidest häältest ja kannavad dividendi, mis moodustab viiendiku A aktsia dividendist.

Keskpikas vaates sihib ettevõte müügitulu 5% kasvu aastas ning usub, et neil on ruumi parandada ärikasumi marginaali veelgi, kergitades seda 8-10% vahemikku.  Kuna ettevõtte bilanss on tugev (omakapitali osakaal 66%) ning netoraha 96 mln eurot, otsustati märtsis alustada aktsiate tagasiostuprogrammiga, millega tahetakse järgmise kolme aasta jooksul vähendada A aktsiate arvu 5% ehk ca 488 tuhat aktsiat.

Kuna Euroopa Liit peab kliimaeesmärkide saavutamisel oluliseks tõsta hoonete energiaefektiivsust ning selleks kavatsetakse senist renoveerimismäära järgmise kümne aasta jooksul vähemalt kahekordistada, võiks see pakkuda pikaajalist soodsat taganttuult ka sisekliimalahendustega energiasäästlikkusele orienteeritud Zehnderile. Nagu võib allolevalt aktsia hinna ja ettevaatava P/E suhte graafikutelt näha, siis selle fookusega on turuosalised ettevõtet viimasel aastal tõenäoliselt ka vaadanud.

Zehnderi aktsia hind Šveitši börsil (valge) ning 12 kuu ettevaataval kasumil põhinev P/E suhe (lilla)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon