Ülevaade LHV PIK automaatse investeerimise valikust I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ülevaade LHV PIK automaatse investeerimise valikust I

Raido Tõnisson

19.05.2021 09:44

LHV

LHV pensioni investeerimiskontol ise investeerides on investeeringuid võimalik hajuta ligi 200 erineva väärtpaberi vahel, millest kolmveerand moodustavad üksikaktsiad ja ülejäänu Kasvukonto valikus olevad fondid. Kui ETFide puhul on kõige olulisem teada vaid konkreetse fondi alusindeksit, kuhu ja mis põhimõtetel investeeritakse, siis üksikaktsiatesse investeerides tuleb ettevõtte kohta kodutööd rohkem teha ja vaid üksiku näitaja vaatamisest jääb väheks. Selleks, et esimene etapp kiiremini läheks, oleme käesolevas artiklis välja toonud automaatse investeerimise alla kuuluvate Põhjamaade, Euroopa ja arenevate turgude aktsiate põhilised näitajad.

Põhjamaad

*12-kuu ettevaatav. Dividenditootlused ja P/E on aktsia 14. mai sulgemishinna põhjal.

Põhjamaade aktsiatesse on LHV PIK kaudu võimalik automaatselt investeerida praeguse seisuga 25 ettevõttesse, millest enamik on suurimate positsioonidena esindatud ka vastava regiooni laiapõhjalisemas indeksfondis Amundi MSCI Nordic UCITS ETF. Valikus turuväärtuse poolest suurim on Taani ravimitootja Novo Nordisk (NOVOB), mille tooteid müüakse üle kogu maailma. Ettevõte paistab silma eelkõige iga-aastaselt kasvavate tulude ja kõrge omakapitali tootluse poolest, mis on alates 2014. aastast kõikunud 70%-90% vahel, jäädes praeguse seisuga vahemiku alumisse otsa. Ettevõtte 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv on 25x, mis on sektorit arvestades keskpärane näitaja. Siiski on aktsia hind alates 2017. aastast enam kui kahekordistunud 485,9 Taani kroonini ning läinud veidi ette analüütikute keskmisest hinnasihist, kes näevad aktsia õiglast väärtust 327 krooni juures.

Väiksematest ettevõtetest leidub nimistust ka mitmeid finantssektori aktsiaid, kes üldiselt pakuvad keskmisest kõrgemat dividenditootlust, samas kui ettevaatav P/E suhtarv kipub keskmisest allapoole jääma. Jättes välja Volvo, kelle makstud erakorralise dividendi tõttu näib see kui kõrgeima dividenditootlusega, pakuvad jätkusuutlikult kõrgeimat dividendi finantssektori ettevõtted, eelkõige Nordea Bank (NDA) ja (DNB). Kõige suuremat tõusupotentsiaali näevad analüütikud Taani tuuleturbiinide tootjal Vestas Wind Systemsil (VWS), mille hinnasiht on 115% kõrgem praegusest turuhinnast.

Euroopa

*12-kuu ettevaatav. Dividenditootlused ja P/E on aktsia 14. mai sulgemishinna põhjal.

Vaadates Euroopasse on valikus kõige rohkem tarbimisega seotud ettevõtteid, millest suurimad on Prantsusmaal asutatud luksuskaupu müüv LVMH (MC) ja Šveitsi rahvusvaheline toidu- ja joogitöötlemise konglomeraat Nestle (NESN), mis paistab silma oma kasvavate dividendide poolest. Kuigi praegune 2,5% väljamaksetootlus ei tundu kõrge, on ettevõte alates 2009. aastast kasvatanud dividendi keskmiselt 8% aastas, makstes praegu kaks korda kõrgemat dividendi kui 12 aastat tagasi. Tööstusele kohaselt on kõrgeima dividenditootlusega siiski Suurbritannia sigarettide ja tubakatootja British American Tobacco (BATS), mis on alates 2019. aastast tulude poolest maailma suurim tubakaettevõte.

Omakapitali tulumäära poolest paistavad enim silma tervishoiusektorisse kuuluv Roche Holding (ROG), mitmesuguseid tarbimiskaupu müüv Unilever ja teinegi farmaatsiaettevõte GlaxoSmithKline (GSK). Kõrge omakapitali- ja dividenditootluse kooslus ning madal ettevaatav P/E suhtarv teevad viimasest ühe atraktiivseima ettevõtte, arvestades juurde veel ka, et analüütikute hinnasiht on oluliselt kõrgem kui turuhind.

Arenevad turud


*12-kuu ettevaatav. Dividenditootlused ja P/E on aktsia 14. mai sulgemishinna põhjal.

Arenevate riikide nimistu ettevõtteid iseloomustab enamasti kõrge turuväärtus, kuid väikseim neist on 55 miljardi dollarilise turuväärtusega Hiina elektriautode tootja Nio (NIO), mida võib Tesla järel nimetada ka LHV klientide lemmikaktsiaks roheenergia valdkonnas. Ettevõtte näitajatest siiski palju välja ei ole tuua ning kasvuaktsiale kohaselt on suured panused pandud pigem tuleviku loole.

Suurimate ettevõtete hulka kuuluvad interneti-põhiste teenuste ja müügiga tegelevad Tencent Holdings (TCEHY) ja Alibaba (BABA), millele järgnevad tehnoloogiaettevõtted Taiwan Semiconductor (TSM) ja Samsung (SMSN). Peale Hiina kuulub arenevate riikide ettevõtete nimekirja veel ka näiteks Brasiilia mäendusettevõte Vale (VALE), kes tegeleb muu hulgas mitmete metallide kaevandamisega, kuid ka väetiste valdkonnas. Pärast kõne- ja multimeediateenuseid pakkuvat China Mobile’i (CTM), on Vale kõrgeima dividendi- ja omakapitalitootlusega ettevõte, mille 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv on vaid 6,1x.

Arusaadavalt on kogu nimistus ülekaalus stabiilselt kasumit teenivad ettevõtted, kes enamasti maksavad osa sellest investoritele dividendidena välja. Nendest paljude puhul jääb praegune turuhind alla analüütikute konsensuslikule hinnasihile, lisades potentsiaali ka kapitalikasvuks.  Seega on ka USA ja Balti ettevõtteid arvestamata võimalik teiste regioonide ettevõtetest kokku panna korralikult hajutatud pensioniportfell, olgu see siis suunatud dividendide saamisele, tulevikutrendidele, või teistesse kasvuettevõtetesse investeerimisele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon