Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga I kvartalis 2021? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga I kvartalis 2021?

Kevin Koik

20.05.2021 09:09

LHV

2021. aasta esimese kolme kuu jooksul alustas LHV Kasvukonto abil rikkuse kasvatamist ligi 5000 uut investorit. Suur huvi investeerimise vastu oli suuresti ajendatud jätkuvast tõusust börsiturgudel ning krüptovaluutade kasvavast populaarsusest. Järgnevalt vaatame lähemalt, kuidas Kasvukontol esimeses kvartalis läks - milliseid otsuseid üle 22 000 investori tegid ning mis fondid suutsid kvartali lõikes investoritele suurimat tootlust pakkuda.

Olemasolevatest positsioonidest on endiselt enim investeeritud USA 500 suurimat ettevõtet katvasse fondi SXR8, kus on 19,4% kogu investeeringutest. Esmakordselt tõusis esikolmikusse bitcoini järgiv fond COINXBE, mille taga oli esimeses kvartalis toimunud järsk tõus krüptovaluuta hinnas. Rahulikku kasvutrendi positsioonide mahu osas jätkas maailma ettevõtete fond VWRL, mis annab aimu investorite soovist oma investeeringuid senisest rohkem regiooniti hajutada. Euroopa suurettevõtteid koondav fond EXSA tõi esimeses kvartalis selle omanikele küll positiivset tootlust, kuid moodustas Kasvukonto koguinvesteeringutest taas madalama mahu kui varasema kvartaliga võrreldes.

Uus raha investeeritakse üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele. Enim suunatakse uut raha SXR8 fondi, kuhu läheb 19,44% uutest investeeringutest (kvartal varem 15,9%). USA tehnoloogiasektorit järgiva EXXT investeeringud on eelmise kvartaliga võrreldes veidi kahanenud, olles 11,58% tasemel. (varem 13,5%). Kui eelmise aasta lõpus pandi 8,6% investeeringutest puhta energia tootjate fondi INRG, siis möödunud kvartaliks oli Kasvukonto omanike huvi fondi vastu vähenenud ning asendunud maailma ettevõtete (VWRL) ning bitcoini (COINXBE) fondidega.

2020. aastal kujunes kõigi Kasvukonto fondide keskmiseks aastaseks tootluseks ligi 20%. Tänavuse esimese kolme kuu jooksul oli fondide keskmiseks tootluseks +12,2% ning mediaantootluseks 8,1%. 46-st fondist 37 näitas positiivset tootlust ning 9 jäi punasesse. Parimat tulemust näitasid krüptovaluutad COINETHE (+169%) ja COINETHE (+124%), mis paistsid kõrgeima tootlusega silma ka mullu viimases kvartalis. Tootluselt kolmas oli Kasvukonto fondidest USA väiksemaid ettevõtteid koondav XRS2, mis andis investorite portfellidele tõuke 18,6%-lise tootlusega. Negatiivse poole pealt olid pingerea tipus Ida-Euroopa ettevõtete fond LEERD (-13,7%), roheenergia fond INRG (-11%) ja kullafond XAD5 (-5%).

46-st fondist 13 maksab dividendi lõppinvestori kontole ning ülejäänud 43 fondi reinvesteerivad selle. Suurimat dividenditootlust pakub ISPA 3,42%-ga ja SPYW 2,98%-ga. Atraktiivset tootlust pakub ka ettevõtete võlakirjafond LQDA (2,92%). Märkimisväärset aastast dividendide kasvu näitas USA dividendimaksjaid koondav SPYD (42,83%), mis annab märku, et ettevõtted on koroonamõjudest toibumas ning taas on tekkimas võimekus kriisieelsel tasemel dividende maksta.

Allikas: Bloomberg 19.05.2021 seisuga

Volatiilsetel aegadel on huvitav vaadata, kuidas on käitunud Kasvukonto investorid. Võttes aluseks kõik tehtud tehingud, siis nähtub, et närvilistel aegadel on müügitehinguid tavapärasest rohkem. Kui keskmine ostude arv kogu orderitest on 77%, siis ka I kvartalis oldi pigem ostupoolel ning positsioone tavapärasest rohkem ei realiseeritud. Ostutehingute osakaal jätkas kasvamist kolmandat kvartalit järjest, moodustades sedapuhku 78.5% kogu tehingute mahust. Ostude keskmisest kõrgem osakaal võib indikeerida investorite optimistlikku meelestatust tuleviku osas.

 

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus indeksfondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt 1 euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot leiab LHV Kasvukonto kohta selle kodulehelt.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon