Ülevaade LHV PIK automaatse investeerimise valikust II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ülevaade LHV PIK automaatse investeerimise valikust II

Raido Tõnisson

21.05.2021 08:58

iStockphoto

Ligi pooled aktsiad, mille oste on LHV pensioni investeerimiskontol võimalik automatiseerida, on pärit USAst ja hõlmavad suuremat osa S&P 100 indeksisse kuuluvatest ettevõtetest. Seega moodustab valikus olevate ettevõtete kogu turuväärtus enamiku nii S&P 500 indeksist, kui ka kogu USA aktsiaturu kapitalisatsioonist. Lisaks USAle ja varem tutvustatud Põhjamaade, Euroopa ja arenevate turgude ettevõtetele on valikus ka populaarsemad Balti aktsiad.

USA




*12-kuu ettevaatav. Dividenditootlused ja P/E on aktsia 14. mai sulgemishinna põhjal.

Aktsiate arvu poolest domineerivad USA nimistus peamiselt tehnoloogiaaktsiad, hõlmates kokku 20 erinevat suurema ja väiksema turuväärtusega ettevõtet. Viimasel ajal on paljude nende aktsiate P/E suhtarv kerkinud kohati ulmelistele tasemetele, mis on viinud kogu USA aktsiaturu kallimale tasemele kui Põhjamaade, Euroopa või arenevate turgude aktsiad. Siiski leidub USAst ka mitmeid õiglaselt või alla selle hinnastatud tehnoloogiaaktsiad, vähemalt analüütikute arvates. Parimad näited sellistest ettevõtetest on eelkõige väiksema turuväärtusega arvutiosade tootja Advanced Micro Devices (AMD) ja Servicenow (NOW), kus mõlema puhul näevad analüütikud 32% tõusupotentsiaali, ehkki nende P/E ja omakapitali tootluse vahe on mitmekordne.

Nagu tabelist ilmneb, maksavad paljud tehnoloogiaettevõtted ka dividende, millest suurima tootlusega praeguse hinna juures on arvutite ja infotehnoloogia konsultatsiooni ettevõte IBM (IBM) ja pooljuhtide tootja Broadcom (AVGO). Ka P/E ja ROE näitajad jäävad nende ettevõtete puhul vahemikku, mida peetakse normaalseks ning lisaks on analüütikute hinnasiht mõlema puhul veidi kõrgem kui 19. mai sulgemishind.

Kõrgeima dividenditootlusega ettevõtted pärinevad siiski energeetika- ja kommunikatsioonisektorist, kus paistavad silma juba tuntud dividendiaristokraadid, sealhulgas nafta- ja gaasikontsern ExxonMobil (XOM) ning telekommunikatsiooniettevõte AT&T (T). Kõrge dividenditootluse tõttu neil erilist potentsiaali kapitalikasvuks ei ole, mida kinnitavad ka analüütikute hinnasihid. Kõrge dividendi tõttu on üsna tavaline, et omakapitali tootlus on negatiivne ning oodatav kasumi kasv pigem madal kui mitte olematu.

Balti


Dividenditootlused ja 12-kuu tagasivaatav P/E on aktsia 19. mai sulgemishinna põhjal.

Balti aktsiate valikul on lähtutud nii selle aktsia likviidsusest kui ka populaarsusest LHV klientide seas. Neljast regioonist (Põhjamaad, USA, Euroopa, Balti), on Baltimaade aktsiad madalaima P/E ja ROE näitajatega, kuid samas kõrgeima dividenditootlusega. Seda põhjendab asjaolu, et Balti turul leidub vähe kasvuettevõtteid, kes oma tulusid ja kasumeid suudaks kiiresti kasvatada. Seega sobivad Balti aktsiad pensionikogujale, kes otsivad tootlust pigem dividendidest kui kapitalikasvust.

Kuna Tallink Grupp (TAL1T) oli sunnitud reisipiirangute tõttu oma tegevuse alates eelmise aasta märtsist suures mahus ajutiselt peatama, katkestas ettevõte arusaadavatel põhjustel ka oma dividendimakse. Arvestades, et enne koroonakriisi tunti Tallinkit kui ühte parima dividendiga ettevõtet Balti turul, püsib paljudel lootus, et tegevuse uuesti käima saamisel taastab Tallink mõne aasta pärast, vähemalt osaliselt, ka oma dividendi, mis võib pensioniks investeerimisel veel kasu tuua. Tallinki dividendi puudumise ja paljude teiste aktsiahindade kiire tõusu tõttu on eelnevate aktsiate keskmine 4,2% dividenditootlus praegu pigem madalapoolne.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon