Riskide maandamine optsioonidega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Riskide maandamine optsioonidega

Kevin Koik

24.05.2021 09:37

iStockphoto.com

Vaatame riskide maandamist Apple Inc (AAPL) aktsia näitel. Investor soetas LHV Traderi kaudu 100 aktsiat turuhinnaga 133.48 dollarit (29. aprilli sulgemishind), millele lisandus teenustasu 7 dollarit. Et riske maandada, ostis investor müügioptsiooni hinnaga 4.85 dollarit (optsioonipreemia) aegumistähtajaga 16. juuli 2021 ja strike hinnaga 130. Müügioptsioon võimaldab tal seega hiljemalt aegumiskuupäeval aktsiad soetusmaksumuse lähedase hinnaga tagasi müüa, juhul kui turuhinnas toimub ootamatu langus ning investeerimistees ei realiseeru. Ühe optsioonilepingu (sisaldab 100 aktsia müügiõigust) hinnaks kujunes 485 dollarit, millele lisandus teenustasu summas 4 dollarit. Optsiooni realiseerimiseks kuluv teenustasu on 0.08 dollarit ($0.000119 * aktsiate kogus + $0.0000051 * strike hind).

Aktsia

Aktsia + müügioptsioon

Hind tõuseb ($133.48 -> $160)

= - (100 x $133.48) - $7 + (100 x $160) - $7 = $2638

= - (100 x $133.48) - $7 - (100 x $4.85) - $4 + (100 x $160) - $7 = $2149

Hind langeb ($133.48 -> $110)

= - (100 x $133.48) - $7 + (100 x $110) - $7 = -$2362

= - (100 x $133.48) - $7 - (100 x $4.85) - $4 -$0.08 + (100 x $130) - $7 = -$851.08

Tabelis on esitatud kaks võimalikku stsenaariumit aktsiahinna liikumise osas ning näidatud, kui suur oleks teenitav kasum või kahjum kummagi strateegia rakendamisel. Nähtub, et võrreldes ainuüksi aktsiate soetamisega võimaldab hedging edukalt piirata kahjumit, kuid kahandab see-eest mõnevõrra ka võimalikku positiivset tootlust. Müügioptsiooni omamata on investori maksimaalseks kahjumiks terve aktsiapositsiooni suurus. Allolev joonis illustreerib kasumi või kahjumi suurust sõltuvuses alusvara hinnast.

Kirjeldatud strateegia (married put) kõrval on olemas riskide maandamiseks või lisatulu teenimiseks ka alternatiivne meetod, mida kasutatakse juhul, kui investor ennustab lähiajal alusvarale madalat volatiilsust. Strateegia „kaetud call“ (covered call) rakendamisel müüb investor ostuoptsiooni, mille alusvaraks on tema enda pika positsiooniga väärtpaberid. Tulu on võimalik teenida läbi optsioonipreemia.

Oletame, et investor ostis kuu aega tagasi 100 Apple aktsiat hinnaga 120. Aktsia hind on küll praeguseks tõusnud 135 dollari ligidale, kuid investor usub nüüd, et lähikuudel liigub aktsia hind külgsuunas ning suuri kõikumisi ei tee. Ta müüb ühe ostuoptsiooni strike hinnaga 140 dollarit, aegumistähtajaga 16. juuli 2021 ning preemiaga 2.85 dollarit.

Kui väljalaskmise ning aegumistähtaja vahelise perioodi jooksul ei tõuse aktsia hind kordagi üle 140 dollari, on ostuoptsioon vastaspoole jaoks väärtusetu ning optsiooni välja andnud investori tuluks kujuneb 285 dollari suurune preemia. Kui aga aktsia hind liigub täitmishinnast kõrgemale, võib tekkida vastaspoolel huvi optsioon realiseerida, mis tähendab, et investor saab endale küll optsiooni eest makstud preemia, kuid on kohustatud müüma oma alusvara tehingu vastaspoolele.

Kaetud call-i puhul on oluline mõista, et mida kõrgem täitmishind valitakse, seda suurem on õnnestumise tõenäosus, kuid väiksem teenitav tulu. Samuti tuleb arvestada võimalusega, et ostuoptsiooni müüja jääb ilma oma alusvarast. Seega peab strateegiat rakendav investor leidma kuldse kesktee riski ja tulususe vahel.

Kirjeldatud strateegiaid rakendati näidetes seni pika positsiooninga alusvara korral, kuid eriti kasulikuks saab riskide maandamine väärtpaberite puhul, kus on võetud lühike positsioon. Piiramatu kahjumi vältimiseks tuleks soetada ostuoptsioon. See võimaldab alusvara hinna tõusu korral need strike hinna juures tagasi osta ning need suurema kahjumita tagastada osapoolele, kes need investorile esmalt välja laenas.

Optsioonid on LHV klientidele kaubeldavad läbi internetipanga või kauplemisplatvormi Trader. Optsioonide soetamiseks Traderis on mitmeid võimalusi. Avades platvormi ning valides vasakult alt nurgast vaate „Mosaic“, on võimalik tehing teha järgmiselt:

  • Sisesta „ORDER ENTRY“ lahtrisse soovitud väärtpaberi sümbol. Vajuta Enter ning vali rippmenüüst „Options“.
  • Vali aegumiskuupäev.
  • Liigu kursoriga soovitud strike hinna ja optsiooni liigi peale (vasakul ostuoptsioonid (C), paremal müügioptsioonid (P)) ning kliki sobivale.
  • Määra, kas tegu on ostu- või müügitehinguga (BUY või SELL).
  • Määra optsioonilepingute kogus (QTY), orderi tüüp (vaikimisi on LMT) ning limiithinnaga orderi puhul hind ja kestus.
  • SUMBIT (Amount real on näha optsioonilepingu kogumaksumus)
  • Kontrolli andmeid ning kliki „Transmit“.

Ülevaadet portfellist näeb sektsioonist ACTIVITY -> Trades.

Kasulik on teada, mis juhtub olukorras, kui optsioon aegub rahas, kuid selle omanik pole realiseerimistehingut teinud. Internetipangas müüakse rahas aeguvad optsioonid aegumiskuupäeval enne turu lõppu maaklerite poolt maha ning saadud raha kantakse investorile. Realiseerimistehingut tegemata automaatselt alusvara ei osteta.  Seevastu platvormis Trader toimub optsioonide realiseerimine täitmiskuupäeval just automaatselt, kuid seda vaid juhul, kui investori kontol on alusvara soetamiseks piisavalt vahendeid. Kui vajalikke vahendeid pole, müüakse ka Traderis rahas aeguvad optsioonid enne turu lõppu automaatselt maha.

Meeldetuletuseks:

  • Married put – müügioptsiooni ostmine.
  • Covered call – ostuoptsiooni müümine.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon