Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi viimased investeerimisotsused

Raido Tõnisson

25.05.2021 09:19

Shutterstock

Eelmisel nädalal avaldasid USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2021. aasta I kvartalis. Kuigi börsid jätkasid aasta alguses oma kiiret tõusu, on kummagi fondijuhi lähenemine praegusel ajal küllaltki erinev. Vastupidiselt Warren Buffettile (Berkshire Hathaway), kes on häid investeerimisvõimalusi tikutulega otsinud juba pikka aega, näeb riskialtim David Tepper (Appaloosa) aktsiates lähiajal veel palju tõusupotentsiaali, suurendades oma positsioonide arvu portfellis märkimisväärselt.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 14,5 miljardit dollarit.

Märtsi alguses teatas Tepper avalikult, et on aktsiaturgude suhtes vägagi optimistlik ja ei leia languseks ühtegi head põhjust. Seda kinnitavad ka Tepperi enda tegemised eelmises kvartalis, kus positsioonide koguarv portfellis suurenes 44lt 61ni. Olulised muudatused toimusid muuhulgas ka kolme suurima positsiooni seas: suurima osakaaluga positsiooniks kerkis Tepperi lemmikaktsia Micron Technology, kolmandale kohale Facebook ning Amazon püsis muutumatuna teisel kohal. Kuigi kõiki suurimaid positsioone veidi vähendati, kompenseeris osakaalu languse nimetatud aktsiate hinna märkimisväärne tõus I kvartalis.

Uusi positsioone lisandus portfelli ühtekokku 23, millest suurima osakaalu moodustasid nafta ja maagaasi ettevõte Chesapeake Energy, televisiooni vahendusel meelelahutusteenuseid pakkuv ViacomCBS ning vaheettevõte Foley Trasimene Acquisition.

Müüdud positsioonidest kerkivad kõige rohkem esile finantsteenuseid ja digitaalseid makseid pakkuv Square, energiainfrastruktuuri ettevõte Kinder Morgan ja partnerettevõte Magellan Midstream Partners. Ostude-müükide suhe on tugevalt ostude poole kaldu, sest kokku likvideeris Tepper I kvartalis vaid 6 positsiooni, mille osakaal portfellis oli turuväärtuse poolest väga väike.

Jõudsalt jätkas Tepper oma tervishoiu- ja kindlustusseltsi UnitedHealth positsiooni täiendamist, suurendades seekord aktsiate arvu 38% võrra (2020. aasta IV kvartal: +183%). Kõige rohkem osteti aga juurde kaevandusettevõtet Freeport-McMoran ja USA naftaettevõtteid koondavat indeksfondi SPDR S&P Oil&Gas Exploration&Production.

Vähendatud positsioonid hõlmasid ettevõtteid erinevatest sektoritest, kuid kommunikatsioonivaldkonda kuuluva Walt Disney märkimisväärne vähendamine viis vastava sektori osakaalu portfellis 26%-ni, langedes juba neljandat kvartalit järjest (kuid säilitades endiselt suurima osakaalu portfellis). Finantssektorisse kuuluvate Paypali ja Mastercardi aktsiate vähendamine vastavalt 66% ja 47% võrra sektori osakaalule portfellis olulist mõju ei avaldanud.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks langenud rikkuselt kuuendaks inimeseks maailmas ning tema väärtus on 108,2 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

2021. aasta I kvartalis hoidis Buffett I kvartalis oma konservatiivset joont, olles aktiivsem pigem müügi- kui ostupoolel. Mõlemal puhul jätkati varem avatud positsioonide täiendamist või vähendatud positsioonide järk-järgulist müümist. Ainukesena üllatati energiaettevõttega Chevron, mis esmakordselt lisati portfelli alles 2020. aasta IV kvartalis, kuid mida juba selle aasta alguses vähendati poole võrra. Võib arvata, et vähendamise põhjuseks oli Chevroni kevadel makstud rekordkõrge dividendi ja aktsia hinna kiire tõusu koosmõju.

2020. aasta IV kvartalis rohkem kui poole võrra vähendatud Wells Fargo positsiooni müüdi eelmises kvartalis veelgi suuremas osakaalus, mille tulemusel jäi Wells Fargo Buffetti portfellis väikseimaks positsiooniks, moodustades marginaalse osa. Lisaks vähendati oluliselt telekommunikatsiooniettevõtte Liberty Global positsiooni, mida esmakordselt soetas Buffett 2013. aasta lõpus.

Sarnaselt eelnevale kvartalile suurendas Buffett I kvartalis jätkuvalt märkimisväärselt, 52% võrra (IV kv 2020: +34%), oma jaemüügiga tegeleva Krogeri positsiooni, millele järgnes Marsh & McLennan Companies (+23%). Väiksemas mahus ostis Buffett juurde Verizoni aktsiaid, mille praegune turuhind (56,98 dollarit) jääb alla Buffetti hinnangulisele keskmisele soetushinnale (59 dollarit aktsia kohta).

Uutest positsioonidest lisas Buffett portfelli Aon plc, mis müüb mitmesuguseid finantsriskide maandamise tooteid, sealhulgas kindlustust, pensionihaldust ja tervisekindlustuskavasid. Ettevõte moodustab Buffetti portfellist vaid 0,35%.

Täielikult suleti I kvartalis kaks positsiooni: finantsteenuseid pakkuv Synchrony Financial ja toornafta tootja Suncor Energy. Mõlemad positsioonid moodustasid portfellist väga väikese osa, kuid erinevalt Suncorist, mis suleti kahjumiga, teeniti 2017. aastal soetatud ja seejärel järk-järgult juurde lisatud Synchronist hinnanguliselt 20-30% kasumit.

Suurimad positsioonid on endiselt ligi 40%-ga Apple, mis on peale Snowflake’i (0,52% portfellist) Buffetti ainukene tehnoloogiaaktsia. Aktsia hinna kiire tõusu tõttu 2021. aasta I kvartalis vahetas American Expressi positsioon oma koha Coca Colaga, tõustes Buffetti kolmandaks suurimaks positsiooniks. Bank of America, mille aktsiaga pole alates 2018. aastast ühtegi olulist tehingut tehtud, hoiab 15%-ga teist kohta. Kolm suurimat positsiooni moodustavad Buffetti portfellist kokku ligi 63%.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikas: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon