Kuidas möödus I kvartal Balti börsil? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus I kvartal Balti börsil?

Raido Tõnisson

02.06.2021 09:31

iStockphoto

Käesoleva nädalaga pandi punkt LHV poolt kaetavate Balti börsiettevõtete esimese kvartali tulemuste hooajale. Artiklis vaatame, kuidas möödus populaarseimate Balti ettevõtete esimene kvartal ja millised hinnasihid on seadnud neile LHV analüütikud.

EfTEN Real Estate Fund III (LHV hinnasiht: 19,3-20,3 eurot)

Balti ärikinnisvarafondi EfTENi kvartali tulemustest võib aimu saada fondi igakuiselt avaldatavatest teadetest  selle osaku puhasväärtuse kohta. 29. aprillil avalikustatud I kvartali tulemused varem avaldatud kuistest teadaannetest ei erinenud ning hoolimata COVID-19 olukorra halvenemisest tänavu I kvartalis ulatusid fondi kogutulud 2,9 miljoni euroni, kasvades aastaga 17,4%. Ärikasum oli 2,4 miljonit eurot, mis on 28,9% rohkem kui 2020. aasta I kvartalis. Fondi puhaskasum oli I kvartalis 1,8 miljonit eurot, kasvades aastaga 31,2%.

2021. aasta I kvartali lõpu seisuga oli fondil 15 ärikinnisvarainvesteeringut õiglase väärtusega 144,8 miljonit eurot ja soetusmaksumusega 136,8 miljonit eurot. Portfell on suhteliselt ühtlaselt jaotatud jaekaubanduse, logistika ja kontorisektori vahel. Fondil on ka tugevad üürnikud, mitmel kinnistul on ainult üks üürnik (viiel 15-st kinnistust on kümme või enam üürnikku). Alates 2021. aasta I kvartalist näeb portfelli jaotus turusegmentide lõikes välja järgmine: jaemüük - 36%, kontor - 33%, logistika ja töötlev tööstus - 27% ning hooldekodud 4%. Fondi geograafilises jaotuses domineerib Leedu 57%-ga, millele järgnevad Eesti (27%) ja Läti (16%).


Allikas: Nasdaq Baltic

Merko Ehitus (LHV hinnasiht: 8,2-9,1 eurot)

Merko Ehitus avaldas oma I kvartali tulemused 6. mail 2021, mis näitasid tulude tugevat kasvu ja kasumlikkuse olulist paranemist. Kuigi tulud jäid meie ootustele siiski alla, suutis kontsern positiivselt üllatada kasumlikkusega. I kvartalis kasvasid netotulud võrreldes eelmise aastaga kokku 7,6% 60,1 miljoni euroni, mille peamiseks põhjuseks oli ehitusteenuste segmendi tulude 11,6% kasv. Kinnisvaraarenduse segmendi tulud jäid aastatagusega võrreldes stabiilseks ja olid 21,1 miljonit eurot (+0,8% aastaga). Ehitusteenuste ja kinnisvaraarenduse segmentide tulud moodustasid viimase kvartali kogutuludest vastavalt 64,8% (2020 I kv: 62,5%) ja 35,2% (2020 I kv: 37,5%).

Ehitusteenuste segmendi tulud ulatusid 39,0 miljoni euroni (2020 I kv: 34,9 miljonit eurot). COVID-19 pandeemia pole kontserni ehitusmahtudele otsest olulist mõju avaldanud ning üldiselt on ehitusmahud kogu Balti regioonis püsinud stabiilsena.

Ehkki ehitusturu väljavaated on COVID-19 pandeemia tõttu ebakindlad, suudab Merko tänu oma tellimuste jäägi märkimisväärsele suurendamisele järgmistes kvartalites kindlad tulud tõenäoliselt säilitada. Kuid ehituse sisendhindade potentsiaalset tõusu ja tihedat konkurentsi arvestades võime järgmistes kvartalites kasumlikkuse mõningast halvenemist näha.


Allikas: Nasdaq Baltic

Nordecon (LHV hinnasiht: 1,0-1,1 eurot)

Erinevalt Merkost üllatas teine ehitusettevõte Nordecon meid kasumlikkuse osas negatiivselt, kuid ka tulud jäid meie ootustele oluliselt alla. Ettevõtte tulud vähenesid 2021. aasta I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 10,8% 49,0 miljoni euroni, peamiselt tulude vähenemise tõttu välisturgudelt. 2020. aasta lõpus ja 2021. aasta alguses viidi Rootsis ja Soomes lõpule mitmed suuremahulised projektid, mistõttu tulu väljaspool Eestit asuvatelt turgudelt langes võrreldes eelmise aastaga 73%.

Emaettevõtte omanikele omistatav puhaskahjum oli 1,6 miljonit eurot (2020 I kv: kahjum 2,7 miljonit eurot), võrreldes meie oodatud kasumi vahemikuga 1,2-2,5 miljonit eurot. Kehvadest tulemustest hoolimata loodame, et suur tellimuste jääk toob järgmistes kvartalites kiire taastumise. Nordeconi tagatud tellimuste maht kasvas aastaga 22,9% 281,4 miljoni euroni, mis on ettevõtte ajaloo kõrgeim tase.


Allikas: Nasdaq Baltic

Harju Elekter (LHV hinnasiht: ülevaatamisel)

Harju Elekter (HAE1T) on elektriseadmete tootja, mille aktsiad noteeriti Tallinna börsil 1997. aastal. Ettevõtte I kvartali tulemused näitasid nii tulude kui ka kasumi olulist vähenemist aastaga. Ootuspäraselt mõjutas COVID-19 pandeemia kontserni äritegevust kuni ühe aasta pikkuse viivitusega ja mõju on nüüd selgelt nähtav. COVID19 pandeemia põhjustas lühiajalisi tarneahela probleeme kogu maailmas, mis põhjustas toormaterjalide ja elektriliste komponentide puuduse ning nende materjalide hindade tõusu. Hoolimata mitmetest ettevaatusabinõudest tehastes, tekitasid viiruspuhangud mõningaid tarneraskusi.

Kontserni konsolideeritud müügitulu vähenes aastaga 12,2%, ulatudes 30,7 miljoni euroni (I kvartal 2020: 35,0 miljonit eurot), jäädes alla meie 33-37 miljoni euro suurusele hinnangule, kuna müügimaht langes. Aktsionäridele omistatav puhaskasum 0,3 miljonit eurot (2020. aasta I kvartal: 0,7 miljonit eurot), mille tulemusel langes vastav marginaal 1,0%-ni (2020. aasta I kvartal: 2,1%). Ehkki esimese kvartali tulemused jäid alla meie hinnangute, usume, et kontsern taastub lähikvartalites tänu mitmele hiljuti sõlmitud suurtellimusele.


Allikas: Nasdaq Baltic

Coop Pank (LHV hinnasiht: 1,45-1,55 eurot)

Coop Pank säilitas 2021. aasta I kvartalis kodumaiste hoiuste mahu tugeva kasvu, millele aitasid kaasa ka Raisini platvormilt kaasatud hoiused. Kogu laenu- ja liisinguportfell kasvas kvartaliga 3,7% (25 miljonit eurot) 696 miljonile eurole, hoiused kokku kasvasid 12,7% (94 miljonit eurot) 831 miljoni euroni ning laenude ja hoiuste aastane kasvumäär ulatus vastavalt 38,0% ja 59,5%ni.

Üldiselt peame CPA 2021. aasta I kvartali kasvu ja kasumlikkuse näitajaid neutraalseks. Kuigi meil on hea meel näha, et CPA parandab oma efektiivsust ja suudab oma kodumaist hoiuste baasi kiiresti laiendada, oleme siiski mõnevõrra mures laenude aeglustumise ja intressimarginaalide languse pärast. Madala intressiga hüpoteeklaenude ja ärilaenude kiire kasvu tõttu langes neto intressimarginaal kvartaliga 0,3pp võrra 3,5%le.


Allikas: Nasdaq Baltic

Šiaulių bankas SAB1L (LHV hinnasiht: 0,64-0,68 eurot)

Nagu ka Coop Pank, jätkas Leedu pank Šiaulių bankas viimases kvartalis oma hoiuste baasi kiiret laiendamist, kuid veelgi positiivsema poole pealt kasvas laenutegevus võrreldes eelmise kahe kvartaliga, viies nii jae- kui ka äriklientide laenuportfellide korraliku laienemiseni. Puhas intressitulu oli prognoositust mõnevõrra nõrgem, osaliselt portfelli struktuuri jätkuva nihke tõttu madalama marginaaliga hüpoteek- ja ärilaenude suunas, põhjustades tarbimislaenude saldo languse.

2021. aasta esimese kvartali jooksul kasvas SABi kogu laenu- ja kapitalirendi portfell kvartaliga 3,2% 1,82 miljardi euroni, hoiused aga kasvasid kvartaliga 6,7% 2,50 miljardi euroni. Vaatamata sellele, et COVID-19 olukord Leedus võib tarbijate ja ettevõtjate usalduse taastumist piirata, on SAB endiselt tugevalt kapitaliseeritud ja korraliku puhvriga laenude allahindluste suurenemise korral.


Allikas: Nasdaq Baltic

Tallink Grupp (LHV hinnasiht: ülevaatamisel)

Peamiselt valitsuste kehtestatud piirangute tõttu kontserni koduturgudel Läänemere ümbruses jätkus 2021. aasta I kvartalis TALi reisijate arvu järsk langus. Kuigi kontserni kaubavood selleks avatud liinidel mõnevõrra paranesid eelmise kvartaliga võrreldes, langesid vastavad mahud aastavõrdluses järsult. I kvartali kogutulud jäid alla meie hinnangulise vahemiku (53,7 vs 65 kuni 75 miljonit eurot), kuid prognoositust madalamad olid kõigi tegevussegmentide müük, välja arvatud kaubaveo segment. Restoranide ja poodide kogumüügi osas näib, et ka Burger Kingi restoranide ajutise sulgemise negatiivne mõju kontserni maismaatuludele on olnud oodatust tugevam.

TALi põhikasumi näitajad olid suures osas kooskõlas meie hinnangutega, ehkki need jäid prognoositud vahemiku madalamasse otsa (-34,4 miljonit eurot vs -25 kuni -35 miljonit eurot). Seetõttu peame kontserni I kvartali tulemusi ootuspäraselt negatiivseks ning ka tulevikku vaadates pole reisijate arvu kiire taastumine tõenäoline.


Allikas: Nasdaq Baltic

Tallinna Kaubamaja Grupp (LHV hinnasiht: ülevaatamisel)

Nii nagu alati, avaldas Tallinna Kaubamaja oma I kvartali tulemused pikalt enne teisi ehk juba 13. aprillil. Ettevõtte tulemused vastasid üldjoontes nii kogutulude kui ka kasumlikkuse osas meie ootustele, ehkki tegevussegmentide lõikes ilmnesid oodatu ja reaalsuse vahel suuremad vahed.

TKMi kogukäive kasvas I kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 8,7% 190,8 miljoni euroni, mis on veidi üle meie prognoositud vahemiku, samas kui EBITDA oli 13,0 miljonit eurot, jäädes aastatagusega üsna stabiilseks (+2,6% aastaga). Käibe kasvu vedas TKMi suurim segment, supermarketid, mis tänu ABC Supermarketite omandamisele 2020. aastal saavutas müügituluks 133,9%, kasvades aastaga 13,2% ja moodustades kogutuludest 70%. Kuigi täpseid numbrid selle kohta ei avalikustata, kasvab üha rohkem ka e-Selveri osatähtsus, mille edasiarendamine on TKMi peamine prioriteet. Puhaskahjum vähenes 24,8% 2,2 miljoni euroni, mis hoolimata COVID-19 pandeemia põhjustatud keerulisest keskkonnast on rahuldav tulemus, vastates täielikult ka meie ootustele.


Allikas: Nasdaq Baltic

Tallinna Sadam (LHV hinnasiht: ülevaatamisel)

Tallinna Sadama I kvartali kogutulud ja kasum langesid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga oodatust mõnevõrra enam vastavalt 10,4% 25,0 miljoni euroni ja 31,4% 6,8 miljoni euroni, peamiselt reisisadamate segmendi tulemuste jätkuva languse tõttu, mille põhjustasid COVID-19 pandeemiaga seotud piiriülesed liikumispiirangud. TSMi reisi- ja kaubasadamate segmentide laevatasud jäid meie hinnangutele alla, kuid parvlaevasegmendi ja jäälõhkuja Botnica (segmendi ‘muu’ all) tulemused olid üldjoontes kooskõlas meie prognoosidega.

Peame TSMi I kvartali tulemusi neutraalseteks. Kontserni mitmekülgne ärimudel ning paindlikud kauba- ja parvlaevaoperaatorid aitavad tasakaalustada reisisadamate segmendi praegust kehva tulemuslikkust. Tulevikku vaadates mõjutab COVID-19 pandeemia tõenäoliselt lähitulevikus ja keskpikas perspektiivis TSMi tulemusi jätkuvalt, eriti mis puudutab reisisadamate segmenti.


Allikas: Nasdaq Baltic

Tallinna Vesi (LHV hinnasiht: 10,5-11,5 eurot)

Tallinna Vee kogutulud olid prognoositust mõnevõrra nõrgemad, peamiselt oodatust madalama veeteenuste müügi tõttu äriklientidele, mida mõjutas COVID-19 pandeemia ja sellega seotud äripiirangud.

Vee- ja kanalisatsiooniteenuste kogumüük vähenes aastaga 7,7% 10,0 miljonile eurole, mis sisaldab 5,1 miljoni euro suurust tulu eraklientidelt (+1,7% aastaga), 3,3 miljonit eurot äriklientidelt (-21,5% aastaga), 1,3 miljonit eurot väljaspool põhiteeninduspiirkonda asuvatelt klientidelt (-1,6% aastaga) ja 0,3 miljonit eurot saastetasudelt (- 0,4% aastaga). Põhiteeninduspiirkonna osas kasvas eraklientide tarbimine võrreldes eelmise aastaga 1,7%, kuna paljud inimesed töötasid kodust. Kommertstarbimise mahud põhiteeninduspiirkonnas seevastu langesid 22%, mis on palju suurem langus kui meie ca. 12% prognoos.

Üldiselt käsitleme ettevõtte 2021. aasta I kvartali tulemusi mõnevõrra negatiivsetena, kuna ettevõtete veetarbimise jätkuv järsk langus on endiselt murettekitav, mis näitab selgelt, et TVE pole praeguse pandeemia suhtes immuunne. Ehkki äriklientide veetarbimise maht peaks taastuma 2021. aasta teises pooles, ei pruugi ettevõte kriisieelse tasemeni jõuda veel niipea.


Allikas: Nasdaq Baltic

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon