Kuhu investeerivad pensioni investeerimiskonto kliendid oma pensioniraha? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeerivad pensioni investeerimiskonto kliendid oma pensioniraha?

Raido Tõnisson

03.06.2021 09:11

Unsplash

Mai lõpu seisuga oli kõige populaarsem pensioni investeerimiskonto (PIK) toode just LHV oma, mille turuosa oli koguni 78%. Artiklis toomegi välja kõige populaarsemad väärtpaberid, kuhu LHV PIK kliendid soovivad oma pensioniraha automaatselt investeerida.

LHV PIK-il ise investeerides on võimalik kasutada lisaks tavalistele väärtpaberitehingutele ka automaatse investeerimise võimalust. Automaatse investeerimise raames valid sina kliendina, kuhu sa oma raha tahad investeerida ning LHV teeb investeeringud börsil sinu eest automaatselt.

Populaarseimad investeerimisideed LHV klientide automaatse investeerimise valikutest:

Nii nagu ka LHV kasvukontol, on LHV PIK-il populaarseim valik USA 500 suurimat ettevõtet koondav indeksfond iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8). Fond on eelistatuim eelkõige tänu selle laiapõhjalisususele ning ajaloolisele tootlusele, mis sõltuvalt mõõtmise alustamise hetkest on olnud keskmiselt 8-10% aastas. Sellele järgneb viimasel aastakümnel võidukäiku teinud iShares NASDAQ-100 UCITS ETF (EXXT), mis koondab endas sada suurimat USA tehnoloogiaettevõtet. Seejuures nii mitmedki osakaalult suurimad ettevõtted indeksis, nagu Apple (AAPL), Amazon (AMZN), Microsoft (MSFT), Facebook (FB) ja Google (GOOGL), kattuvad eelmainitud S&P 500 fondi kõige kaalukamate ettevõtetega.

Populaarsuselt kolmas koht kuulub üksikaktsiale, milleks on ilmselt paljudele tuttav Tesla (TSLA). Kuigi aktsia hind on lühikese ajaga tõusnud üsna kõrgele ja paljud investorid on lühiajaliselt panustanud isegi aktsia langusele, on rohepööre kindlasti valdkond, millel on pikas perspektiivis veel palju avastamata potentsiaali.

Tulevikku vaatavad trendid on populaarsed

Rohevaldkonna jätkuks on kaheteistkümne populaarseima valiku seas veel vastava sektori laiapõhjalisem indeksfond iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG), mis investeerib puhta energia tootmisega ja tehnoloogia arendamisega seotud ettevõtetesse (nt päikeseenergia tootjad, seadmete valmistajad, nagu näteks Verbund või First Solar).

Lisaks kuuluvad lemmikute hulka ka elektriautode tootjatesse investeeriv fond (iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF ECAR) ning automatiseerimisega seotud ettevõtetesse investeeriv fond (iShares Automation & Robotics UCITS ETF RBOT). Mõlema trendi osas on kahtlemata tegemist pikaajaliste muutustega, mis mõjutab meie kõigi igapäevaelu veel aastakümneid.

Ainukese Balti aktsiana on kuuendal kohal LHV Group (LHV1T) ning mitte palju kaugemal varem nimetatud Apple ja Amazon.

Valitumatest väärtpaberitest paistavad veel silma vastavalt viiendal ja seitsmendal kohal olevad krüptovaluuta hinda järgivad fondid – XBT Provider Bitcoin Tracker Euro (COINXBE) ja XBT Provider Ether Tracker Euro (COINETHE).

Automaatse investeerimise populaarseimad valikud näitavad, et pensionikogujad panustavad suurelt tulevikutrendidele, sealhulgas tehnoloogia, krüptovaluutade võidukäik, rohepööre ja robootika. Hea on näha, et megatrendide suuremat riski hajutatakse regionaalsete indeksfondidega.

Loe lisainfot LHV pensioni investeerimiskonto kohta www.lhv.ee/pik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon