LHV klientide enim ostetud ja müüdud väärtpaberid mais - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide enim ostetud ja müüdud väärtpaberid mais

Raido Tõnisson

07.06.2021 09:20

iStockphoto

2021. aasta mais, kui aktsiaturud liikusid üldiselt külgsuunas, eelistasid LHV kliendid kõige rohkem osta stabiilsemaid ettevõtteid ja müüa riskantsemaid kasvuaktsiaid. Kuigi edetabelisse sattusid ka kahe peamise krüptovaluuta hinda järgivad fondid, oli Bitcoini fond ostetuimate hulgas ja Ethereumi ETF müüduimate seas.

Enim ostetud


Allikas: LHV

Leedu energiaettevõte Ignitis grupė (IGN1L) on Balti börsil küll üks suurima tehinguaktiivsusega aktsia, kuid selle hinnaliikumine ei ole investoritele paraku palju rõõmu valmistanud, olles alates börsile tulemisest langustrendis. See jätkus ka suurema osa maikuust kuni 27. maini, kui ettevõte teatas oma I kvartali tulemustest ja tulevikuootustest, mis viis aktsia hinna kuu kokkuvõttes 4,4%ga plusspoolele.

Nagu aktsia hind vihjab, olid ettevõtte I kvartali tulemused tugevad. Ignitise puhaskasum esimeses kvartalis kasvas võrrelduna eelmise aasta esimese kvartaliga 67,9% 37,1 miljoni euroni ja tulud 20,8% 393,4 miljoni euroni. Kasvu taga oli peamiselt suurem B2B elektritarnetulu (144,3 miljonit eurot), mis oli tingitud müüdud elektrihinna kõrgemast hinnast ja mahust. Ettevõte säilitas oma 2021. aasta eesmärgi teenida korrigeeritud EBITAd 300-310 miljonit eurot, millest 91,9 miljonit eurot teeniti esimeses kvartalis ja 119,2 miljonit eurot 2021. aasta esimesel neljal kuul. IGN1L aktsia sulgemishind 5. juunil oli 20,80 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic

Evolution Gaming Group (EVO) on Rootsi live-kasiinomängude tootja ja arendaja, kes müüb oma tooteid ja teenuseid peamiselt Euroopas ja USAs tegutsevatele kasiinooperaatoritele. Ettevõtte mängude portfelli kuulub ca 550 lauda, sealhulgas ühed populaarseimad mängud on Live Roulette, Live Dream Catcher, Monopoly Live ja Live Blackjack.

Evolution Gamingu puhul on märkimisväärne tema kasvukiirus: alates 2017. aastast on ettevõtte tulud ja puhaskasum kasvanud vastavalt 47% ja 68% aastas. Sealjuures puhaskasumi marginaal ulatus eelmisel aastal üle 50%, võrreldes sektori keskmise −6,6%ga. EVO tagasivaatav P/E suhtarv on 86,9 ja aktsia 5. juuni sulgemishind oli 1563,2 rootsi krooni.


Allikas: Yahoo Finance

Kolmandale kohale sattus riskantsemate killast biotehnoloogiaettevõte Vaxart (VXRT). Ettevõtte keskendub suukaudsete rekombinantsete vaktsiinide avastamisele, väljatöötamisele ja turustamisele, mida manustatakse temperatuuristabiilsete tablettide abil, välistades süstimise vajaduse. Pikki aastaid langenud aktsia on mõnevõrra ellu äratanud kirjeldatud meetodil põhinev COVID-19 vaktsiin, mille arendamine on Vaxartil praegu kliinilises faasis. Teise faasi loodetakse jõuda juba lähikuudel ja selle turule toomisega loodetakse konkurentsi pakkuda praegustele turuliidritele Pfizer ja Moderna.


Allikas: Yahoo Finance

Enim müüdud


Allikas: LHV

Müüdud väärtpaberitest kerkis mais esikohale Ethereumi hinda järgiv Ether Tracker Euro XBT PROVIDER (COINETHE), mis langes kuuga 20,1%. Varaklassile iseloomulikult ei ole sellised kõikumised üllatavad, arvestades veel, et selle tegeliku väärtuse leidmine on praktiliselt võimatu. Kuigi viimasel ajal on küsimusi tekitanud peamiselt Bitcoini kaevandamisel tekkiv kahju keskkonnale, liigub Ethereumi hind alternatiivse krüptorahana kõige sarnasemalt Bitcoini hinnaga. Oma võimu hinnaliikumise kujundamisel on kasutanud ka Tesla juht Elon Musk, kelle Twitteri kaudu tehtud postitused on põhiliste krüptovaluutade kohta viimasel ajal olnud hinda langetava mõjuga.

Allikas: Bloomberg

Roblox Corporation (RBLX) on 2021. aasta märtsis börsile tulnud videomängude arendaja, mis kuni mai keskpaigani kaupleski oma esimese börsipäeva hinna lähedal, kuid avaldatud I kvartali tulemused tõstsid aktsia mai kokkuvõttes koguni 32% ülespoole. Ettevõtte tulud I kvartalis kasvasid 140% 387 miljoni dollarini, mida vedas aktiivsete kasutajate tõus 79% võrra 42,1 miljonini. Kogu 2021. aasta tuludeks ootavad analüütikud 2,5 miljardit dollarit (2020: 923 miljonit dollarit), mis 2022. aasta lõpuks kasvab hinnangute kohaselt juba 3 miljardi dollarini. Robloxi P/S suhtarv on 43,55 (aktsia 5. juuni sulgemishind oli 96,5 dollarit).


Allikas: Yahoo Finance

Ocugen (OCGN) on meie populaarsemate aktsiate artiklites kajastust leidnud ka varasemalt, kuid mais oli kuuga 44% langenud aktsia müüduimate hulgas. Ocugen sarnaneb ärimudelilt eelmainitud Vaxartile, kes oma India partneri Bharat Biotechi arendatud vaktsiiniga üritab suurele koroonavaktsiini turule siseneda. Erinevalt Vaxartist, kes toodab vaktsiini ise, tegeleb Ocugen vaktsiinile loa saamise ja turustamisega. Müügist saadud kasum läheb suures osas India tootjale ning Ocugenile jääb 45%.

Mai alguses toimunud hinnalanguse põhjuseks on ilmselt ettevõtte avaldatud I kvartali tulemused, mis jäid nii tulude kui ka puhaskasumi poolest alla analüütikute hinnangutele, mispeale asusid mitmed analüüsimajad aktsia hinnasihti langetama.


Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon