Aktsiaturgude tõus on pannud muretsema - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturgude tõus on pannud muretsema

Erko Rebane

30.06.2021 11:25

Shutterstock

Ehkki hooajaliselt peaks aktsiaturgudel praegu kuni sügiseni vältama keskmisest kesisema sooritusega periood, tuleb tõdeda, et „Sell In May And Go Away“ pole tänavu siiani töötanud. Kuid aasta algusest juba 14% võrra tõusnud USA aktsiaturg paneb investoreid siiski pabistama ja küsima, kui kaua saab selline pidu jätkuda.

Skeptilisust võib välja lugeda erinevatest signaalidest. Esiteks prognoosivad strateegid S&P 500 indeksi selle aasta lõpu tasemeks keskmiselt 4150 punkti, millest ollakse tegelikult juba üle 3% kõrgemal. Ja isegi kui võtta optimistlikumad strateegid, jääks teoorias tõusuruumi järgnevaks pooleks aastaks vaid paari protsendi jagu.  Ka varahaldurid on pessimistlikud: Citigroupi hiljuti küsitletud ligi 70 institutsionaalset investorit andsid S&P 500 indeksi selle aasta sihiks 4269 punkti, mis jääb praeguse taseme lähedale.

Ettevaatlikkust  võib Ühendriikide aktsiaturul välja lugeda ka SKEW indeksi tõusust.  Kui aktsiaturgudele on raha paigutades üldiselt eeldatud, et tootlused varieeruvad normaaljaotuse järgi ehk kuni kolme standardhälbe ulatuses keskmisest, siis ajaloos ette tulnud börsikrahhid on selgeks teinud, et  suuremate negatiivsete liikumiste risk on oluliselt kõrgem, kui seda eeldab normaaljaotus.

Mõõtmaks investorite hinnangut aktsiaturu korrektsiooni tõenäosusele, on CBOE kokku pannud SKEW indeksi, mis sarnaselt VIX indeksile põhineb S&P500 rahast väljas optsioonidel. Ajalooliselt on indeksi väärtus kõikunud 100 -150 punkti vahemikus. Alumises otsas hinnatakse S&P 500 tootluste jaotust normaalseks ja seega jääb ka tavapäratult suurte languste tõenäosus madalaks. Aga kui indeks tõuseb, siis järelikult on kasvanud madalama täitmishinnaga put optsioonide suhteline nõudlus, peegeldades turuosaliste suurenenud soovi kaitsta ennast järsemate hinnalanguse eest.

Viimase kuu jooksul on SKEW indeks taas tõusma hakanud, saavutades läinud nädalal 170 punktil rekordkõrge taseme. Turuosalised ootavad langust, aga kuna S&P 500 on samal ajal jätkanud rekordite purustamist, ei saa indeksit just kõige paremaks hoiatussignaaliks lugeda.  Võib-olla ei peaks sellest välja lugema mitte niivõrd kindla sündmuse ootust, vaid investorite soovi kaitsta investeeringuid igaks juhuks.

CBOE Skew indeks (valge) ja S&P 500 (kollane)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon