Wise läheb börsile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Wise läheb börsile

Herbert Lõhmus

05.07.2021 08:26

LHV

Kristo Käärmanni ja Taavet Hinrikuse loodud Wise, vana nimega Transferwise, asutati aastal 2011 lihtsa eesmärgiga – muuta piirideülene rahasaatmine taskukohaseks ja läbipaistvaks. Loojaid häiris fakt, et pangad pakkusid kalleid valuutakursse ja peidetuid tasusid, mis sõid ära märkimisväärse osa kannete väärtusest. 10 aastat hiljem on ettevõtte hinnatud 5 miljardile USD-le ja noteeritakse Londoni börsil 7. juulil.

Tänaseks suudab Wise pakkuda keskmiselt kuni 8 korda odavamat raha konverteerimise ja saatmise teenust võrreldes suurpankadega Ühendkuningriigis. Wise’i andmetel säästavad nende kliendid aastas kokku üle 1,5 miljardi USD ja tehingute kogumaht ulatub üle 74 miljardi USD (54 miljardit GBP). Wise rõhutab oma eelisena tehingute kiirust. Üle 38% kannetest on välkmaksed, 62% jõuavad kohale tunniga ja ligikaudu 83% võtab aega vähem kui päeva. Nende puhul määratakse ka valuutakursi garantii, mis fikseerib kliendile parima kursi kindlaks ajaks.

Hetkel saavad Wise’i kliendid hoida oma kontol 56 erinevat valuutat ja konverteeritavate valuutade arv kasvab pidevalt. Nende kliendid saavad võtta vastu makseid kümnele kohalikule kontole, kümnes erinevas valuutas, mis võimaldab palgamakseid ligikaudu 30 erinevas riigis. Wise’i teenust kasutab üle 10 miljoni inimese ja makseid tehakse 176 riigis ümber maailma.

Äriidee sündis pahameelest pankade vastu

Wise’i muudab innovatiivseks kiireid ja odavaid rahaülekandeid võimaldav ärimudel. Äripäev kirjeldab ettevõtte algust nii: "2008. aastal juhtimiskonsultandina Londonis töötanud 28aastane Kristo Käärmann sai kopsaka jõulupreemia – 10 000 Inglise naela (ligi 11 500 eurot). Kuna intressimäärad olid Eestis kõrgemad, otsustas ta, et kannab oma Ühendkuningriigi arvelduskontolt raha Eesti hoiukontole, lootuses teenida rohkem intressitulu. Nädala pärast Eesti kontot kontrollides vaatas aga noormehele vastu 500 naela vähem. Selgus, et Ühendkuningriigi pank oli raha naeltest eurodesse vahetanud kopsaka hinnavahega võrreldes turul oleva valuutakursiga. Pahameelest pankade vastu tekkis idee pangad protsessist eemaldada."

Tavalise erinevates valuutades pangaülekande protsess.

Ärimudel iseenesest on lihtne. Wise ei teosta ühest valuutast teise ülekannete tegemiseks konverteerimisi. Näiteks Suurbritannia naeltes palka saav klient kes soovib raha Eestisse tuua kannab naelad Suurbritannias olevasse panka. Wise aga maksab talle raha välja Eestis olevast pangast eurodes võttes selle eest väikse teenustasu kuid ei võta valuutavahetuselt konverteerimise tasu. Wise’i enda hinnangul on nende rahaülekannete teenus kuni kaheksa korda odavam Suurbritannia nimekatest suurpankadest.

Parim on seda mõista näite abil. Kristo tahab saata Taavetile 100£ ja ta otsustab kasutada oma igapäeva panka selle tehingu tegemiseks. Pank võtab Kristo 100£, võtab sellelt teenustasu 2£ ja lisab valuutaturu kursile lisaks marginaali 3£. Just see marginaal ongi see, mis muudab rahvusvaheliste kannete tegemise pankade vahel niivõrd kalliks. Lõpuks saab Taavet ainult 95£ väärtuses eurosid.

Wise ärimudel.

Oletame nüüd, et Kristo kasutab Wise’i oma tehingu tegemiseks ja saadab ikka 100£ Taavetile. Wise võtab Kristolt teenustasu 2£, aga selle asemel, et konverteerida naelad ümber eurodeks kalli kursi ja marginaaliga, saadab Wise iseenda euro kontolt raha Taavetile kasutades garanteeritud keskmist turu valuutakurssi (s.o valuuta pakkumise ja nõudluse keskmine hind). See et Wise saaks kanda Taavetile eurosid, peab ta tagama, et Wise kontol oleks piisavalt palju nõutud valuutat, mille antud näite puhul tagab see et Martin soovib saata Sandrile samal ajal Inglise naelu kasutades eurosid.

2021. aastal oli Wise’i müügitulu 421 miljonit naela, mis oli 39,1% kõrgem kui aasta varem. Kolme viimase aasta jooksul on Wise’i müügitulu aastane liitkasvumäär 54%. Brutokasum on stabiilselt püsinud ligikaudu 62% kogutulust ja EBITDA ehk kasum enne intresse, makse ja amortisatsiooni oli 2021. aastal 25,8% kogutulust ehk 108,7 miljonit naela. Puhaskasum oli 2021. aastal 30,9 miljonit naela.

Wise’i suurimateks konkurentideks turul on XE, mis on Euronet Worldwide (EEFT) tütarfirma; Paysend; Xoom, mis on Paypali (PYPL) tütarfirma; OFX; ja Western Union (WU). Samamoodi on sisenemas maksete turule Google oma uuendatud Pay rakendusega, andes klientidele võimaluse teha makseid, kas läbi Western Unioni või Wise’i võttes protsendi teenustasust.

Maailmapank on määranud üheks oma säästva arengu eesmärgiks rahasiirde kulu vähendamise kolme protsendini kogu ülekande summast. 2020. aasta IV kvartali seisuga on 200 dollari saatmise kulu keskmiselt 6,5%. Maailma Panga prognoosi järgi on maksete mahud aastalt-aastasse kasvamas ja projektsioonide järgi ületavad 565 miljardit dollarit 2022. aastal, kuigi 2020. aasta pandeemia tõttu rahasiire kahanes. Wise, oma missiooniga hoida kulud madalad ja läbipaistvad, on juba selle eesmärgi täitnud. See võimaldab neil oma turuosa rahasiirde vallas kasvatada tänu oma taskukohasele valuuta konverteerimisele ja saatmisele riikide vahel. Hetkel on keskmine Wise’i kande teenustasu 0,7% kande summast. Wise’i erinevate valuutade lisandumisel muutub see välismaal töötavatele inimestele veelgi odavamaks kodumaale raha saatmisel, sest puuduvad saaja panga kulud kande vastuvõtmisel.

Wise’i aktiivsete eraklientide arv on viimasel kolmel aastal kasvanud keskmiselt 33% aastas. Äriklientide puhul on kasv samal perioodil olnud keskmiselt 60%. Tugeva kliendibaasi kasvu põhjuseks peab Wise oma läbipaistvust, kiirust, mugavust ja ligipääsetavust. Üheks põhjuseks peab Wise ka oma pangalitsentsi saamist ja deebetkaardi loomist, mis lubab teha erinevates valuutades tehinguid konverteerimis vajaduseta.

2020. aastal oli eraisikute rahvusaheliste ülekannete maht ligikaudu 2 triljonit naela, millest Wise’i platvormil tehti ligikaudu 2,5%. Pangad on kõige suuremad tegijad rahvusvaheliste kannete seas omades ligikaudu 66% kogu turu mahust. Ülejäänud turg jaguneb kannetele spetsialiseerinud ettevõtete (13%) ja mitte-traditsiooniliste pankade vahel (18%). Just pankade osalust eraklientide kannete osas Wise oma taskukohasuse ja kiirusega jahibki.

Kauplemine algab 7. juulil kell 13.00

Wise aktsiatega algab kauplemine Londoni turul 7. juulil kell 13.00. Enne seda kestab avaoksjon, kus selgub esimese tehingu hind. Oksjon võib pikeneda 5 minuti võrra kuni 4 korda. See oleneb börsi poolt määratud võrdlushinna ja oksjonihinna erinevusest. LHV kliendid saavad ordereid edastada nii mobiili- kui ka internetipangas hiljemalt pärast kauplemise algust. Orderi sisestamisel mingeid erisusi ei ole võrreldes teiste orderitega – kasutada võib nii turu- kui ka limiithinda. Küll aga tuleb arvestada, et ostutehingule lisandub Londoni finantstehingute maks 0,5% tehingu mahust. Hiljem aktsiaid müües maksu tasuda ei tule.

Kauplemispäeva alguses algab oksjon, mille käigus uued ja olemasolevad investorid panevad sisse ostu- ja müügiordereid endale sobiva hinna ja kogusega. Tuleb märkida, et tegemist on turuhinna määramise protsessiga, kus tehinguid aktsiatega veel ei toimu. Ostjad ja müüjad saavad oksjoni ajal oma ostu-müügi ordereid muuta ja just selle hiire-kassi mängu ajal toimubki hinnamääramine, et jõuda õiglase hinna juurde, kus selgub maksimaalselt suur kogus kaubeldavaid aktsiaid.

Herbert Lõhmus on maaklertegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon