Pool miljonit sammu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pool miljonit sammu

Joel Kukemelk

08.07.2021 09:53

Juunis õnnestus mul mööda Eestimaad kõndida, matkata ja joosta kokku üle poole miljoni sammu. Eesti on oma metsade, rabade, põldude, soode, saarte ja laidudega üks ilus maa – midagi sellist, mida tahaks, et ka järgmised põlved näha ja kogeda saaksid. Sammumine on roheline ja tervislik ning aitab koondada mõtteid rohetrendidest, mis meie maailma täna kujundavad.

Juunis sammus LHV rohefondi suunas 880 uut pensionikogujat ning sellega tõusis fondis raha kogujate arv juba 7481 inimeseni.

Juuni taastumine

Maikuu lõpus nägime rohenimedes ostuhuvi tekkimist, mis kandus edasi juunisse. Tänu sellele oli Rohelisel Pensionifondil võimalik taastuda aasta alguse langusest ning näidata kogu esimese poolaasta peale positiivset tulemit. 

Kuigi juunis käis potentsiaalseid investeeringuid laua pealt läbi päris mitu, siis kuu jooksul me fondi uusi nimesid siiski ei lisanud. Juuni lõpu seisuga oli LHV rohelisel pensionifondil kokku 49 erinevat investeeringut ja fondi mahust moodustasid valdkondlikud rohefondid 47%, rohelised üksikinvesteeringud 39%, jätkusuutlikkusega arvestavad fondid 10% ja raha 4%. 

5 uut kuupäeva soojarekordit Tallinnas

Selle aasta 18., 19., 20., 21. ja 22. juuni lähevad ajalukku päevadena, mil registreeriti Tallinnas järjepanu viis uut kuupäeva soojarekordit. Termomeeter küündis siis +28,6 kraadist +32,6 kraadini. Sooja suveilma üle on eestlasel ikka hea meel, kuid kui kuumus ja kuivus kestab pikalt, hakkavad tekkima probleemid: kortermajad kuumenevad üle, põllud kuivavad ära, metsi ähvardab tuleoht. Ja jahedama ilma saabudes on kaaslaseks maju ja loodust lõhkuvad tohutud tormid, halvemal juhul vesipüksid ja tornaadod.

Kuigi USAs ollakse selliste temperatuuri ja ilmamuutustega rohkem harjunud, sest see on muutunud osaks sealsest elust, on Ameerika loodeosas registreeritud uued juunikuu kuumarekordid ikkagi ekstra klassist: Seattle’is kerkis varjus termomeeter +42 ja Portlandis +46 kraadini. Kanada edelaosas nähti koguni +49-kraadist näitu. Euroopas on selliseid nähtuseid olnud vähem, kuid iga järgneva aasta ja uute kuumarekorditega on ilmaanomaaliad ka siinmail sagenema hakanud.

Kliimatrendid on pikaajalised protsessid, mille ümberpööramine võtab palju aega. Euroopa, USA ja Hiina püüdlused muutuda aastaks 2050-2060 CO2 neutraalseks on miljonist sammust palju keerulisemad ja pikemaajalised protsessid. Kuid kui plaan, kuhu minna, on olemas, ja esimesed sammud ka tehtud, siis kõik järgnevad tulevad juba kergemalt.

Joel Kukemelk
Fondijuht

Tutvu lähemalt: LHV Pensionifond Roheline ja LHV Pensionifond Roheline Pluss.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon