Auto24 ja City24 portaalide omanik läks börsile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Auto24 ja City24 portaalide omanik läks börsile

Hendrik Müürisepp

21.07.2021 09:06

Shutterstock

Kuulutusteportaalid auto24.ee, kv.ee, city24.ee, osta.ee ja kuldnebörs.ee on kindlasti tuttavad enamikule eestlastest. Vähem ilmselt teatakse ettevõtet nimega Baltic Classifieds Group (edaspidi BCG), kes on kõigi nende portaalide omanik ning mille aktsia alustas 5. juulil kauplemist Londoni börsil (eelkauplemine algas 30. juunil).

BCG lugu algas internetibuumi kõrgajal 1999. aastal, kui loodi portaalid kv.ee ning osta.ee. Aastatega on BCG oma haaret tugevalt laiendanud, ostes üle turuliidreid sõiduki-, kinnisvara-, töö- ja muude kuulutuste valdkondades nii Eestis, Lätis kui Leedus. Aastatel 2005–2008 oli grupp Moonfish Media omanduses, 2008–2014 omas gruppi Naspers, 2014–2019 Eesti Meedia Grupp ning aastal 2019 omandas grupi Apaxi investeerimisfondid, kelle käe all osteti 2020 aastal ka portaalid auto24.ee ning kuldnebörs.ee ja viidi ettevõte käesoleval aastal Londoni börsile.

Tänaseks on BCG kindel turuliider Baltikumi veebikuulutuste turul, omades kokku 12 juhtivat kuulutusteportaali Eestis, Lätis ja Leedus. Ettevõtte portaalid on saavutanud igas oma tegutsemisriigis tugeva brändituntuse ning on ühed enim külastatavad veebiportaalid, kogudes 30. aprill 2021 lõppenud majandusaastal kokku keskmiselt 69,2 miljonit külastust kuus.

BCG ärimudeliks on süsteem, kus grupi portaalid on kõigile külastajatele tasuta kasutatavad ning neile ühtegi piirangut ei rakendata. Tulu teenitakse tarbijatele suunatud ärist (business to consumer), kus kliendid maksavad oma kuulutuste avalikustamise eest tellimuspõhise lepingu alusel, ning tarbijalt tarbijale ärist (consumer to consumer), kus kliendid tasuvad tükipõhiselt iga kuulutuse eest. Enamik ettevõtte tulust tuleb sõidukite- ja kinnisvarakuulutustest, kuid ka töö- ning muude kuulutuste segmentide käive on aastatega kasvanud. Väike osa tulust teenitakse ka reklaami müügist oma veebilehtedel.

Allikas: Baltic Classifieds Group

Kasvutrendi on märgata ka ettevõtte müügitulus, kus grupi käive on tõusnud 29 miljonilt eurolt aastal 2019 42 miljonini 2021. majandusaastal.

IPO 165-penniselt hinnalt oli BCG aktsia 20. juuli seisuga tõusnud 204 pennile, andes ettevõtte turukapitalisatsiooniks 1,18 miljardit eurot.

BCG aktsia Londoni börsil (pennides)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon