Millistesse Aasia aktsiatesse saab LHV PIKi kaudu investeerida? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millistesse Aasia aktsiatesse saab LHV PIKi kaudu investeerida?

Raido Tõnisson

22.07.2021 09:20

iStockphoto

LHV pensioni investeerimiskonto pakub investeerimisvõimalusi ülemaailmselt, kuid eraldi märkimist väärivad Aasia piirkonna aktsiad. Kuigi ülimalt kontrolliva Hiina valitsuse tõttu on sealsed tehnoloogiaaktsiad viimasel ajal oluliselt langenud, leidub regioonist ka ettevõtteid, keda Hiina valitsuse otsused ei puuduta, näidates sealjuures atraktiivseid kasvunumbreid ja üldist arengupotentsiaali.

Globaalselt kõige kiiremini kasvavad majandused ongi pärit Aasia piirkonnast, sealhulgas India, Bangladesh ja Vietnam. Eeldatakse, et India on järgmise viie aasta jooksul kiireima majanduskasvuga, ulatudes aastas keskmiselt 7,2%-ni. Võrdluseks, USA majandus kasvab 2025. aastani igal aastal prognooside kohaselt keskmiselt 2,9%. Kui prognoosid peavad paika ja India majandus kasvab järgmisel aastal 10,1%, ületab see oluliselt ka Hiina majanduse 5,9% kasvu.

Kuigi India oli teatud perioodil koroonaviirusest üks enim kahjustada saanud riike, on nakatumisnumbrid seal järsult langenud, luues koos PMI näitajate ja kaubandusaktiivsuse kasvuga kindlustunnet tulevikuks. Kiirenevat kasvu oodatakse nii tarbimise, investeeringute kui ka ekspordi poolel, kuid oma osa on ka madalal 2020. aasta baasefektil.

Alates eelmise aasta märtsi põhjast on Aasia regiooni ettevõtteid koondav indeksfond MSCI Emerging Markets Asia (AASI) silma paistnud ka tootlusega, tõustes rohkem kui aastaga 60% ja saavutades kõrgeima hinnataseme viimase kümne aasta jooksul. See on juba võrreldav tootlus S&P 500 indeksi 67%-ga samal perioodil.

Aasia ja ka teiste sama regiooni laiapõhjaliste fondide tootluse puhul tuleb aga arvestada sellega, et hinnataset mõjutavad vaid mõned üksikud suuremad ettevõtted. Kui USA suurettevõtteid koondava S&P 500 tootlusest valdava osa määrab indeksi viie suurima osakaaluga ettevõtet, mis moodustavad 20%, siis AASI puhul on viie suurima positsiooni osakaal koguni 28%.

Infosys Limited (INFY)

Järgmise põlvkonna digiteenuste ja nõustamise ülemaailmne turuliider Infosys on paljusid investoreid köitnud oma panusega muuta digitaliseerumine inimeste jaoks lihtsamaks, aidates ka teistel ettevõtetel oma tegevus ümber kujundada digitaalsemaks. Ettevõte pakub oma teenuseid üle maailma rohkem kui 1600le era- ja ärikliendile, kellest suurimad olid eelmisel aastal näiteks investeerimisfirma Vanguard ja autotootja Daimler. Kliendid väljastpoolt Indiat moodustavad suure osa käibest – viimasel kolmel aastal on olnud eksporditulude osakaal kogutuludest stabiilselt 97%.

2022. majandusaastaks ootab Infosys jätkuvalt tugevat käibekasvu, ulatudes aastavõrdluses 14-16%ni, mida tõsteti 2 protsendipunkti võrra juunikuus lõppenud viimase kümne aasta rekordkõrgete kvartalitulemuste ajendil. Dollarites kasvasid viimase kvartali tulud aastaga 4,7% 3,78 miljardini, millest puhaskasum moodustas 19% ehk 702 miljonit (kasv aastaga 25%).

Infosysi eilne sulgemishind oli 21,31 dollarit, mis on 65% kõrgem kui aasta tagasi. Tootlusele lisandub ka ligi 2%line dividendimäär.


Allikas: Yahoo.Finance

Reliance Industries (RIGD)

Teinegi India ettevõte, Reliance Industries, tegeleb nafta rafineerimise ja turustamise, tekstiili-, jaemüügi-, digitaal- ja finantsteenuste äriga kogu maailmas. Peamised tooted hõlmavad veeldatud naftagaasi, tööstusbensiini, reaktiiv-/lennukiturbiinkütust, kuid suure osa müügist moodustab ka autosisustus, lõng, kangad ja rõivad. Ettevõttel on ka ligi 13 tuhat jaemüügikauplust enam kui 7 tuhandes linnas, mistõttu on ta tegutsev ka kinnisvaraäris. Eraldi kaubamärgi Jio all pakutakse erinevaid digiteenuseid ning pangandusvälist finants- ja kindlustusmaakleriteenust. Reliance opereerib ka uudiste- ja meelelahutusplatvorme, finantsportaale, telekanaleid, piletite broneerimise veebiplatvorme, avaldab ajakirju ning pakub haldusteenuseid maanteedele ja laevastikele.

Kuna Reliancel on palju kaubamärke, mis tegutsevad väga erinevates majandusharudes, võib kontserni tervikuna nimetada ka konglomeraadiks. Ettevõtte põhitegevuseks jääb siiski nafta rafineerimise äri, mille tulud moodustasid 2021. aasta I kvartali lõpu seisuga 53% kogutuludest. Järgnesid jaemüük 24%ga ja digitaalteenused 11%ga. Sellegipoolest on Reliance ka näiteks telekomiteenuste pakkumise osas Indias 426 miljoni kliendiga turuliider, kokku 19 India piirkonnas 22st.

Kuigi koroonaviirus kahjustas ka Reliance’i kogutulusid eelmisel aastal, on need käesoleva aasta 31. märtsil lõppenud kvartaliks täielikult taastunud ja ületanud 14%ga eelmise sama kvartali taseme.

RIGD eilne sulgemishind oli 56,70 dollarit.


Allikas: Yahoo.Finance

Samsung Electronics (SMSN)

Kuna Samsungi tooted on ka paljude eestlaste taskutes, tundub see tõenäoliselt ka kodusem kui kaks eelmist ettevõtet. Lõuna-Koreas baseeruv Samsung ei ole mitte ainult nutiseadmete tootja, vaid tegelikult tegeleb ettevõte ka paljude teiste tehnoloogiaseadmete tootmise ja neile teenuste osutamisega. Need hõlmavad nii külmikuid, kliimaseadmeid, audio- ja sidesüsteeme ning isegi meditsiiniseadmeid. Ettevõte tegutseb ka tehnoloogia- ja riskikapitaliinvesteeringute äris, pooljuhtseadmete ja -komponentide tootmisega ning elektroonikaseadmete remonditeenuste osutamisega.

Samsungi ärivaldkonnad on tootepõhised, jagunedes osatähtsuselt müügituludest kahanevas järjekorras järgmiselt: 1. infotehnoloogia ja mobiilside (45%) 2. pooljuhttooted (29%) 3. tarbeelektroonika (20%) ja 4. Harman (4%), mis tähendab ühendatud autosüsteeme, audio- ja visualiseerimistooteid ning automatiseerimislahendusi.

Samsungi 2021. aasta I kvartali andmete põhjal annab suurima osa müügituludesse USA (32%), millele järgnevad Euroopa (20%), Aasia piirkond (17%), Hiina (16%) ja Korea (15%). Samal ajal oli Samsung nutitelefonide turustamise osas maailmas turuliider, omades 22% osa ja konkureerides tihedalt Apple’i ga (18%). Viimase turuosa on alates 2018. aasta I kvartali 33%-lt olnud pidevas languses, samas kui Samsungi osa on igal kvartalil püsinud stabiilselt 20% lähedal.

SMSNi eilne sulgemishind oli 1721,00 dollarit ja dividenditootlus 3,8%.


Allikas: Yahoo.Finance

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM)

Pooljuhtide tootja Taimaa ettevõte Taiwan Semiconductor Manufacturing Company on mikrokiipide tootja, mis on saanud tehnoloogiaseadmete, alates elektriautodest ja lõpetades nutikelladega, ajuks. Nagu ka paljud teised PIK-i automaatse investeerimise võimalusega ettevõtted, on ka TSM omal alal turuliider, omades 28% turuosa, edastades suure edumaaga mahajääjaid (United Microelectronics Corporation 13%, Semiconductor Manufacturing International Corporation 11% ja Samsung 10%). See ei ole ka imekspandav, sest ettevõtte põhitegevus ongi suunatud vaid mikrokiipidele, mida suudetakse üha väiksemaks ja võimekamaks arendada.

Aastani 2025. loodab TSM oma tulusid kasvatada keskmiselt 10-15% aastas, mis ajalugu ja kiipide üha suurenevat nõudlust arvestades on pigem konservatiivne eesmärk. Alates 1994. aasta IPOst on TSMi tulud kasvanud keskmiselt 17,2% ning kasum 16,7% aastas. Ettevõtet iseloomustavad tugevad kasumimarginaalid, mis on suudetud saavutada kulukate investeeringute kõrval mitmete miljardite dollariteni ulatuvate tehaste näol. Lisaks aitab TSMi tugev bilanss üle elada potentsiaalsed tagasilöögid, nagu näiteks viirusepiirangud ja tarneprobleemid. Eelmise aasta lõpu seisuga moodustas kohustuste osakaal koguvaradest vaid 32% ning pikaajalised laenukohustused 10%.

TSMi eilne sulgemishind oli 117,87 dollarit ja dividenditootlus 1,5%.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon