Ravim Alzheimerile kui läbimurre meditsiinis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ravim Alzheimerile kui läbimurre meditsiinis

Raido Tõnisson

27.07.2021 11:36

iStockphoto

Pärast USA ravimiameti heakskiitu Biogeni arendatud Aduhelm nimelisele ravimile Alzheimeri tõve vastu on ettevõtte aktsiat saatnud märkimisväärne edu. Müügiloa saamine ei ole kasulik mitte ainult Biogenile, vaid avab uksed ka teistele selle raske haiguse vastu ravimit arendavatele ettevõtetele. Arvestades Alzheimeri laiaulatuslikkust maailmas, ihaldavad kõik tõve vastu ravimit arendavad ettevõtted suuri tulusid ja kasumeid, mida selle müümine tooks.

Alzheimeri tõve ühingu andmetel on aastatel 2000 kuni 2019 südamehaigustest tulenenud surmad vähenenud 7,3%, samas kui Alzheimeri tõve puhul on suremus kasvanud 145%, jõudes 2019. aastal ameeriklaste puhul 121 tuhande inimeseni. Kui dementsust põdevate inimeste hooldamiseks kulutatakse USAs aastas 335 miljardit dollarit, siis 2050. aastaks prognoosib ühing, et majanduslik mõju ületab 1,1 triljonit dollarit. Tõbe põdevate inimeste arv kasvab 2060. aastaks eeldatavasti aga 13,8 miljonini, juhul kui ei suudeta selliseid meditsiinilisi läbimurdeid teha, mis pidurdaks või raviks Alzheimeri tõbe.

Maailma mastaabis on Alzheimeri majanduslik mõju juba praeguseks ühe triljoni piiri ületanud, mis jääb samasse suurusjärku näiteks 2020. aasta Hispaania või Hollandi sisemajanduse kogutoodanguga.

Arvestades, et Alzheimeri haigus hõlmab suuremas osas üle 65-aastaseid inimesi ja asjaolu, et elanikkond muutub ajaga üha vanemaks, on Alzheimeri tõvele ravimi leidmine järjest olulisem. Kui praegu moodustavad maailma elanikkonnast üle 60-aastased 13%, siis 2050. aastaks kasvab see eeldatavasti 21%ni.

Alzheimeri ravimi leidmiseks on tehtud lugematul hulgal katseid, mis siiani ei ole erilisi tulemusi andnud. USA farmaatsiauuringute ja tootjate organisatsiooni (PhRMA) avaldatud aruande kohaselt on aastatel 1998-2017 Alzheimeri tõve ravimi väljatöötamiseks tehtud umbes 146 ebaõnnestunud katset. Viimastel aastatel on siiski edusammud tehnoloogias ning uute molekulide avastamine andnud lootust selle haiguse all kannatavatele inimestele.

2021. aasta juunis sai Biogeni Aduhelm USA Toidu- ja Ravimiametilt (FDA) heakskiidu, millega sai see esimeseks Alzheimeri heaks kiidetud ravimiks pärast 2003. aastat, tegeledes konkreetselt haiguse algpõhjusega. Siiski on valdkonnas arenemisruumi veel küllaga, sest vajaliku ravidoosi aastaseks maksumuseks on ligi 56 tuhat dollarit, mis paljude arvates ei ole kaugeltki õigustatud. Lisaks on FDA peale heakskiitmist teinud mitmeid täpsustusi, et ravimit võivad kasutada ainult kindla Alzheimeri vormiga inimesed piiratud tingimustel.

Alljärgnevalt on välja toodud 4 Alzheimeri tõvele ravimit arendavat ettevõtet, kes võivad olla järgmised FDAlt heakskiidu saajad.


*26. juuli 2021

Suurim Alzheimeri ravimit arendav farmaatsiaettevõte Eli Lilly (LLY) asub oma ravimi arendamisega viimases ehk kolmandas faasis. Ettevõte teeb juba ka ettevalmistusi oma Alzheimeri tõve ravimi esitamiseks FDAle, sarnase kiirendatud menetluse alusel, mida amet kasutas Biogeni Aduhelmi heakskiitmiseks. Sealjuures Eli Lilly teeb seda veelgi vähemate uuringuandmetega kui Biogen.

Võrreldes Eli Lillyt Biogeniga, on Eli Lilly tulud nii aasta- kui ka kvartalivõrdluses stabiilselt kasvutrendis, samas kui Biogeni kogutulud langesid II kvartalis 25%, millest Aduhelmi panus oli vaid murdosa. Seega on Eli Lilly, kellel veel ravimi müügist tulu saada ei ole, võrreldes Biogeniga paremas positsioonis.

Cassava Sciences (SAVA) on uuenduslike ravimite arendaja mitmesuguste neurodegeneratiivsete haiguste, näiteks Alzheimeri tõve raviks. Ettevõtte juhtiv ravim on mitmeid kliinilisi uuringuid läbinud Alzheimeri ravim Simufilam. Lisaks sellele arendab Cassava Sciences ka tõve ennetavat ravimit, SavaDx’i, mis suudab Alzheimeri tõve tuvastada aastaid enne selle ilmnemist. Kuna ettevõttel tulud puuduvad, tehakse oma uurimisprogrammidele teadusliku ja rahalise toetuse saamiseks koostööd riiklike tervishoiuinstituutidega (NIH).

Axsome Therapeutics (AXSM) arendatav AXS-05 on loodud Alzheimeri tõvega kaasneva rahutuse raviks. Alzheimeri tõve puhul iseloomustab rahutust agressiivne käitumine ja emotsionaalne häiritus, mis raskendab hooldajatel oma töö tegemist ning viib hooldekodude suurema täituvuseni ja suremusriskini. Üle 70 protsendi Alzheimeri tõvega elavatest inimestest kannatab ärevuse all, kuid siiani ei ole selle olukorra lahendamiseks ühtegi ravimit heaks kiidetud.

Väikseim, vaid 1,5 miljardi dollarilise turuväärtusega Anavex Life Sciences (AVXL) on kliinilises staadiumis olev biotehnoloogiaettevõte, mis lisaks Alzheimerile arendab veel ka ravimeid Retti ja Parkinsoni sündroomide raviks. Kuigi ka nende ravimite senised katsed on edukaid tulemusi näidanud, on ka Alzheimeri tõve uuringutes selgunud, et arendatav Anavex2-73 parandab patsientide igapäevaseid tegevusi ligikaudu 8% võrra. Juunikuu seisuga kattis ettevõtet 4 analüütikut, kellest kõik on andnud aktsiale ostusoovituse.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon