Fluidra seisab kuumenenud basseinituru eesotsas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Fluidra seisab kuumenenud basseinituru eesotsas

Marja-Liisa Sepman

05.08.2021 08:00

Allikas: The Anam

Globaalsel basseini tarvikute turul juhtivaks kontserniks kasvanud Fluidra juured ulatuvad aastasse 1969, mil asutati pereettevõte Astral S.A. Basseinide jaoks uuenduslikke tooteid ja teenuseid välja töötades unistati juba asutamisest alates suuremast potentsiaalist kui seda suutis pakkuda nende koduturg Hispaanias. Esimese kümne aasta jooksul avati esimene tehas Barcelonas ning esimesed müügiesindused Prantsusmaal ja Itaalias. Tooteid hakati eksportima Taani ja Austraaliasse ning ajapikku on järjest uusi tehaseid ja müügiüksusi avades, teisi basseinitarvikute ettevõtteid omandades või nendega ühinedes tänaseks saavutatud üleilmne haare.

Fluidra on tänaseks esindatud enam kui 45 riigis, neile kuulub rohkem kui 135 müügiüksust ning üle 35 tootmiskeskuse. Peamiseks ärivaldkonnaks on elamu basseinid, moodustades ca 70% müügitulust. Sellele lisanduvad valdkondadena veel basseinivee puhastus, kaubanduslikud basseinid, vedelike käitlus, kastmine/tööstuslike vedelike käitlemine jm.

Allikas: Fluidra

Integreeritud ärimudel hõlmab kõiki etappe toodete disainist ja projekteerimisest kuni kliendile üle andmiseni. Peamised pakutavad tooted on pumbad, filtreerimisseadmed, LED-valgustus, kaitse- ja turvaelemendid, katted, dekoratiivsed kosed, seadmed ja tooted desinfitseerimiseks ja veepuhastuseks, küttelahendused, automatiseeritud puhastusrobotid, koduautomaatika, redelid, ventiilid, filtrid, liitmikud, keemiatooted jne. Kokku kuulub tooteportfelli üle 75 000 toote. Neile kuuluvad tuntud ning usaldusväärsed brändid nagu Jandy, Astral Pool, Polaris, Cepex, CTX, Gre, Zodiac, iAqua Link. Peamisteks klientideks on basseini- ja tervisekaupadega tegelevad ettevõtted ning vee-, spordi- või tervisekeskusi haldavad avalikud ja erakliendid.

Kui veel mõned aastat tagasi pärines Fluidra müügitulu peamiselt Euroopast, siis alates 2018. aastast tegutsetakse ka Ameerikas, kuhu sisenemiseks sillutas tee ühinemine Zodiaciga.

Allikas: Fluidra

Üleilmse basseinituru kogusuuruseks hinnatakse 11,5 miljardit eurot, millest 49% moodustab Põhja-Ameerika. Fluidra on 13%-lise turuosaga saavutanud endale liidripositsioon. Tegu on killustunud turuga, kus jagub ühinemis- ja omandamistegevuseks ruumi — ka Fluidra rakendab edukalt nimetatud strateegiat oma turupositsiooni kindlustamiseks ning laienemiseks.

Allikas: Fluidra

Fluidra positsioon globaalsel basseiniturul, Allikas: Fluidra

Basseiniturg on stabiilse ja mõneti etteennustatava iseloomuga: 75% tulust tuleb olemasolevast basseinipargist ehk järelturust (aftermarket). Järelturu all mõeldakse seda, et tarbijal on peale basseini soetamist vajadus hakata basseini pidevalt hooldama: ostma basseini jaoks kemikaale, hooldustooteid, filtreid jm kulukaupasid. Olemasoleva basseinipargi kasv annab perspektiivi ka basseinituru mahu kasvuks. Sektor on näidanud ajalooliselt stabiilset kasvu: basseinipark on kasvanud alates 2007. aastast stabiilselt 2% aastas, kiirenedes viimastel aastatel 3% peale aastas. Hinnad on sellel turul viimase kümne aastaga kasvanud rohkem kui 60%. Kui 2011. aastal maksis keskmine bassein 25 000 € (Fluidra tooted moodustasid sellest 10% ehk 2500 €), siis praegu tuleb välja käia 40 000 € (Fluidra tooted moodustavad sellest 15% ehk 6000 €).

Nii nagu mitmetes teistes koduga seotud valdkondades, on koroonaviirus andnud positiivse impulsi ka basseiniturule. 2021. aasta esimene kvartal näitas, et elamu basseinide valdkonnas valitseb oodatust veelgi kõrgem nõudlus, mida veavad peamiselt pandeemiast tingitud elustiili muutus (kolitakse rohkem linnadest välja), ostujõu kasv ning soov panustada oma kodu arendusse.

Ka Fluidra juhtkond korrigeeris peale rekordilist esimest poolaastat varem seatud kasvuootused kõrgemaks. Nõudlust kasvatavad lisaks tarbijate seas aina rohkem populaarsust koguvad automatiseeritud lahendused ning basseinide kaasajastamine (basseinipuhastusrobotid, telefonirakendusest juhitavad seadmed). Samuti töötavad turu kasuks pidevalt täienevad tervise- ja ohutuse- ning energiakasutusega seotud regulatsioonid, mis sunnivad tarbijaid oma basseine ümber kohandama.

Fluidra käive on näidanud ajalooliselt stabiilset kasvu (viimase 3 aasta CAGR 24%). Veidi suurem hüpe toimus 2019. aastal tänu 2018. aasta keskpaigus toimunud ühinemisele Zodiaciga. Aastal 2021 on oodata samuti suuremat käibe kasvu tänu kõrgenenud nõudlusele elamu basseinide valdkonnas.

Allikas: Fluidra

Fluidral on konkurentsivõimelised kasvutrendis marginaalid. 2018. aastal esinenud langus on seotud ühekordsete kuludega Zodiaciga ühinemisel. 2021. aastaks ennustab juhtkond EBITDA marginaaliks 25,0-25,5%, mis on turu kõrgemate seas.

Allikas: Fluidra

Kasum aktsia kohta on olnud samuti tõusutrendis, saades 2018. ja 2019. aastal ajutiselt pihta Zodiaciga ühinemisest tingitud ühekordsete kulude tõttu.

Allikas: Fluidra

Fluidra üks suurimaid positiivseid külgi on kasvutrendis tugev vaba rahavoog, mis on andnud võimaluse pidevalt laienemiseks omandamiste kaudu ning ka võimekuse laenude teenindamiseks.

 

Allikas: Fluidra

Fluidra peamised börsil noteeritud konkurendid on Pentair, Pool Corp (basseinitarvikute edasimüüja), Leslie´s (basseinitarvikute edasimüüja USA turul), Hayward Holdings, Latham Group (maasiseste elamu basseinide tootja). Pentair ja Hayward on ühed suuremad konkurendid USA turul, kuid tegutsevad ka globaalselt.

Allikas: Fluidra, Bloomberg

Vaatamata basseinituru stabiilsele ajaloolisele kasvule ja ka positiivsele väljavaatele käivad Fluidra äritegevusega kaasas ka omad riskid. Neist peamisteks on toorainete hindade kasv, konkurentide tugevnemine ning Fluidra liidripositsiooni kõigutamine. Ebasoodsad ilmastikuolud pärsivad müüki ning müügitulu aastast kasvu: kuna äri on sesoonse iseloomuga, siis tuleb arvestada, et soojade ilmadega müük hoogustub ja halvema ilmaperioodiga vastupidi. Samuti eksisteerib risk, et tänane kasvav trend inimeste elustiili muutuses ja linnadest välja kolimises pidurdub ning ei soovita panustada kodu täiustamisele. Lisaks tuleb valmis olla ka ebasoodsateks regulatsioonideks näiteks keemiliste ainete või ökoloogilise jalajälje vähendamise osas

Fluidra aktsia on viimase aastaga näidanud kiiret järjepidevat kasvu. 27.07.2020 oli aktsia hind 13,26 € ja tänaseks on see kasvanud 167% jõudes väärtuseni 35,4 €. Viis aastat tagasi oli aktsia hind 3,88 €, tänaseks on see kasvanud 812%.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon