Euroopa on selgelt valinud rohelise tee - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa on selgelt valinud rohelise tee

Joel Kukemelk

02.08.2021 15:20

Juulis võttis Euroopa Komisjon vastu „Fit for 55“ paketi, mille eesmärk on vähendada juba 2030. aastaks kasvuhoonegaase võrreldes 1990. aasta tasemega 55%. Taastuvenergia osa peab selleks järgmise kaheksa aastaga tõusma 40% peale, 2035. aastaks peavad kõik uued turule toodavad sõidukid olema nullheitmetega ning 2050. aastaks tuleb emissioonid netos nulli vähendada üle kogu Euroopa Liidu. Elektriautode laadimispunktid tulevad iga 60 km taha ning vesinikukütuse laadimispunktid peavad suurtel teedel olema vähemalt iga 150 km järel. Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni sõnad kõlavad selgelt ja konkreetselt: „Fossiilkütusel põhinev majandus on end ammendanud“.

Uus ühiskonnakorraldus on muutmas seda, kuidas peaksime mõtlema pikaajaliste investeeringute tegemise peale. LHV rohelise pensionifondi klientide arv on selle tugeva taustatrendi saatel kasvanud kuust kuusse. Juulis liitus LHV rohefondiga 1273 inimest, tõstes fondis raha kogujate arvu juba 8754 inimeseni. Sellega möödus LHV Pensionifond Roheline juulis nii LHV Pensionifond S kui LHV Pensionifond Indeks fondis raha koguvate inimeste arvust. 1,5 aastaga on LHV rohefond investorite arvu poolest kerkinud suuruselt neljandaks LHV II samba pensionifondiks.

Juuli tulemus

Juulis mõjutas LHV Rohelise Pensionifondi tootlust negatiivselt Hiinas toimunud järsem börsilangus, kus kardetakse riigi poolt suuremat sekkumist ja täiendavaid regulatsioone, mis mõjuksid sealsetele ettevõtetele negatiivselt. Laiemat rohetrendi kasvu see aga sisuliselt mõjutada ei tohiks.    

Juuli lõpu seisuga oli LHV rohelisel pensionifondil kokku 49 erinevat investeeringut. 28% fondi mahust on investeeritud taastuvenergiasse (tuul, päike, muu), 17% akutehnoloogiasse, 11% elektrifitseerimisse, 10% energiatõhususse, 10% jätkusuutlikkusega arvestavatesse fondidesse, 9% vesinikuenergiasse, 6% ringmajandusse, 5% metsa- ja põllumajandusse ja 4% on rahas.

„Aeg on otsa saamas“

Just neid sõnu kasutas USA kliimasaadik John Kerry oma 20. juuli kõnes tänaseid kliimaprobleeme adresseerides. Soovitan kõigil seda 5-minutilist videot kuulata – tegu on erakordselt tugeva sõnavõtuga, kus Kerry kasutab muu hulgas väljendeid „see on ilma liialdamata ellujäämise küsimus“ ja „tegu on meie aja suurima väljakutsega“. Rohemuutus on gigantne eesmärk. Selleks, et oleks lootust emisioonides netonull tasemeni jõuda, tuleks lisaks paljudele muudele tegemistele järgmise 10 aasta jooksul iga aasta neljakordistada päikese- ja tuuleenergia kasutamine ning muuta 60% maailmas müüdavatest uutest autodest elektriautodeks. Bloomberg hindab, et 2050. aastaks netos nullemissioonide tasemeni jõudmiseks oleks maailmal vaja investeerida üle $150 triljoni.

Ameerika Ühendriigid on (lõpuks) aru saanud, et kliimaprobleemi eiramine oleks kokkuvõttes kordades kallim, kui sellega täna aktiivselt tegelemine. Kui aastakümneid on USA silma paistnud maailma sõjaväelise politseinikuna, siis Kerry kõne viitab, et Ameerikal on nüüd soov haarata juhtroll sõjas kasvuhoonegaaside emissioonidega. Järjekorras 26. kliimakonverents algab sel aastal Šotimaal Glasgows 31. oktoobril ja kestab 2 nädalat – iga järgneva kuuga hakkavad tõenäoliselt roheteemad seetõttu ka turgudel nüüd üha rohkem tähelepanu saama.

Tutvu lähemalt LHV pensionifondiga Roheline ja Roheline Pluss.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon