Juuli populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Juuli populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

09.08.2021 09:24

Wise

2021. aasta juulis kauplesid LHV kliendid enim Balti börsi pangaaktsiatega, nagu Šiaulių bankas, LHV Group ja Coop Pank. Üsna ootuspäraselt tuli esikohale kuu alguses börsidebüüdi teinud Wise’i aktsia, mis lisaks Eesti investoritele oli populaarne ka välismaiste investorite seas. Peale finantssektori aktsiate olid juulis populaarsed ka USA börsil noteeritud ettevõtted, sealhulgas Microsoft, Tesla ja NVIDIA. Samuti vaktsiinitootja Moderna ning koos paljude teiste Hiina ettevõtetega müügisurve alla sattunud Alibaba.

Wise PLC (WISE)

Eestlaste asutatud finantstehnoloogia ükssarviku jaoks oli esimene kauplemispäev Londoni börsil 7. juulil, pälvides suurt tähelepanu investorite seas üle maailma. Esimese kahe päevaga tõusis aktsia hind avanemishinnast ligi 23% võrra, ulatudes rohkem kui 1000 Inglise pennini aktsia kohta, ehkki langes kauplemiskäibe vähenedes suhteliselt kiiresti vahemikku 950-980 penni. Praeguseks ei ole Wise’i aktsia oma suunda veel leidnud, sulgedes reedel 975,40 pennil.

31. märtsil 2021 lõppenud majandusaastal ulatus Wise’i klientide arv rohkem kui 10 miljonini, sealjuures perioodi müügitulu oli 421 miljonit naela, kasvades aastaga 39,4%. Puhaskasum enam kui kahekordistus 15 miljonilt 30,9 miljoni naelani. Kasumi kasvatamisega ning stabiilselt kõrgete marginaalide hoidmisega on ettevõte samal ajal suutnud täita oma põhieesmärki – odavdada ja muuta kiiremaks pangaülekandeid.


Allikas: Yahoo. Finance

Šiaulių bankas (SAB1L)

Balti pangaaktsiatest kaubeldi juulis kõige rohkem Leedu Šiaulių bankase väärtpaberitega, mille kuu tootluseks kujunes 9,5%. Kui juuli eelviimase nädalani oli Šiaulių bankase tootlus võrreldes kuu algusega veel nullilähedane, siis kiirema hoo sai aktsia sisse tõenäoliselt tänu teiste Balti pangaaktsiate headele kvartalitulemustele.

30 juulil avaldas ka Šiaulių bankas oma 2021. aasta II kvartali tulemused, mis kinnitasid varasemat aktsia hinna tõusu. Kuigi ettevõtte hoiuste kogumahud võrreldes eelneva kvartaliga isegi veidi vähenesid, kasvas laenuportfell samal ajal 5,1% 93 miljoni euroni, mis tulenes suures osas hüpoteeklaenude 12% kasvust. Aastavõrdluses suutsid hoiused siiski laienemist jätkata, kasvades 14,7%. Netointressi- ja teenustasutulud kasvasid aastaga 6,1% 23,9 miljoni euroni ning puhaskasum 24% 15,5 miljoni euroni. Puhaskasumi kasv tulenes suuresti tänu vähenenud varade allahindlusele 2,6 protsendipunkti võrra -0,8%ni.

LHV õiglase väärtuse vahemik Šiaulių bankase aktsia kohta on 0,64-0,68 eurot (6. augusti 2021 sulgemishind oli 0,718 eurot)


Allikas: Nasdaq Baltic

LHV Group (LHV1T)

Kuigi LHV Group avaldas oma tugevad 2021. aasta II kvartali tulemused alles 20. juulil, on aktsia hind kallinenud juba juuli algusest saati. Kuuga tõusis LHV aktsia 21,7%, mis andis ettevõtte turuväärtuseks pea miljard eurot (saavutati 4. augustil). Lisaks kvartalitulemustele vedasid kasvu investorite, kuid ka LHV enda kõrged ootused seoses Ühendkuningriigi filiaaliga.

II kvartalis 2021 jõudis LHV Group mitmes mõttes rekordiliste tulemusteni – tulud kokku kasvasid võrreldes 2021. aasta I kvartaliga 14% 32,8 miljoni euroni ning puhaskasum 13% 12,9 miljoni euroni. Samas võrreldes 2020. aasta II kvartaliga puhaskasum 3,6-kordistus, kasvades 9,4 miljoni euro võrra.

Olulist mõju aktsia hinna tõusule avaldas tõenäoliselt ka Swedbanki 22. juulil uuendatud hinnasiht seniselt 25 eurolt 30 euroni aktsia kohta. 6. augusti seisuga oli LHV Groupi sulgemishind 32,50 eurot ning 12-kuu edasivaatav P/E suhtarv 14,68x.


Allikas: Nasdaq Baltic

Coop Pank (CPA1T)

Balti pankadest väikseima turuväärtusega, kuid kiireima kasvuga oli juulis Coop Pank, mille aktsia kallines koguni 38,1%. Kiirelt ei tõuse mitte ainult aktsia hind, vaid ka ettevõtte klientide arv ja majandustulemused. Juuni lõpus teatas Coop, et pangaga on liitunud tema 100 000. klient, mis oli ettevõtte jaoks 2019. aastal seatud pikemaajalisem eesmärk. Kui algselt oodati selle täitumist 2022. aasta lõpuks, siis eesmärk saavutati juba 1,5 aastat varem.

Ettevõtte 21.juulil avaldatud teise kvartali majandustulemuste kohaselt kasvas Coop Panga puhaskasum aastaga rohkem kui 2x 3,0 miljoni euroni, samuti oli poolaasta kasum ligikaudu 2x suurem, ulatudes 5,9 miljoni euroni. Netotulud kasvasid II kvartalis 24,3% 9,1 miljoni euroni, mida vedas netointresside rekordiline kasv.

Arvestades 2021. aasta oodatavat 11,5 miljoni euro suurust puhaskasumit ja reedest sulgemishinda 3,225 eurot aktsia kohta, on Coop Panga ettevaatav P/E suhtarv 23,8x. LHV õiglane väärtus ettevõtte aktsia kohta on 1,45-1,55 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic

Moderna (MRNA)

Moderna aktsia kogutootlus ulatus juulis 50,4%ni, mida kuu alguse poole mõjutasid positiivsed uudised koroonavaktsiini kohta ning kuu lõpu poole investorite kõrged ootused ettevõtte II kvartali tulemustele. Kasvavate Delta tüve juhtumite tõttu ei olnud Moderna ainuke aktsia juulis, mis kiirelt kallines. Kindlust lisab ka USA toidu- ja ravimiameti hiljutine teadaanne, mis kinnitab turul olevate vaktsiinide tõhusust raskemate Covid-19 haigusjuhtude, sealhulgas Delta tüve vastu. Sealjuures Moderna mRNA-1273 on koos Pfizer/BioNTechi BNT162b2-ga praegu turul olevatest vaktsiinidest kõige tõhusam – nende efektiivsusmäär ulatub 94-95%ni.

Kui veel eelmise aasta II kvartalis koroonavaktsiini müük Moderna tuludesse olulist mõju ei avaldanud, siis käesoleva aasta II kvartalis oli see peamiseks kogutulude veduriks. Lõppenud kvartalis teenis Moderna tänu vaktsiini müügile 4,4 miljardit dollarit müügitulu (II kvartal 2020: 66,4 miljonit dollarit), sealjuures vaktsiini osatähtsus kogutuludest ulatus 95%-ni. Tänu suurtele eeltellimuste lepingutele on Moderna kõrged tulud kindlustanud ka järgnevateks aastateks. Kui 2022. aastaks on II kvartali 2021 lõpu seisuga vaktsiinide eeltellimusi tehtud 12 miljardi dollari ulatuses, siis praegu on alustatud ka lepingute sõlmimist 2023. aastaks.

Moderna 6. augusti 2021 sulgemishind oli 413,72 dollarit ja ettevaatav P/E suhtarv 22,73x.


Allikas: Yahoo. Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti juulis arvukalt tehinguid ka NVIDIA NVDA (kuine muutus: −3,5%), Microsofti MSFT (+4,9%), Tesla TSLA (+1,4%), Ignitis grupė'i IGN1L (+5,2%) ja Alibaba Groupi BABA (−12,0%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: NVIDIAMicrosoft, Tesla, Ignitis grupė, Alibaba Group.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon