Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused

Raido Tõnisson

19.08.2021 09:30

Shutterstock

Nädala alguses avaldasid USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2021. aasta II kvartalis. Ühise joonena olid mõlemad fondijuhid II kvartalis pigem müügipoolel, vähendades nii positsioonide arvu kui ka aktsiaid olemasolevates positsioonides. Kuigi turud jätkasid II kvartalis oma kiiret tõusu, pidi nii mõnigi fondijuht leppima indeksist kehvema tootlusega.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbesi poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 15,2 miljardit dollarit.

Alles märtsi alguses kuulutas David Tepper oma suurt optimismi aktsiaturgude suhtes, nähes vaid tõusupotentsiaali, ehkki ei ole siiski kindel kui pikka ajaperioodi fondijuht silmas pidas. Kui I kvartalis oli Tepper tugevalt ostupoolel, siis II kvartali tehinguid vaadates tundub, et optimism on mõnevõrra kadunud, minnes sügisele vastu ettevaatlikuma lähenemisviisiga. Tepper vähendas II kvartalis oma positsioonide arvu 61lt 53ni, millest suurima osa moodustasid tehnoloogiaettevõtted Adobe ja salesforce.com. Tegevusvaldkondade osas domineeris siiski kommunikatsioonisektor - likvideeriti nii Paypal, Discovery, Shopify, Disney, kui ka Hiina ettevõtted Baidu ja iQIYI.

Suurimal määral vähendas Tepper oma energiasektori aktsiaid, hõlmates peamiselt naftaettevõtteid Chesapeake Energy ja BP Plc, kuid ka kahte vastava sektori aktsiaid koondavat indeksfondi. Samuti vähendas Tepper oma kolme suurima positsiooni, Micron Technology, Amazon ja Facebook, aktsiate arvu, vastavalt 22%, 32% ja 33% võrra. Tähelepanuväärse sammuna vähendas Tepper oma Alibaba positsiooni ligi poole võrra, ehkki see moodustab portfellist endiselt olulise osa ehk 3,4%. Koos varem mainitud kahe teise Hiina aktsiaga, oli see peamiseks põhjuseks, miks Appaloosa turuväärtus II kvartalis oluliselt langes. Suure panuse andis ka 10% osakaaluga Micron Technology, mis langes kvartaliga 16%.

Uusi positsioone lisandus portfelli vaid 4, millest suurima osa moodustas sõidujagamis- ja toidu kohaletoomise teenuseid pakkuv Uber. Tehingu suurus ligi 2 miljoni aktsia eest oli hinnanguliselt üle 100 miljoni dollari, keskmise soetushinnaga 50,12 eurot aktsia kohta. Uberi eilne sulgemishind oli aga 41 dollarit. Veidi väiksema summa, 82 miljoni dollari, eest osteti elamuehitusega tegeleva PulteGroupi aktsiaid, panustades tõenäoliselt inimeste suurenevale nõudlusele oma kodu järele, kuid ka hindade tõusule.

Suurendatud positsioonidest hõlmavad mõlemad tehingud materjalisektori aktsiaid, millest esimene, The Mosaic Company, tegeleb peamiselt kaaliumkloriidi ja fosfaadi kaevandamisega, mis hiljem turustatakse väetistena. Tuntud vasekaevandajat Freeport McMoranit soetas Tepper esmakordselt 2020. aasta IV kvartalis ning on positsiooni 2021. aasta I ja II kvartalis suurendanud vastavalt 60% ja 33%.

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt, on tänaseks jõudnud rikkuselt kuuendaks inimeseks maailmas ning tema väärtus on 105,0 miljardit dollarit (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

Vastupidiselt David Tepperile ei ole Warren Buffetti portfellis ühtegi Hiina aktsiat, mis oleks portfelli väärtust alla vedanud, koosnedes jätkuvalt suurel määral Apple’st (42%) ja pangaaktsiatest Bank of America (14%) ja American Express (9%). Nii tehnoloogia- kui ka finantssektorile oli II kvartal üsna soodne, aidates Buffetti portfellil tõusta võrreldes I kvartaliga 8% 293 miljardi dollarini.

Nagu tavaks on saanud, hoidis Buffett oma suurimad positsioonid II kvartalis puutumatuna, suurendades vaid kolme positsiooni ja vähendades kaheksat. Viimase osas müüdi suurimal määral kommunikatsiooniteenuseid pakkuva Ühendkuningriigi ettevõtte Liberty Global plc Class C aktsiaid, samas kui täielikult müüdi maha sama ettevõtte Class A aktsiad. Suurimal määral vähendas Buffett veel ravimitootja Merck & Co aktsiaid 51% võrra ja kindlustusteenuseid pakkuva Marsh & McLennan Companies aktsiaid 20% võrra. Ka teised müügitehingud hõlmasid peamiselt tervishoiusektorisse kuuluvaid ettevõtteid, nagu AbbVie, Bristol-Myers Squibb ja Biogen, millest viimane müüdi täies mahus.

Kuigi Buffett on öelnud, et häid investeeringuid on praeguste kõrgete valuatsioonide ajal keeruline leida, tegi ta II kvartalis kokku 4 ostutehingut, millest uue positsioonina lisandus peamistelt naistele tervishoiulahendusi ja-tooteid pakkuv Oregon & Co. Buffett ostis juurde toidukaupluste ketti haldavat Krogerit, mis esmakordselt lisati portfelli 2019. aasta lõpus. Näib, et ettevõte on Buffettile üsna meelepärane, sest alates soetushetkest on positsiooni aktsiate arvu suurendatud üle kolme korra. Analüütikud näevad aktsiale ligi 10% langusruumi, kuid Buffettit ei tundu see heidutavat. Samuti ostis Buffett juurde luksusmööbli tootjat RH ja kindlustusmaaklerit Aon plc, mis müüb mitmesuguseid finantsriskide maandamise tooteid, pensionihaldust ja tervisekindlustuskavasid.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon