Tuntud kaubamärkidega Skandinaavia ettevõtted - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tuntud kaubamärkidega Skandinaavia ettevõtted

Raido Tõnisson

25.08.2021 11:36

iStockphoto

Investeerimise puhul on reegel number üks teatavasti ettevõtte ärimudeli olemusest aru saamine, vältides samal ajal neid, mille tegevusest ja arengusuundadest investoril ülevaade puudub. Kõige lihtsam seda teha on investeerida ettevõtetesse, mille tooteid või teenuseid hästi tunneme või igapäevaselt ise kasutame. Järgnevalt vaatamegi eestlaste seas tuntud Põhjamaade ettevõtteid, millest vähemalt mõne tooteid kasutab regulaarselt igaüks.

Telia Company AB (TELIA)

Nii ettevõtte kodubörsil Rootsis kui ka Soomes noteeritud side- ja telekommunikatsiooniteenuseid pakkuv Telia Company AB tegutseb läbi tütarettevõtete mitmes Euroopa riigis. Eestis on tuntud see kui Telia Eesti AS, mille bilansiline väärtus emaettevõttes oli 2020. aasta lõpu seisuga 5,7 miljardit rootsi krooni, moodustades kõikidest sidusettevõtetesse tehtud investeeringutest 5%. Leedu tütarettevõte Telia Lietuva AB, kus tal on 88,2% osalus, on Balti börsil turuväärtuselt teine suurim ettevõte.

Turgude lõikes on domineerivad Telia Company AB müügis Rootsi, Soome ja Norra vastavalt 38%, 17% ja 15% ning suurimad segmendid on mobiilside ning seadmete segment, mis kahepeale kokku moodustavad üle poole tuludest. Telia on nii Põhjamaades kui ka Balti riikides juhtiv mobiilside pakkuja, mistõttu juhtkonna sõnul on ettevõte hästi positsioneeritud saavutamaks juhtroll ka 5G, kiudoptika ja digitaliseerimisega seotud valdkondades.

 


Allikas: Yahoo.Finance

Tele2 (TEL2B)

Telia üks olulisim konkurent Tele2 on Rootsi mobiilsideoperaator, mille tegevus on 81% ulatuses koondunud koduturule. Seega erinevalt Teliast Tele2 Soomes ei tegutse ning ka Baltimaade aastane müük moodustab tuludest ühtekokku alla viiendiku. Tele2 on teinud olulisi edusamme jätkusuutlikkuse valdkonnas – aprillis 2020 sai Tele2-st esimene telekommunikatsiooniettevõte Põhjamaades ja Baltikumis, kes on oma tegevuses kliimaneutraalne. Olulisel kohal on ka 5G võrgu osas liidripositsiooni säilitamine Rootsi turul, pakkudes teenust avalikult ligi 30 linnas.


Allikas: Yahoo.Finance

Elisa (ELISA)

Kolmest mobiilsideoperaatorist turuväärtuselt väikseim, Elisa, on asutatud Soomes ning omab tegevust mitmes riigis üle Euroopa. Tegevusaruandes on ettevõte oma turud liigitanud siiski vaid kolmeks, kuna põhiosa (87) tuludest tuleb koduturult Soomest. Ülejäänud piirkonnad hõlmavad muud Euroopat (12%) ja teisi riike (1%).

Osaliselt Telia ja teiste väiksemate telekommunikatsiooniettevõtete tõttu on Soome turg vägagi konkurentsitihe, kuid sellegipoolest on Elisa suutnud oma tulusid alates 2017. aastast igal aastal suurendada. Ka käesoleva aasta tulud ületavad ettevõtte hinnangute kohaselt eelmise aasta tulusid, kasvades 2023. aastani vähemalt 2% aastas. Elisa 5G võrk katab praegu rohkem kui 100 linna Soomes ning selle edasiarendamine nii koduturul kui ka Balti riikides jääb ettevõtte üheks peamiseks prioriteediks ka edaspidiseks.


Allikas: Yahoo.Finance

Carlsberg (CARLb)

Carlsberg Groupi kuuluv Saku Õlletehase AS oli Tallinna börsiettevõte 2008. aastani, kuni üks maailma juhtivaid õlletootjaid selle täielikult omandas. Müügitulult moodustab Saku Õlletehas kogu Grupi tulust vaid murdosa, ulatudes 2020. aastal 0,9%ni. Ida-Euroopa regioon, mille alla kuuluvad ka Balti riigid, moodustavad siiski enamiku ehk 40% Grupi müügimahtudest. Järgnevad Aasia riigid 31%ga ja Lääne Euroopa ning Põhjamaad 29%ga.

Carlsberg Groupi põhitoodangu moodustavad alkohoolsed joogid, mille müügimaht hektoliitrites (1hl=100l) ulatus eelmisel aastal 110 miljonini. Mitte-alkohoolseid jooke müüdi 20 miljoni hl ulatuses. Viimase osas on müügimaht alates 2016. aastast pigem stabiilne, samas kui alkohoolsete joogi müügimaht on langenud keskmiselt 2% aastas. Seega on müügitulu viimasel viiel aastal püsinud suhteliselt stabiilsena, kuid ärikasumi marginaal on kasvanud 2016. aasta 13,2%lt 16,6%ni 2020. aastal. Tulude mõningast vähenemisest hoolimata on Carlsberg jätkuvalt kasvule orienteeritud, millele aitab kaasa suurem e-kanalite kasutuselevõtt müügis alates eelmisest aastast.


Allikas: Yahoo.Finance

Orkla (ORK)

Norra pakendatud toidukaupade tootja Orkla nimi ei ole Eestis niivõrd tuntud kui selle kaubamärgid Felix, Kalev, Laima, Taffel ja paljud teised, mis hõlmavad suure osa toidulettidest. Tegelikult ei müü Orkla mitte ainult valmistoite ja snäkke, vaid ka tervisetooteid ja toidulisandeid, millest tuntuim Eestis on näiteks Möllersi kalamaksaõli. Kõige suurema osa Orkla müügitulust moodustab siiski valmistoitude müük, ulatudes 2020. aastal 39%ni. Kui müük Eestis moodustas segmendi kogutuludest vaid 3%, siis Grupi suuruselt teise segmendi, snäkkide, müügituludesse andis Eesti eelmisel aastal koguni 16%. Tervisetoodete ja toidulisandite müük Eestis moodustas vaid ühe protsendi segmendi tuludest.

Orkla omab Põhjamaades ja Balti riikides tugevat turupositsiooni, ehkki kinnitab kanda ka kiire majanduskasvuga India turul. Eelmisel aastal omandas Orkla enamusosaluse India toidu- ja maitseaineettevõttes Eastern Condiments, mis liideti ühe varem omandatud ettevõttega Indias, MTR Foodsiga. Ettevõtte tulud ulatusid 2020. aastal norra kroonides arvestatuna 1,1 miljardini, moodustades Orkla kogutuludest 2%. Ainuüksi käesoleva esimesel poolaastal on Orkla omandanud veel 8 ettevõtet, peamiselt Põhjamaades, kuid ka Ühendkuningriigis ja Lääne-Euroopas.

Orkla põhiliseks prioriteediks on tooteportfelli jätkusuutlikumaks muutmine, millel oleks ka positiivne mõju keskkonnasäästlikkusele. Selleks keskendub Orkla taimsetele toiduainetele ja muudele keskkonnasõbralikele toodetele.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon