Milliseid uusi ETFe saab LHVs osta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Milliseid uusi ETFe saab LHVs osta?

Raido Tõnisson

01.09.2021 08:38

iStockphoto

2018. aastal jõustunud Euroopa regulatsioonide tõttu muutus USAs registreeritud indeksifondidega tehingute tegemine oluliselt piiratumaks, mis mõjutas ka paljusid Eesti investoreid. Õnneks on paljud fondivalitsejad viimasel ajal turule toonud uusi Euroopas registreeritud ETFe, mis pakuvad laiapõhjalist kasvupotentsiaali vastava valdkonna arengule. Teiste seas kuuluvad nende hulka päikeseenergia ettevõtted, Litecoini hinda järgiv fond ning kosmosetehnoloogia arendajad.

Päikeseenergia

Solar Energy UCITS ETF (TANN) on puhta energia indeksfond, mis koondab endas päikeseenergia tehnoloogiat arendavaid ettevõtteid, kuid ka päikeseenergiasüsteemide paigaldajaid ja tootjaid. Päikeseenergia on maailmas kõige kiiremini kasvav taastuvenergia liik, mis Bloomberg NEFi hinnangute kohaselt peaks tulevikus saama põhiliseks energiatootmise liigiks.

Fond järgib EQM Global Solar Energy indeksit, mis sisaldab valdkonna ettevõtteid üle maailma. Indeksis on kokku 45 positsiooni, millest suurima moodustab 3,7% osakaaluga Hiina päikeseelektrijaamade ehitaja GCL New Energy Holdings Limited. Järgneb Jaapani päikeseenergia müüja Renova 3,6%ga ning kolmandal kohal on karastatud klaasi kui päikesepaneeli ühe põhikomponendi tootja Flat Glass Group. Regioonide lõikes moodustavad USA ettevõtted indeksist vaid 26%, millega samas osakaalus on Hiina ettevõtteid.

Reisimine ja majutus

Reisitööstuse fond Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP) järgib Solactive Airlines, Hotels, Cruise Lines indeksit, mis koondab endas lennufirmasid, hotelliettevõtteid ja kruiisilaevaoperaatoreid üle maailma. Kuigi tervisekriis on valdkonna ettevõtetele märkimisväärset kahju avaldanud, on indeksfondi kaudu võimalik kasu saada kogu reisisektori taastumisest ja majanduse avanemisest.

Fondi kolmest suurimast positsioonist moodustavad igaüks ligikaudu 5% kõikidest positsioonidest. Üks neist on maailma suurimate majutusettevõtete hulka kuuluv Hilton Worldwide, mis omab enam kui 6500 kinnisvaraobjekti 119 linnas üle maailma. Teisel kohal on veelgi suurema portfelliga, 131 linnas rohkem kui 7000 kinnisvaraobjekti omav Marriott International. Marginaalselt väiksemat osakaalu omab kiiresti kasvav Iiri odavlennufirma Ryanair. Kokku on fondis 62 ettevõtet, millest 61% asuvad USAs.

Online-kasiinod ja spordiennustused

Valdkond, mis ühiskonnale küll kuidagi kasu ei too, kuid mis kasvab tohutu kiirusega, on kõik hasartmängudega seonduv. Teiste inimeste mänguharjumustest kasulõikamise võimalust pakkuv Fischer Sports Betting & iGaming UCITS ETF (BETS) järgib Solactive Fischer Sports Betting and iGaming indeksit, mis keskendub spordiennustuse platvormidest või online-kasiinodest tulusid teenivatele ettevõtetele.

Fondis on 32 ettevõtet, millest osakaalult suurima moodustab 10%ga ka FTSE 100 indeksisse kuuluv Entain plc. See on üks maailma suurimaid spordipanustamise ettevõtteid, mis pakub teenuseid 27 riigis. 8% moodustavad nii Rootsi online-kasiinode operaator Evalution Gaming Group kui ka USA spordiennustuse võimalusi pakkuv DraftKings. Riikide lõikes moodustavad 54% fondist USA ettevõtted.

Goldman Sachsi prognooside kohaselt kasvab USA spordiennustuste ja online-kasiinode turg 2033. aastaks 23x 53 miljardile dollarile, 2 miljardi tasemelt 2020. aastal. Lisaks kiirele kasvule Euroopas ja Aasias on kasvu sisse saanud ka USA turg, kus mitmes osariigis on spordiennustamine ja online-kasiinoside kasutamine keelatud olnud, kuid nüüd on see legaliseeritud. Samas on ka mitmeid selliseid osariike, kus legaliseerimise protsess on veel pooleli.

Kosmosetehnoloogia

Procure Space UCITS ETF (YODA) järgib The S-Network Space indeksit, mis koondab endas kosmosevaldkonnaga seotud ettevõtteid, sealhulgas satelliiditehnoloogia arendajad ja rakettide tootjad, kuid ka telekommunikatsioonil on suur roll tööstuses. Üksnes tänu satelliidisüsteemide ja -tehnoloogia kasutuselevõtule ja edasiarendamisele on võimalik paljude maapealsete äride kiire kasv, nagu näiteks asukohapõhised teenused sõidujagamine ja toidu kohaletoimetamine.

Kuigi fondis sisalduvad ettevõtted hõlmavad mitut majandussektorit, on positsioone kokku vaid 32, millest viis suurimat moodustavad igaüks ligikaudu 5% fondist. Tuntumatest nimedest kuuluvad nende hulka näiteks nutikellade tootjana tuntud Garmin, mis on üks maailma edukamaid GPS navigatsioonisüsteeme arendavaid ettevõtteid. Lisaks on esindatud 2021. aastal parima satelliitteenuste pakkuja auhinna pälvinud ViaSat, mis pakub kiire internetiühenduse- ja sidetehnoloogia teenuseid üle maailma.

Litecoin*

CoinShares Physical Litecoin (CLTC) on alternatiivse krüptovaluuta Litecoini hinda järgiv fond, mis toodi börsile käesoleva aasta juunis lisaks varem noteeritud Ethereumi ja Bitcoini hinda järgivale fondile. 2011. aastal kasutusele võetuna on see üks vanimaid veel olemasolevaid digitaalvaluutasid. Kuigi Litecoini turuväärtus on Bitcoini omast sadu kordi väiksem, on see tehnilise poole pealt Bitcoiniga peaaegu identne. Põhiline erinevus seisneb siiski tehingute kinnitamise kiiruses, mis Litecoini puhul võtab oluliselt vähem aega. Kiirus tuleb suuresti aga turvalisuse arvelt, mistõttu sobib Litecoin väiksemate tehingute tegemiseks, kus turvalisus on vähem tähtis. Lisaks on Litecoini kaevandamiseks vajaminevad seadmed palju kallimad ja keerulisemad, mis võib valuuta järele nõudlust suurendada.

21. detsembri 2021 seisuga ei ole antud väärtpaberi ost LHV kaudu võimalik.

Digitaalsed maksed

L&G Digital Payments UCITS ETF (DPGA) võimaldab osa saada digitaalsete maksetehnoloogiate kasvupotentsiaalist ja ülemaailmsest arengust, kus toimub massiline üleminek sularahavabale majandusele. Fondivalitseja hinnangul kasvab globaalne digimaksete turg keskmiselt 19,4% aastas – juba eelmisel aastal oli selle suuruseks dollarites 58 miljardit. Valdkonna kasvu toetavad mitmed erinevad asjaolud, sealhulgas üleminek e-kaubandusele, nutitelefonide laialdasem kasutamine arenevatel turgudel ning üha enam karmistuv rahapesuvastane poliitika.

Fondis sisalduvad ettevõtted hõlmavad laia spektrit erinevatest tegevusvaldkondadest, hõlmates nii finantsi, kommunikatsiooni, kuid põhilise osa moodustavad siiski tehnoloogiasektorisse koondatud ettevõtted. 2,8%ga on suurima positsioonina kiiresti kasvav e-kaubanduse ettevõte Shopify, mille teenuseid kasutab 1,7 miljonit ettevõtet üle maailma. Esikümnes on mitmeid digitaalseid makselahendusi pakkuvaid ettevõtteid nagu Adyen, Lightspeed Commerce, kuid ka ARK fondijuhi Cathie Woodi armastatud Square. Kokku on fondis 43 positsiooni, millest 56% asuvad USAs.

Plokiahela revolutsioon

Eelmisega esmapilgul sarnane Vaneck Vectors Digital Assets (DAVV) koondab endas krüptoraha potentsiaali ja digimaksete kasutuselevõtu kombinatsiooni, investeerides ülemaailmselt valdkonna juhtivatesse ettevõtetesse. Kuna plokiahela megatrend on pidevas muutuses, kus lühikese aja jooksul võib turule tulla mitmeid uusi tegijaid, võivad fondi positsioonid vahetuda üsna kolossaalselt. Praegu moodustab suurima positsiooni 10% osakaaluga Square, keda peetakse valdkonna eestvedajaks. Järgneb 9%ga aprillis börsile tulnud krüptoraha kauplemisplatvorm Coinbase ja 8%ga USA suurimaks Bitcoini kaevandajaks pürgiv Marathon Digital Holdings. Fond järgib MVIS Global Digital Assets Equity indeksit ning selles on kokku 25 positsiooni.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon