LHV külastas Taani ettevõtteid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV külastas Taani ettevõtteid

Karl Tiit

09.09.2021 11:18

Autor: Markus Winkler

LHV Varahalduse investeerimismeeskond külastas septembri alguses äsja koroonapiirangutest vabanenud Taanit, et kohtuda potentsiaalikate ettevõtetega ning arutada hiljutisi arenguid ja tulevikuplaane.

Kuna piirangud olid leevenenud kõigest mõned päevad tagasi, olime peaaegu kõigi ettevõtete jaoks esimesed füüsilised kohtumised alates pandeemia algusest ning mitmel juhul esimene pensionifondi haldur Eestist, kes üldse neid ettevõtteid kunagi füüsiliselt külastanud on. Kokku kohtusime 11 ettevõtte esindajatega ja seejuures neljal juhul ei pidanud vastuvõtjad paljuks teha ka põgusat tuuri tootmishoonetes.

Carlsberg

Lahja alkoholi tootja, mille gruppi kuulub alates 2008. aastast ühtlasi Saku Õlletehas, toodab lisaks enda põhilisele Carlsbergi õllele hästituntud kaubamärke nagu Tuborg, Somersby, Blanc 1664 ja mitmeid muid lokaalsemaid brände.

Carlsbergi puhul on kõige huvitavam firma avatus Aasia tarbijale. Keskklassi jõukuse kasv on viinud selleni, et Euroopas oma tipu saavutanud brändid nagu Tuborg ning Carlsberg on Aasias alles tärkamas ja jõudsalt kasvamas. Lisaks on Aasiast oodata üleüldist õlletarbimise kasvu, sest läbi ajaloo on korduvalt nähtud, kuidas jõukuse kasvuga on inimeste tarbimiseharjumustes kange alkohol hakanud  lahjemaga asenduma.

Toimiv tarneahel, head suhted kohalike pruulikodadega, laienemispotentsiaal suuremates linnades ning tugevad brändid toetavad Aasia regiooni kasvu ja Carlsberg võimaldab investoril saada kaudselt avatust Aasia siseriiklikule tarbimisele.

LHV pensionifondid L, XL ja Täiendav on investeerinud Carlsbergi aktsiatesse.

Carlsbergi peakontor Kopenhaagenis

Rockwool

Rockwool on laiemalt tuntud ehituses kasutatava kivivilla tootjana. Isolatsioonimaterjalina on kivivill enamasti parim valik oma omaduste tõttu: tule- ja veekindel, helisummutav ning väga kergesti käideldav (ei ärrita hingamisteid ning võimalik paigaldada ilma kinnasteta). Hoonete isoleerimine on Euroopa rohe-eesmärkide täitmise vaatepunktist võtmetähtsusega, sest lausa kolmandik süsinikuemissioonidest tuleb eluruumide kütmisega seotud tegevustest ning soojuskadudest.

Lisaks ehitusele on viimastel aastatel kasvanud oluliseks segmendiks Systems ehk kivivilla eriotstarbelised kasutusalad. Näiteks on neil eraldi tooteseeria nimega Grodan, kus müüakse kivivilla taimekasvatuse tarbeks. Grodan toimib nagu muld, lisada tuleb ainult väetist ja vett. Kuna kivivill hoiab väga hästi vedelikku kinni, siis on see äärmiselt efektiivne – näiteks 1kg tomatite kasvatamiseks kulub keskmiselt ainult 15 liitrit vett, tavapärase 60 liitri asemel.

Nišitoodete pealt teenitakse kõrgemat marginaali, aga ka isolatsiooni tarbeks kasutatav kivivill on hoolimata pandeemiast näidanud suurepäraseid müüginumbreid. Kõrge nõudluse tõttu on Rockwool jätkanud investeerimist tootmisvõimekusse.

LHV Roheline ja Roheline Pluss pensionifondid on investeerinud Rockwooli aktsiatesse.

Kuuldeaparaatide tootjad GN Store Nord ja Demant

Taanist on arenenud välja tugev kuuldeaparaatide klaster, kust on pärit neljast maailma suurimast tootjast kolm. Kusjuures need kaks konkurenti, keda meie Kopenhaageni eeslinnas külastasime, asuvad isegi geograafiliselt väga lähestikku, üksteisest kõigest 6 kilomeetri kaugusel.

Lähedusest hoolimata on mõlemad ettevõtted strateegia valikus mõnevõrra erinevad. Kui Demant omab ja opereerib ise audioloogiakeskusi, mille kaudu oma toodangut müüakse siis GN Store Nord turundab ainult läbi edasimüüjate, mis võimaldab kulude juhtimisel olla paindlikum. Teine oluline erinevus on tootevalikus: Demant keskendus kuni koroonapandeemiani ainult kuulmiskahjustusega seotud toodetele, GN Store Nord aga arendas juba varakult uut äriliini tarbijale suunatud professionaalsete kõrvaklappide kategoorias, mis kasvas eelmisel aastal kodust töötamise trendi taustal mitmekümne protsendi võrra.

Mõlema ettevõtte strateegilisi fookusi arvesse võttes jättis GN Store Nord paindlikuma ja agiilsema mulje. Otsus audioloogiakeskustega partnerlussuhtes olla, mitte neid oma bilansis hoida, on võimaldanud keskenduda põhiärile ning ajalooliselt paari protsendipunkti võrra kiiremini kasvada. Lisaks, kõrvaklappide turg on juba enne karantiinidest tingitud kodus töötamise trende kasvanud kuuldeaparaatidest kiiremini ning GN Store Nord on erinevalt Demantist sellest kasvust juba aastaid kasu lõiganud.

GN Store Nordi ja Demanti aktsiate hinnad Taani börsil (kroonides)

Karl Tiit
LHV Varahalduse vanemanalüütik

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon