Millised on PIK-i kasutajate populaarseimad investeeringud? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millised on PIK-i kasutajate populaarseimad investeeringud?

Raido Tõnisson

09.09.2021 14:11

iStockphoto

1. septembri õhtul laekus ligi 3 tuhandele LHV pensioni investeerimiskontole esimesed summad, mida selle kasutajad said kohe investeerima hakata. Artiklis kajastatud valik hõlmab PIK-i esimesel kolmel päeval tehtud oste nii Balti börsilt kui ka mujalt maailmast.

LHV PIK-il ise investeerides on võimalik kasutada lisaks tavalistele väärtpaberitehingutele ka automaatse investeerimise võimalust. Automaatse investeerimise raames valid sina kliendina, kuhu sa oma raha tahad investeerida ning LHV teeb investeeringud börsil sinu eest automaatselt.

Populaarseimad investeerimisideed LHV klientide manuaalse investeerimise valikutest:

Allikas: LHV *Kuist volatiilsust mõõtev standardhälve näitab, kui suures ulatuses varieerub üksikute kuude tootlus keskmisest kuutootlusest.

Nii nagu ka pikaajalise investeerimise fookusega Kasvukontol, investeeriti LHV PIK-il esimesed rahad enamasti USA 500 suurimat ettevõtet koondavasse indeksfondi iShares Core S&P 500 UCITS ETF. Fond on eelistatuim eelkõige tänu selle laiapõhjalisususele ning kindlale ajaloolisele tootlusele, mis sõltuvalt mõõtmise alustamise hetkest on olnud keskmiselt 8-10% aastas. Indeksfondile iseloomulikult on ka selle kuine potentsiaalne volatiilsus võrreldes üksikaktsiate ja krüptovaluutadega ajalooliselt kõige väiksem ehk vaid 4%, mistõttu on investoril seda portfellis emotsionaalses mõttes pikaajaliselt kergem hoida.

Populaarsuselt teine koht kuulub potentsiaalikale alternatiivsele krüptorahale Ethereum, mida järgivat fondi on PIK-i kaudu võimalik soetada Ether Tracker Euro XBT Provider nime all. Kaugel ei ole ka põhiline krüptoraha Bitcoin, näidates, et riskitaluvus on pensioniinvestoritel kõrge. Kui Bitcoin võib ühes kuus kõikude 23% ulatuses, siis Ethereum võib nii langeda kui ka tõusta ühe kuu jooksul 33%, olles seega üle 8x volatiilsem kui S&P 500 indeks. Ka sel aastal on krüptovaluutade hind suures ulatuses kõikunud, ehkki nende tootlus alates aasta algusest ületab oluliselt aktsiaindeksite tootlusi. Kes aga usub USA juhtiva investeerimispanga JPMorgani pikaajalisse Bitcoini hinnasihti 130 tuhat dollarit, ja suudab taluda instrumendi volatiilsust, võib oma II sammast märkimisväärselt kasvatada võrreldes traditsiooniliste fondidega. Veelgi enam, viimastel aastatel võidukäiku teinud ARK Invest fondide juhi Cathie Woodi hinnasiht ühe Bitcoini kohta on 400-500 tuhat dollarit.

Üksikaktsiatest kuuluvad menukaimate ostude hulka elektriautode tootja ja säästva energia ettevõte Tesla, kuid ka S&P 500 indeksi kaks kõige suuremat ettevõtet Apple ja Microsoft. Seitsme populaarseima valiku hulka mahtus ka eestlaste loodud finantstehnoloogia ettevõte Wise, mis on noteeritud Londoni börsil ja seetõttu saanud suurt tähelepanu ka välismaistelt investoritelt.

Populaarseimad investeerimisideed LHV klientide manuaalse investeerimise valikutest Balti börsil:

Allikas: LHV

Ka kodubörsilt ootavad PIK-i investorid kasvu pigem aktsia hinna tõusust kui dividendidest, valides oma portfelli enamasti pangaaktsiaid LHV Group, Coop Pank ja Siauliu Bankas. Tabeli teine ots kuulub aga Tallinna börsi dividendiaktsiatele, mis on keskmiselt küll veidi väiksema hinnakõikumisega kuu lõikes, kuid ka kogutootlus on alla jäänud sellel aastal kiiret tõusu näidanud pangaaktsiatele. LHV kajastab oma Balti analüüsides kõikide ülalolevate (v.a LHV Group) Balti ettevõtete majandustulemusi, mis koos ettevõtete lähedusega aitab investoritel hästi kursis olla nende käekäiguga.

Loe lisainfot LHV pensioni investeerimiskonto kohta www.lhv.ee/pik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon