Balti turu volatiilsus on tõusnud poolteist korda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Balti turu volatiilsus on tõusnud poolteist korda

Raido Tõnisson

14.09.2021 10:08

iStockphoto

Balti börsil võis elavnemise märke näha juba eelmise aasta alguses, kui LHV kaotas Balti aktsiatelt tehingu- ja haldustasud, kuid täiesti uue hingamise on börs saanud viimastel kuudel. Seda on eelkõige mõjutanud septembri alguses paljude inimeste kontodele laekunud II samba pensionirahad, millest vähemalt osa suunati koheselt börsidele. Lisaks on aastatega kasvanud pangahoiused, mis kõrgema tootluse eesmärki ja investeerimishuvi kasvu silmas pidades suunatakse järk-järgult börsile. Kõik see tähendab madala likviidsusega börsil oluliselt kõrgemat päevast volatiilsust, mis alates kolmanda kvartali algusest on börsil tervikuna tõusnud 1,6x.

Kui juuli alguse esimestel päevadel oli Balti aktsiate keskmine päevasisene hinnakõikumine 2,037%, siis septembrikuu teiseks nädalaks oli see juba 3,348%-ni tõusnud, millele suurima panuse on andnud Balti alternatiivturul First Northil kauplev tehnoloogiaettevõte Bercman Technologies. Kõige suuremat hinnakõikumist nägi Bercman oma esimesel kauplemispäeval 6. juulil, kui volatiilsus ulatus 34%-ni. Ka Bercmani keskmine ja mediaan volatiilsus edastab kõrgelt teisi aktsiaid, ulatudes vastavalt 7%-ni ja 5%-ni päevas.

Teisel ja kolmandal kohal on Tallinna börsi pangaaktsiad Coop Pank ja LHV, millest viimase puhul on päevane keskmine volatiilsus küll kõrgem kui LHV-l, kuid üsna madal mediaan võrreldes kõrval olevate aktsiatega näitab, et väga suured hinnakõikumised on toimunud mõnel üksikul päeval. Põhiosa ongi sellesse andnud septembrikuu, kuid 21%-line volatiilsus tabas aktsiat ka 4. augustil.


Allikas: Nasdaq Baltic

Nagu ka ülalolevale graafikule peale vaadates aru võib saada, on turgude lõikes kõrgeima päevase volatiilsusega Tallinn, kus keskmine päevane hinnakõikumine ulatub 2,52%-ni, võrreldes Riia 1,81%-ga ja Vilniuse 1,48%-ga. Riia börsilt on suurima volatiilsusega vähelikviidne Saf Tehnika, kus mõni üksik suurem tehing võib mõjutada aktsia hinda olulisel määral. Vilniuse börsil on hinnakõikumine aktsiate lõikes suhteliselt stabiilne ja hüppelisi erinevusi ei ole, kuid keskmiselt 2,97% volatiilsusega on esikohal Novaturase aktsia. Balti börsi kolmanda pangaaktsia Siauliu bankase keskmine volatiilsus on vaid 1,99%, jäädes korralikult alla Tallinna börsi pangaaktsiatele.

Vaadates kuute Balti börsi viimase aja kõige volatiilsemat aktsiat, mille kõigi puhul on koduturuks Tallinn, on suurima panuse hinnakõikumisse andnud septembrikuu esimene ja teine nädal. Suur tehinguaktiivsus põhjustas septembrikuu esimestel nädalatel Coop Panga aktsias 11,8% keskmise päevase hinnakõikumise, millele palju alla ei jää ka LHV Group. Ainukesena on vähenenud Pro Kapital Grupi ja Bercman Technologiesi volatiilsus, millest viimase puhul võib rahunemist seletada IPO kuupäeva kaugenemisega.

 


Allikas: Nasdaq Baltic

Balti turul suurenenud volatiilsus näitab kõrgemat riski, viies paljude aktsiate hinnad kõrgemale kui LHV analüütikud nende õiglase väärtusena näevad. Kui kauplejale võib suur volatiilsus kasuks tulla, võib pikaajaline investor tehingut kehvasti ajastades nullida ära oma mitme aasta tootluse või sattuda isegi kahjumisse, kui aktsiate hinnad peaksid tagasi liikuma nende õiglase väärtuse lähedale.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon