Osta asutaja juhitud ettevõtteid ja ületa S&P 500 indeksit? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Osta asutaja juhitud ettevõtteid ja ületa S&P 500 indeksit?

Raido Tõnisson

16.09.2021 08:43

iStockphoto

Investeerides ettevõttesse, mis võiks tulevikus aktsiaindeksist potentsiaalselt paremat tulemust anda, on oluline pöörata tähelepanu sellele, kas ettevõtet juhib selle asutaja, või on see kellegi teise poolt üle võetud. Asutaja juhitud ettevõtetes on tihtipeale järjepidevam tööeetika, tegutsetakse innukamalt, juhil on selge visioon eesmärkide suhtes ning sageli on ka juhtidel endal ettevõttes oma nahk mängus, mis võib moodustada märkimisväärse osa nende varast, sundides neid rohkem pingutama. Kõik see viib paremate majandustulemusteni võrreldes teiste ettevõtetega, peegeldudes lõpuks tõenäoliselt ka aktsia hinnas.

Asutaja juhitud ettevõtete hulka kuulub enamik viimastel aastakümnetel parimat tootlust näidanud firmadest, nagu näiteks Facebook, Apple, Amazon ja Tesla. Nende edu ei ole tulenenud mitte juhusest, vaid selle asutajast, kes on alates ettevõtte algusaastatest olnud hingega asja juures, tundes tänu sellele ettevõtet ja ka tegutsemisvaldkonda teistest paremini.

Allolev graafik põhineb kõikidel S&P 500 indeksis olevatel ettevõtetel ning näitab, et need S&P 500 ettevõtted, mida juhtisid nende asutajad, saavutas 1990. aastast kuni aastani 2014 ligi 3x parema tootluse kui teised S&P 500 ettevõtted, kus juht vahetus. Kuigi nende seas olid eelnimetatud kõrge tootlusega ettevõtted, ületasid asutaja juhitud ettevõtete tootlused teisi ka siis, kui arvata välja Apple. Sel juhul oleks sinine joon tõusnud 4000 punktini, mis oleks olnud 2,7x rohkem kui teiste ettevõtete puhul.


Allikas: hbr.org

Samal perioodil ületasid asutaja juhitud ettevõtete tootlused teisi 1,8-kordselt isegi siis, kui välja arvata kõik tehnoloogiaettevõtted. Olulise panuse on andnud teiste valdkondade ettevõtted, kus juht on jäänud samaks, nagu näiteks Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway või teinegi investeerimisfirma BlackRock, mida juhib siiani selle asutaja Larry Fink.

Võrreldes üle maailma asutaja juhitud ettevõtteid koondavat indeksfondi Global X Founder-Run Companies ETF USA suurettevõtetega, on tootlus esimesel juhul parem olnud ka viimase nelja aasta pikkusel perioodil, ehkki eelmise aasta märtsi langus oli S&P 500 indeksist veidi suurem. See tuleneb asjaolust, et fond sisaldab mitmeid kasvuettevõtteid, nagu Nvidia, Roku, Peloton, DoorDash ja Twitter. Fondi viie suurima positsiooni põhjal võib tunduda, et tootlust on vedanud kallid tehnoloogiaaktsiad, kuid tegelikult on tehnoloogia osakaal fondis vaid 34%, võrreldes S&P 500 28%-ga, ehkki tootluse vahe erineb märkimisväärselt. Teised suuremad positsioonid on näiteks edukad investeerimisfirmad Blackstone ja Ares Management.

Nagu sissejuhatuses mainitud, ei tule otsida just kaugelt põhjust, miks asutajate juhitud ettevõtted on turgu ületanud. Varahaldusettevõtte Schrodersi andmetel suudavad asutaja juhitud ettevõtted genereerida märkimisväärselt suuremat tulu võrreldes teiste ettevõttega. Samas suudetakse olenevalt sektorist nii investeeringuid kui ka kulusid efektiivsemalt juhtida. Ka ettevõtte asutajatest juhtide aastatasu on keskmiselt 32% väiksem kui S&P 500 ettevõtetel tervikuna, sest asutajad mõistavad tihtipeale paremini, et nende palga maksimeerimine võib tulla pikaajaliste kasvuvõimaluste rahastamiseks vajavate ressursside arvelt. Kokkuvõttes võib see kahjustada nende omakapitali väärtust ja pikemas perspektiivis avaldada mõju kasumlikkusele.

Lisaks on asutajad ettevaatlikumad finantsvõimenduse kasutamisel, sest kui võlga ei suudeta teenindada, võib potentsiaalne pankrot hävitada kogu nende osaluse väärtuse. Seetõttu on asutaja juhitud ettevõtetel ka keskmiselt 52% madalam võla ja omakapitali suhe.

Allolevalt graafikult on näha, et asutaja juhitud ettevõtted on suutnud viimase viie aasta jooksul kasvatada kasumit koguni 30% võrra, mida on oluliselt rohkem kui teistel, kus juht on vahetunud. Graafik hõlmab ainult tehnoloogiaettevõtete andmeid, kus 2021. ja 2022. aasta kasumikasv põhineb analüütikute prognoosidel.


Allikas: Reuters

Kuigi asutaja juhitud ettevõtete hulka kuuluavad viimasel aastakümnel kõrget tootlust näidanud tehnoloogiaettevõtted, võib olla kaheldav, kas nende võidukäik ja tootlus oleks kujunenud samasuguseks ka siis, kui asutaja oleks ettevõttest lahkunud ja seda juhtima asunud uus isik. Üheks näiteks on tehnoloogiaettevõte Alteryx, mida juhtis Dean Stoecker alates asutamisest 1997. aastal kuni 2020. aasta suveni. Heade tulemustega pidas sammu ka aktsia hind, mis alates 2017. aasta IPO-st kuni eelmise aasta suveni tegi läbi ca 10x tootluse. Pärast seda on aktsia hind aga langenud rohkem kui poole võrra 2019. aasta alguse tasemele, mis võib tuleneda juhi vahetusest.

Seda, kas ettevõtet juhib selle asutaja või mitte, ei peaks olema ainukeseks kriteeriumiks ettevõttesse investeerimisel, kuid seda arvesse võttes on suurem tõenäosus sattuda järgmise Apple’i või Amazoni väärse tootlusega aktsia otsa. Suuremates aktsiaindeksites on ülekaalus siiski ettevõtted, kus juht on vahetunud, mis võib olla põhjuseks, et indeksi tootluse kujundavad vaid mõned üksikud edukad ettevõtted. Ka uutest börsile tulevatest ettevõtetest on enamik sellised, kus juht on vahetunud: 2020. aastal IPO teinud ettevõtetest oli 45% asutaja juhitud, samas kui 55% puhul oli juht vahetunud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon