Mida näitavad suhtarvud aktsiaturu hinnataseme kohta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida näitavad suhtarvud aktsiaturu hinnataseme kohta?

Raido Tõnisson

28.09.2021 10:05

Shutterstock

Aktsiaturud on alates 2008. aasta finantskriisist läbi teinud ühe parima tootlusega perioodi läbi ajaloo, eriti viimasel aastal pärast alanud pandeemiat. Kõrge tootlus on börsidele meelitanud ligi palju uusi investoreid, kes ei ole mõne nädalastest turukõikumistest suuremat langusperioodi läbi elanud. Kuigi kehtib ütlus, et investeerimisega alustamiseks parim päev oli eile ja paremuselt teine päev on täna, tuleb turu tipust alustades eriti hästi teadvustada endale aktsiainvesteeringutega kaasnevaid riske. Kõige paremini näitavad neid riske teatud indikaatorid ja suhtarvud, mida on kasutatud aktsiaturu kalliduse hindamiseks.

Üks enim kasutatud suhtarve, mida aktsiaturu väärtuse hindamisel kasutatakse, on hinna/kasumi (P/E) suhtarv. Kui tavapäraselt kajastab P/E suhtarv aktsia hinna suhet viimase 12-kuu kasumisse, siis pikemaajaliselt parema ülevaate saamiseks kasutatakse nimetajas viimase kümne aasta kasumit, mis on korrigeeritud inflatsiooniga. Seetõttu nimetatakse seda suhtarvu tsükliliselt kohandatud P/E suhtarvuks (Shiller P/E). Pikema ajaperioodi kasumi arvestamine välistab aktsiaturgude volatiilsuse lühikeste perioodide jooksul, eriti viimasel aastal.

Alloleval graafikul on punase joonega kujutatud USA 10-aastaste võlakirjade tulusus ja sinise joonega Shilleri P/E suhtarv, mis on jõudnud 38,3ni. Kuigi see jääb veel veidi alla 2000. aasta dotcom mulli tasemele, mil see oli 44x, on see ajaloolist keskmist arvestades ohtlikult kõrge, ületades kõikidel eelmistel turutippudel tehtud tasemed.

Allikas: econ.yale

Teine investoreid muretsema panev areng puudutab S&P 500 indeksi tõusva hinnaliikumise ja sellesse koondunud ettevõtete viimase 12-kuu kasumi lahknemist alates eelmisest aastast. Kui 2020. aasta alguseni suutsid S&P 500 ettevõtted kasumeid jõudsalt kasvatada, siis alates pandeemia algusest on selle kasv võtnud suuna allapoole, samas kui indeksi väärtus on jätkanud tõusu. Vasakpoolne graafik kajastab pikemaajalisemat trendi indeksi hinnaliikumise ja teenitud kasumi vahel. Võrreldes seda lühema perioodi graafikuga, ilmneb, et kui ajalooliselt on mõlemad jooned suhteliselt lähestikku püsinud, on praeguseks nende lahknevus jõudnud märkimisväärse tasemeni. Kuigi see ei kuuluta võimalikku langusperioodi, ei ole selline vastassuunaline liikumine jätkusuutlik ning tõenäolisemalt võtab indeksi hind suuna allapoole, kui et kasumid jõuavad indeksiga samale tasemele.

Allikas: Amundi

Eelnevalt mainitud Shilleri P/E suhtarvulgi on aga mitmeid kitsaskohti, ehkki tulemuse põhjal võib öelda, et aktsiad on praegu võrreldes ajaloolise tasemega ülehinnatud. Suhtarvu levitaja Robert Shiller on soovitanud hoopis kasutada Shilleri P/E suhte pöördväärtust, millest on lahutatud USA 10-aastaste võlakirjade reaaltootlus ehk riskivaba määr ning mis peaks paremini kajastama praegust olukorda aktsiaturul. Suhtarvu inglise keelne lühend on ECY (Excess CAPE Yield) ning mida kõrgem on selle määr, seda atraktiivsemad on aktsiad võlakirjade suhtes.

Viimaste aastate aktsiaturgude tõusu, eriti tehnoloogiasektoris, on palju võrreldud 1998. aasta internetimulliga, kus Shilleri P/E suhtarv oli vaid veidi kõrgem kui selle praegune tase, samas kui ka ECY näit oli ajalooliselt madalal tasemel. Põhjus peitus võlakirjade tulususes, mis oli lisaks P/E suhtele dotcom mulli ajal üsna kõrgel tasemel, ulatudes 1,5%-ni. CAPE tulususe 2,6% juures tähendas see 1,1% ECY näitajat, mis andis investoritele peatselt mõista, et vahe võlakirjade ja aktsiate vahel ei ole piisav ning ülehinnatud aktsiatest tuleb väljuda.

Kui Shilleri P/E näitab võrreldes ajaloolise keskmisega ülehinnastatust, ei väljenda ECY näitaja esmapilgul üldsegi nii suurt ohtu kui 1998. aastal. Praegusel negatiivse reaaltootlusega võlakirjade ajastul on ECY näit 2,9%, mis on pikema ajalooga võrreldes stabiilsel tasemel ning näidates aktsiaturgu võrreldes Shilleri P/E suhtega petlikult atraktiivsemana. Kuna CAPE tootlikkusele tuleb lahutamise asemel liita negatiivne võlakirjade reaaltootlus, ei näita ECY tulemus muud, kui et võlakirjad on praegusel ajal aktsiatest veelgi kehvem investeering.


Allikas: Bloomberg

Seega ohustab ECY näitajat pigem võlakirjade reaaltootluse tõus kui CAPE tootlikkuse suurenemine, sest negatiivse tootlusega perioodid ei ole kunagi pikalt kestnud. Viimane selline periood kestis 2011. aasta lõpust 2013. aasta keskpaigani, samas kui ka praegu on võlakirjade tootlus negatiivne olnud ligi poolteist aastat. Võlakirjade tootluse taastumine ajaloolise keskmise tasemeni tooks kaasa ECY näitaja järsu languse, mis võib panna investoreid aktsiaturgudest eemalduma.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon