Investeerimine tehnoloogilistesse revolutsioonidesse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeerimine tehnoloogilistesse revolutsioonidesse

Raido Tõnisson

12.10.2021 09:17

iStockphoto

Tuleviku megatrendide puhul on palju räägitud elektriautodest, roheenergiast ja 5G internetist, ehkki tänapäeval on need juba üsna laialdaselt kasutuses või peagi sinna jõudmas. Veidi kaugemad tulevikutrendid aga hõlmavad teemasid, mis on võrreldavad näiteks investeerimisega internetiarengusse enne dotcom revolutsiooni või andmetöötlusesse enne personaalarvuti kasutuselevõttu.

Igapäevaelus on tehnoloogial iga aastaga järjest suurenev roll ning selle saavutusi rakendatakse üha rohkem ka teistes valdkondades, nagu transport, tervishoid, roheline energia ja isegi kinnisvara. Üheks peamiseks teemaks, mis tulevikus kõiki neid valdkondi ühendab ja edasi viib, on 6G internet. 2030. aastal peaks 6G turg ulatuma arenevate tehnoloogiate uurimisega tegeleva BIS Researchi andmeil 8,8 miljardi dollari suuruseks turuks, ehkki juba 2035. aastaks 1773,1 miljardi dollari suuruseks.

Kuigi praegu on laialdasemat kasutust leidmas alles 5G tehnoloogia ja 6G-st veel palju ei räägita, on see järgmine suur samm maailma digitaalsemaks muutmise suunas. On väga tõenäoline, et praegu 5G tehnoloogiat arendavad ettevõtted on tulevikus tihedalt seotud ka 6G arendamisega. Üheks peamiseks 5G tehnoloogiast kasu saavaks ettevõteteks on Apple (AAPL), kes tuli hiljuti turule juba teise 5G ühendust võimaldava iPhonega, samas kui ka mobiilsideettevõtted Nokia (NOK) ja Ericsson (ERICB) ning elektroonikatootjad Samsung (SSU) ja Hong Kongi börsil noteeritud ZTE (763) on 5G-ettevõtetena laialt tuntud.

Nokia on uue 6G tehnoloogiat uuriva teadusprogrammi üks asutajatest, mis teeb koostööd teadlastega ja teiste akadeemiliste asutustega. Projekti on kaasatud teisedki valdkonna juhtivad ettevõtted, lisaks varem mainitud Apple’ile ka Google, IBM, Intel, Microsoft, Qualcomm ja Vmware. Programmi raames pakutakse rahastamisvõimalusi ettevõtetele, kes tegelevad või plaanivad arendama hakata 6G ühendust. Idapoolsematelt turgudelt on oma 5G konkurentsivõime eest tugevalt seismas Samsung, samas kui selle uuringute osakond töötab juba praegu välja põhitehnoloogiaid saabuvaks 6G ajastuks, et haarata ka seal kiirelt juhtpositsioon.

Bremeni ülikooli hinnangutel võib 6G ühenduse allalaadimiskiirus ulatuda 1 terabaidini sekundis, mis võrreldes 5G tippkiirusega on vähemalt mitukümmend korda kiirem. See tähendab täiesti uut tüüpi internetti, tuues samas ka automaatselt juhitud autode, droonide, kaugjuhitavate tehaste ning tehisintellekti edasiarendamisse täiesti uued võimalused.

Suurem allalaadimiskiirus on suurema osa inimkonna jaoks 6G ühenduse puhul siiski vaid boonuseks, sest enamik inimesi ei kasuta sedavõrd kiiret laadimiskiirust nõudvaid rakendusi. Selle asemel on 6G tehnoloogia, mis võimaldab paremini ühendada digitaalse maailma füüsilise maailmaga, olles võimeline töötlema veelgi keerukamaid andmeid kui praegused ühendused. 6G saaks olema esimene mobiiltehnoloogia, millesse on integreeritud tehisintellekti võimekus, mõjutades kõiki tulevikus kasutatavaid tehnoloogiaid. Kuigi tihtipeale peetakse 5G-d lõplikuks lahenduseks praegustele maailmavajadustele, on sel potentsiaal jääda üheks lühimaks mobiilitehnoloogiaks ajaloos. Palju on kaheldud eelnimetatud suure turuväärtusega ettevõtete edasise kasvu võimalustes. 6G tehnoloogia võiks olla see, mis veab nende ettevõtete edasist kasvu juba lähitulevikus.

Tehnoloogia on tänapäeval elumuutvaks teemaks pea igas eluvaldkonnas, arenedes eksponentsiaalse kiirusega. See tähendab, et pikaajalised ja kaugeleulatuvad tehnoloogiad saavad reaalsuseks üha kiiremini. Tihtipeale selle kiirust alahinnatakse, kuna ei suudeta täpselt hinnata uute tehnoloogiate lähituleviku potentsiaali ja nende mõju ühiskonnale. Arengu kiirus näitab, et andmete töötlemise maht baitides on näiteks alates Apollo kuule saabumise ajast 1969. aastal kasvanud ligi triljon korda 2,5 kvintiljonini (2,5, millele järgneb 18 nulli), kusjuures suur osa kasvust on tulnud viimasel kümnendil.

Tulevikutrendide kiiremale arendamisele avaldavad survet ka demograafilised muutused maailmas, kuid ka planeeti mõjutavad ohud sunnivad kiiremini uusi lahendusi leidma. Seetõttu on oluline tabada järgmised tulevikuteemad juba täna, ehkki need võivad tunduda ebarealistlikud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon