Mida esimesel kauplemispäeval silmas pidada? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida esimesel kauplemispäeval silmas pidada?

Raido Tõnisson

20.10.2021 09:05

iStockphoto

Koos oma potentsiaaliga suure rohepöörde keskmes on homme börsile tulev Enefit Green köitnud paljude eestlaste tähelepanu, k.a nende, kes kunagi varem pole aktsiatesse investeerinud. Esimene kauplemispäev võib tuua aktsia hinna suure kõikumise, eriti börsi avanemise järgsetel minutitel. See võib meelitada investoreid kiiresti oma märgitud aktsiaid müüma või hoopis juurde ostma, mistõttu hõlmab esimene kauplemispäev endas mitmeid riske.

Üheks peamiseks Balti börsi tunnusjooneks on madal likviidsus, mis tähendab, et suuri koguseid on soovitud hinnaga keeruline osta-müüa. Kuigi esimesel kauplemispäeval on mahud tihtipeale kõige suuremad, hakates järk-järgult langema, võivad üksikud suuremad tehingud siiski aktsia hinda olulisel määral mõjutada. Kauplemispäeva alguses tähendab see olukorda, kus enne börsi avanemist turuhinnaga orderi sisestanud investor võtab endale riski saada soovitud kogus aktsiaid kätte ükskõik, millise hinnaga. Turuhinnaga orderi puhul võib erinevus indikatiivse turuhinna ja reaalse soetushinna vahel ulatuda mitme protsendini.

Allpool oleval graafikul on välja toodud Balti põhinimekirja viimaste aastate IPO-d ning nende aktsiate hinnamuutused esimese kauplemispäeva alguses. Näiteks Novaturase puhul lootis tõenäoliselt nii mõnigi enne börsi avanemist kogemata turuhinnaga orderi sisestanud investor saada aktsiaid juurde saada IPO hinnaga, kuid aktsia hinna kiire tõusu tõttu kujunes keskmiseks soetushinnaks üllatuslikult hoopis kõrgem hind.

Samas oli kinnisvarafond Eften Real Fund III kella 10.05-ks langenud 4% võrra, moodustades märkimisväärse osa kogu järgmise 5 päeva madalaimast hinnatasemest. Aktsia hinna kiire kukkumine esimestel minutitel toob kahju turuhinnaga müüjatele, kes on nõus aktsiatest loobuma iga hinnaga.

Et sellist riski vältida, on mõistlik Balti orderite puhul kasutada limiithinda, määrates ostu puhul limiidiks kõrgeima hinna, mille eest oled veel nõus aktsiaid ostma ning müügi puhul madalaima hinna, millest odavamalt sa ei soovi enam aktsiaid müüa. Limiidi sisse jäävad orderid täidetakse ning aktsiad, millele seatud limiithinna juures vastaspoolt ei leidu, jäävad ootele.

Siiski on iga IPO erinev ning aktsiahinna ulatusliku hinnaliikumise püüdmine esimestel minutitel tähendab pigem kõrgendatud riski kui potentsiaalse teenimisvõimaluse.

Kuigi kõigest hoolimata võib kauplemispäeva alguses kasumit nähes tekkida suur kihk aktsiad kohe maha müüa või juurde osta, tasub meeles pidada, et Enefit Greeni eesmärk on investorile väärtust pakkuda läbi taastuvenergia kasvu ja dividendimaksete pikemas perspektiivis ning see kasv ei realiseeru esimestel kauplemispäevadel vaid aastate jooksul.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon