Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2021? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2021?

Jens Veende

21.10.2021 17:00

LHV

Kasvukonto on LHV klientide seas aina rohkem populaarsust kogumas, ületades 2021. aasta III. kvartali jooksul 30 000 kliendi piiri. Muutusi on näha ka investorite huvides. Kahanev huvi on Bitcoini ja puhta energia tootjate vastu, samas on kasvu näha just USA ettevõtteid jälgivate fondide vastu. Artiklis vaatame lähemalt, millist tootlust LHV Kasvukontol kauplevad fondid on pakkunud ja millised muudatused on toimunud investorite eelistustes.

Kasvukonto loomisest saadik on hoidnud kõige populaarsema investeeringu tiitlit USA 500 suurimat ettevõtet kattev SXR8. Kuigi fondi osalus on aastate jooksul kahanenud, suutis SXR8 teha kolmandas kvartalis kannapöörde ning fondi osalus tõusis 16,93% peale (kvartal varem 16,38%). Kvartaalses võrdluses on tõusnud huvi ka USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet jälgiva EXXT fondi vastu, mille osalus on taastunud 10,93%-ni (kvartal varem 10,6%). Maailma ettevõtete fond (VWRL) kogus jätkuvalt populaarsust, olles 6,91%-se osalusega positsioonilt kolmas suurim Kasvukonto fond. Kolmanda kvartaliga on TOP 5-te tagasituleku teinud COINXBE, mille osaluse kasvu taga on fondi alusvaraks oleva Bitcoini jõuline hinnatõus viimase kolme kuu jooksul.

Uut raha suunatakse endiselt kõige enam SXR8-sse, mille osakaal tõusis kõikide uute ostude hulgas 17,7%-ni (kvartal varem 15,81%). Suurenenud on ka uute investeeringute osakaal USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet jälgivasse EXXT ja maailma ettevõtteid jälgivasse VWRL fondidesse. Uute investeeringute osakaal COINXBE fondi on vähenenud ligi poole võrra 3,43% peale (kvartal varem 6,52%). Kahanenud on ka uute investeeringute osakaal puhta energia tootjaid jälgivasse INRG fondi, mis on vähenenud 5,26%-ni (kvartal varem 6,8%). Languse taga võib olla investorite soov paigutada raha traditsioonilisematesse ning hajutatumatesse fondidesse. Kolmanda kvartali tõusvatest trendidest võib esile tuua meditsiini (XDWH) ning automatiseerimise ja robootika fondid (RBOT), kuhu suunati vastavalt 2,95% ja 3,2% uutest investeeringutest.

Fondide III. kvartali keskmine tootlus oli 1,24% (eelmine kvartal 3,71%) ja mediaan tootlus -0,38% (eelmine 5,26%). Parimat tootlust näitasid krüptorahadele spetsialiseerunud fondid COINTHE (46,23%) ning COINXBE (33,5%), millest viimane tegi kannapöörde kvartaalses võrdluses. Krüptovaluutade kõrval näitasid tugevat tootlust India ettevõtteid jälgiv CI2 (15,16%) ja Vene ettevõtteid jälgiv DBXV (11,09%). Suurim langeja oli hõbeda hinnaliikumisi jälgiv XAD6, mis kaotas 13,01% oma väärtusest kvartali jooksul. Kokkuvõttes olid punases 25 fondi 46-st ja rohelises 21, mis koos keskmise ja mediaan tootluse langusega peegeldab sisendhindade kallinemise ning lõdva rahapoliitika lõppemise mõju majandusele.

Viimase kvartali andmete kohaselt maksavad investorile dividende 14 fondi 46-st ning ülejäänud fondid reinvesteerivad need. Kolmanda kvartali lõpu seisuga pakkusid aasta lõikes kõige kõrgemat dividenditootlust arenenud riikide dividende maksvaid ettevõtteid jälgiv ISPA fond 3,47%-se dividenditootlusega ja eurotsooni dividendimaksjaid jälgiv SPYW 2,88%-se dividenditootlusega. Üheaastase dividendide kasvu poolest on parimat tulemust näidanud IEMM, mille viimase 12 kuu dividendid on suurenenud 23,51% võrra. Suurimat pikaajalist dividendide kasvu näitab USA-s dividende maksvaid ettevõtteid jälgiv SPYD, mille 3-aastane dividendi kasv on 10,79%.

Tootlused Bloombergi andmetel 16.10.2021 seisuga

Juba kolmandat kvartalit järjest pole ostude ja müükide jagunemises märkimisväärseid muutusi toimunud. Stabiilsus ostude ülekaalul müügile annab märku investorite jätkuvast optimistlikust meelestatusest majanduse stabiilsuse ja väärtpaberiturgude tootlikusele.

LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mis loodi 2001. aastal. LHV Kasvukonto vahendusel saavad investorid valida enda portfelli kuni kuus fondi ning määrata nendesse investeerimise osakaalud. Juhul kui kolmapäeva õhtul on kontol vähemalt üks euro, investeeritakse see vastavalt nendele valikutele. Portfellide arv kliendi kohta ei ole piiratud. Rohkem infot leiab LHV Kasvukonto kohta selle kodulehelt.

Jens Veende on LHV maaklertegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon