Kiiresti kasvav identifitseerimisplatvorm alternatiivturul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kiiresti kasvav identifitseerimisplatvorm alternatiivturul

Raido Tõnisson

26.10.2021 09:48

Checkin.com

Stockholmi First North kujutab endast Balti alternatiivturule sarnast kauplemissüsteemi, kus ettevõtetele kehtivad madalamad nõuded kui reguleeritud börsil. Üheks suurimaks plussiks First Northi puhul on see, et noteerida saavad ennast küllaltki väikesed ja kiiresti arenevad kasvuettevõtted, pakkudes investeerimisvõimalust juba varajases faasis ettevõtetesse. Stockholm First Northil on noteeritud kokku 479 ettevõtet võrreldes Balti alternatiivturu 11-ga, pakkudes palju laiemat valikut kiiresti kasvavatest ettevõtetest.

Checkin.com Group AB (CHECK)

Alles 2017. aastal asutatud isikutuvastuse platvormi arendav ja haldav Checkin.com Group tuli Stockholmi börsile käesoleva aasta maikuus. Patenteeritud tehnoloogial põhinevat teenust pakutakse peamiselt teistele ettevõtetele, kes soovivad oma kodulehele luua lihtsamaid ja kasutajasõbralikumaid registreerimise- ja sisselogimisvõimalusi, mugavamaid checkout süsteeme ning efektiivsemalt hallata klientide andmeid. Ettevõte kirjeldab enda ärimudelit kui „hooratast“, mille käivitamiseks on vaja teha suuri jõupingutusi, kuid mis on aja jooksul püsiv.

Suures osas jagunevad Checkini kliendid kolme tegevusvaldkonna vahel, kus kasutajate tuvastamine ja veebipõhised kassasüsteemid on äri igapäevane osa: finantstehnoloogia, iGaming ning tellimuspõhised teenused. Kõik need on ülemaailmselt kiiresti kasvavad turud ning see kasv kandub edasi ka Checkini tulemustesse. Ettevõtted tellivad Checkini teenuseid fikseeritud kuumakse alusel pilvepõhise tarkvara kaudu, hõlmates mitmeid erinevaid pakette vastavalt ettevõtte suurusele, tegevusvaldkonna spetsiifikale ja vajadustele. Kindlad paketid sisaldavad ka mitmeid muutuvkomponente, mida ettevõtted saavad oma tellimusele lisada, suurendades nende klientide konversioonimäära.

Praeguseks on Checkin.com ennast tõestanud kui kiiresti kasvav tegija ülemaailmsel turul – 2020. aastal töötles ettevõte enam kui 18 miljoni lõppkasutaja andmeid 165 riigis. Tasub märkida, et selliste mahtude juures töötab Checkinis vaid 36 töötajat. Madalat töötajate arvu üritatakse hoida ka tulevikus, palgates uusi töötajaid peamiselt tootearenduse ja müügimeeskonna tugevdamiseks vastavalt ettevõtte kasvustrateegiale.

Checkin on kasutanud ära juba osa aktsiaemissiooniga kaasatud 45 miljonist Rootsi kroonist, omandades selle aasta augustis arvutialase nõustamisega tegeleva Eesti ettevõtte Vorld OÜ ja selle tütarettevõtte, isikusamasuse kontrollimise kõik-ühes-teenust pakkuva GetID OÜ. Ostuhinnaks kujunes umbes 82 miljonit Rootsi krooni, mille tasumiseks kasutati ühe osana täielikult ära aktsiaemissioonist saadud kapital ning puudujääv osa maksti sularahas.

Alates asutamisaastast on Checkini tulud kasvanud aastase liitmääraga 528%, jõudes 2020. aasta lõpu seisuga 22,3 miljoni kroonini. Kuigi kõrge kasvumäär on põhjustatud 2017. aasta nullilähedastest tuludest, on eelmise aasta tulud võrreldes 2019. aastaga kasvanud märkimisväärsed 78%. Checkin on seadnud 2025. aastani eesmärgiks kasvatada tulusid igal aastal keskmiselt 86% võrra, saavutades seeläbi 2025. aastaks üle 500 miljoni krooni suuruse aastase käibe.


Allikas: Checkin.com

2021. aasta II kvartalis teenis Checkin tulusid 8,3 miljonit krooni, mis tähendab 72% kasvu võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Kasvu seletab ettevõtte klientide suurenenud arv, samas kui müüki on suurendatud läbi tootearenduse ka olemasolevatele klientidele. Viimase 12 kuu kogutulu II kvartalist 2021 on kasvanud 73% 28,8 miljoni Rootsi kroonini.  Selle aasta esimesel poolaastal on tulusid teenitud 15,9 miljonit eurot, võrreldes eelmise aasta esimese poole 9,4 miljoni euroga. Arvestades hiljutisi omandamisi ja turu üldist kasvu peaks Checkin kerge vaevaga järgmistes kvartalites ületama eelmise aasta III ja IV kvartali tulud ning jõudma aasta kokkuvõttes kasvumäära poolest oma 86%-lise eesmärgini.

Puhaskasumiga ei ole Checkin aastases lõikes veel positiivse väärtuseni jõudnud, kuid eelmisel aastal ei oldud ka sellest kaugel. EBITDA osas ulatus 2021. aasta esimese poole kasum 1,4 miljoni kroonini, samas kui eelmise aasta samal perioodil oli see poole väiksem ehk 722 tuhat krooni.

Kasumit ja selle marginaale survestavad kasvustrateegia jätkamiseks vajalikud tegevuskulud, mis II kvartalis olid 3,9 miljonit krooni, moodustades tuludest 47% (II kv 2019: 97%). Tegevuskulude osakaal on küll vähenenud, kuid suurenemine kroonides on seotud turunduse ja müügi ning tootearenduse kulude suurenemisega. II kvartali kahjumit suurendasid ka börsil noteerimisega seotud ühekordsed kulud 420 tuhande krooni ulatuses.

Viimase 12-kuu jooksvaid tulusid arvestades on Checkini P/S suhtarv 56,8x. Ettevõtte kasvumäära arvestades ulatuksid järgmises neljas kvartalis teenitavad tulud 53,5 miljoni kroonini, mis teeks 12-kuu ettevaatavaks P/S suhtarvuks 32,2x.

Võrdluseks on tabelis välja toodud mõned teised konkureerivad ettevõtted kasutajate tuvastamise või sellele sarnasest valdkonnast.

Checkini eilne sulgemishind oli 60,00 Rootsi krooni.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon