Uued võimalused investeerida krüptoraha arengusse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uued võimalused investeerida krüptoraha arengusse

Raido Tõnisson

29.10.2021 09:35

iStockphoto

Börsi kaudu investeerimine krüptoraha arengusse on viimasel ajal jõudsalt laienenud. Kui alles mõni nädal tagasi sai USA börsil kauplemiseks rohelise tule Prosharesi Bitcoini ETF, siis uusi võimalusi on krüptorahadesse investeerimiseks lisandunud ka Euroopas. Üks neist on erinevate krüptovaluutade hinda järgiv toode, kuid lisandunud on ka üksikute alternatiivvaluutade hinnaliikumisi järgivaid ETP-sid (Exchance-traded products). Lisaks on avanenud võimalus investeerida plokiahela tehnoloogiaga tegelevatesse ettevõtetesse.

21Shares Crypto Basket Index ETP (HODL)

2018. aastal loodud, kuid selle aasta sügisel Xetra börsil noteeritud krüptorahasid koondav 21Shares Crypto Basket Index ETP võimaldab ühe investeeringuna mõnevõrra hajutada krüptovaluutadest tulenevat riski. ETP koondab endas praeguse seisuga viite erinevat krüptovaluutat, millest suurima osakaaluga Bitcoin moodustab kogujaotusest ligi poole. Ülejäänud osa moodustavad väiksema turuväärtusega alternatiivsed krüptovaluutad.

21Shares valib ETP-sse krüptovaluutad vastavalt 2050. aasta turuväärtuse prognoosidele, mis põhineb konkreetse krüptoraha praegusel hinnal ja valuuta oodataval pakkumisel. Kokku võib prospekti järgi krüptovaluutasid ETP-s olla maksimaalselt 7, kuid neile rakenduvad veel mitmed läbipaistvust, kauplemisaktiivsust ja turvalisust puudutavad kriteeriumid. 21Shares rebalansseerib ja vaatab positsioonid üle korra kuus.


Allikas: Yahoo.Finance

Eraldiseisvad krüpto ETP-d

Allpool on nimekiri eraldiseisvatest 21Sharesi krüptorahade ETP-dest, millega tehingute tegemine börsil on nüüd võimalik ka Euroopa investoritele. 21Sharesi ETP-de kulukuse määr on 2,5% aastas.


*Pakub Bitcoini reaalsele hinnaliikumisele pöördvõrdelist tootlust, võimaldades panustada Bitcoini hinna langusele.

Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF (BCHN)

Fond järgib CoinShares Blockchain Global Equity nimelist indeksit, investeerides ülemaailmselt plokiahela tehnoloogiaga tegelevatesse või bilansis krüptoraha omavatesse ettevõtetesse.

Kokku on fondis 56 ettevõtet, millest 6,5% osakaaluga suurim on esimesena börsil noteeritud krüptokaevandusega tegelev HIVE Blockchain Technologies (HIVE). Ettevõte kaevandab nii Bitcoini kui ka Ethereumi, kasutades selleks täies ulatuses taastuvenergiat, pöörates seeläbi suurt tähelepanu ESG-le. Osakaalult 5% teisel kohal on Bitfarms LTD (BITF), kes on HIVE järel üks suurimaid krüptokaevandusettevõtteid Kanadas. Esikümnest leidub veel krüptokauplemise platvorme eesotsas Coinbase Globaliga (COIN), kuid ka pooljuhtide ettevõte Taiwan Semiconductor (TSM), kelle võimekusest uusi kiipe toota sõltub enamike krüptokaevandajate edu.

Geograafilises jaotuses moodustab USA vaid ligi kolmandiku, millele järgneb pikimat krüptoinvesteeringute ajalugu omav Jaapan. Tänu Jaapani valitsuse krüptovarade varajasele heakskiidule ja legaliseerimisele omas juba 2018. aastal krüptoinvesteeringuid 3% kogu riigi elanikkonnast. Sellest tulenevalt on Jaapanis ka mitmeid kohalikke krüptokauplemise platvorme ja kaevandajaid, nagu Monex Group, SBI Holdings ja GMO Internet.

BCHN eile sulgemishind oli 106,26 eurot ja fondi aastane kulukuse määr on 0,65%.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon