Tarbijahinnakasv saavutas oktoobris tõenäoliselt oma tipu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tarbijahinnakasv saavutas oktoobris tõenäoliselt oma tipu

Kristo Aab

05.11.2021 13:12

Autor: Emil Kalibradov

Tarbijahinnad kasvasid aasta varasemaga võrreldes oktoobris 7%. Samas oli kuises arvestuses üle poole aasta näha taas hinnalangust. Hinnadünaamikat kujundasid endiselt järsult kasvanud energiahinnad. Ligikaudu kaks kolmandiku kogu hinnatõusust moodustasid transpordi ja eluasemega seotud kulud ehk bensiin, diisel, (kasutatud) autod, elekter, gaas ja üürikulud. Muude kaupade ja teenuste hinnad on samuti kasvanud ent nende mõju koguindeksile on väiksem.

Lisaks energia hinnatõusule on viimastel kuudel üha aktuaalsemaks teemaks muutunud autode ja elektroonikakaupade kallinemine, mis on tingitud üleilmsest mikrokiipide puudusest. Kui telekate, arvutite ja teiste sarnaste kaupade hinnad on poodides juba tõusnud, siis elektroonikatootjad on andnud märku, et hinnatõus laieneb peagi ka teistele koduseadmetele. Kuna peagi on ukse ees jõulud ja nõudlus elektroonikakaupade järgi kasvab, siis jõuab see hinnakasv usutavasti paari kuu jooksul kindlasti poodidesse.

Toidutoormete hinnatõus on maailmaturul kestnud juba ligemale aasta, kuid toidukaupade hindadesse pole see siiani veel täiel määral jõudnud. Viimastel kuudel on toiduainete hinnad Eestis küll kallinenud, kuid keskeltläbi on hinnatõus jäänud paari protsendi juurde, mis jääb alla isegi oma pikaajalisele keskmisele kasvutempole. Ühest küljest võib eeldada, et toidutoormete kallinemine maailmaturul ei kandugi enam Eestisse endises mahus üle, sest toiduainete hinnad on Eestis Euroopa keskmisele tublisti järgi jõudnud ning edasine kasv võiks seetõttu mõõdukam olla. Teisalt ulatub toiduainete hinnasurve kindlasti järgmisesse aastasse edasi ning võib märkimisväärselt mõjutada üksikute toodete hindasid (õli, teraviljatooted, suhkur).

Tõenäoliselt jääb hinnakasv enamvähem sama kiireks aasta lõpuni, kuid hakkab seejärel tasapisi aeglustuma. Rahunemist toetab valitsuse otsus kompenseerida kõikidele tarbijatele jaotusvõrgu­ettevõtte kaudu pool elektri võrguteenuse tasust, mistõttu oli juba oktoobris kodudesse jõudnud elekter ligikaudu viiendiku võrra odavam kui septembris. Lisaks sai energiakandjate hinnatõus alguse juba 2020. aasta lõpus ja seega tingib ka järjest kõrgem võrdlusbaas hinnakasvu mõningase aeglustumise. Paraku on kütteperiood alles algamas, mis tähendab, et hinnatõusu tegelikud mõjud hakkavad inimesteni jõudma alles järgnevatel kuudel.

Kristo Aab
LHV makroanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon