Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Buffetti ja Tepperi hiljutised investeerimisotsused

Raido Tõnisson

18.11.2021 09:08

iStockphoto

Nädala alguses avaldasid USA kaks tuntud investeerimisfirmat Berkshire Hathaway ja Appaloosa Management aruanded tehingutest, mida tehti 2021. aasta III kvartalis. Aktsiaturgude uute tippude keskel on ühise joonena mõlemad fondijuhid aktiivsemad pigem müügipoolel olnud ning III kvartal ei olnud selles osas erandiks.

Appaloosa fondi asutajat ja juhti David Tepperit on Forbes-i poolt nimetatud oma põlvkonna kõige edukamaks riskifondijuhiks (ehkki paljudel analüütikutel on kindlasti teistsugune arvamus). Tepperi isikliku varanduse suuruseks hinnatakse 15,8 miljardit dollarit.

2021. aasta III kvartali seisuga hõlmab Tepperi portfell kokku 50 aktsiat, mida on 3 võrra vähem kui eelnevas kvartalis. Portfelli koguväärtus langes kvartaliga 13% võrra 4,2 miljardi dollarini, mida osaliselt mõjutas seni suurima positsiooni Micron Technologiesi 16% langus kvartali jooksul.

Osalistest müükidest otsustas Tepper maandada Micron Technologiesi edasisest võimalikust langusest tulenevaid riske, mis kahjustaksid kogu portfelli, müües koguni poole aktsiatest. Ka teist suurimat positsiooni, Amazoni, müüdi 44% võrra, mistõttu kaheks kõige olulisemaks positsiooniks kerkisid nüüd tagapool olnud Alphabet ja Meta Platforms (endine Facebook). Kolmandal kohal oleva T-Mobile US-ga pärinevad nüüd kõik Tepperi kolm suurimat positsiooni kommunikatsioonisektorist.

Kogu ulatuses müüs Tepper maha 2020. aasta II kvartalis ostetud tehnoloogia- ja inseneritoodete valmistaja Emerson Electricu ning striimiteenuseid pakkuvad ViacomCBSi ja Netflixi. Suletud positsioonid ei hõlmanud olulist osa portfellist ning ka kõikide müüdud positsioonide osakaal koguportfellist moodustas vaid 4%.

Uutest positsioonidest panustas Tepper üsna suurelt erinevatele ettevõtetele tööandjalahenduste pakkumisega tegelevale Alightile, mis moodustab 2,2% portfellist. Marginaalse positsiooni võttis Tepper maailma suurimas jaemüüjas Walmart, kes on kolm kvartalit järjest häid majandustulemusi näidanud. Osaliselt ostis Tepper juurde nafta-ja maagaasitootja EQT Corporationi aktsiaid. Arvestades USA jaemüügi hüppelist kasvu alates eelmisest aastast ja selle jätkumist 2021. aasta teises pooles, ostis Tepper üsna ettenägelikult juurde ka tarbekaupu müüvate ettevõtete aktsiaid (Macy’s ja Goodyear Tire & Rubber Company).

Valdusfirma Berkshire Hathaway tegevjuhti Warren Buffettit peetakse maailma edukaimaks investoriks, keda tuntakse ka hüüdnimega „Omaha oraakel“. Buffett, kes ostis oma esimese aktsia 11-aastaselt ning tema väärtus on kasvanud 104,1 miljardi dollarini (millest lõviosa on ta lubanud heategevuseks ära anda).

III kvartalis jäi Warren Buffetti portfelli väärtus võrreldes eelneva kvartaliga stabiilsele tasemele, moodustades 293,4 miljardit dollarit. Tehinguaktiivsuse osas jätkas Buffett üsna passiivset lähenemisviisi, ehkki eelmistele kvartalitele sarnaselt domineeris endiselt müügipool. Kokku tegi Buffett kvartali jooksul 13 tehingut, millest 3 olid ostud ja 10 müügid.

Müügipoolel sulges Buffett lõplikult eelmisteski kvartalites vähehaaval müüdud farmaatsiaettevõtte Mercki ja Organoni, ostes 475 miljoni dollari eest asemele ravimitoodete litsentside müümise ja kliinilisi uuringuid teostavate ettevõtete rahastamisega tegeleva Royalty Pharma. Teistest tervishoiuettevõtetest vähendas Buffett veel ka AbbVie ja Bristol-Myers Squibbi positsioone, viies kogu tervishoiusektori osakaalu portfellist madalaimale tasemele alates 2020. aasta II kvartalist. Ühtlasi sulges Buffett positsiooni telekommunikatsiooniettevõttes Liberty Global plc, suurendades selle arvelt aktsiate arvu meelelahutusettevõttes Liberty Sirius XM.

Uutest positsioonidest lisandus 99 miljoni dollari ulatuses Buffetti portfelli veel ka juhtiv põrandakatete jaemüügiga tegelev Floor & Decor Holdings, mis kuulub saja kõige kiiremini kasvava USA ettevõtte hulka ning peegeldab ka Buffetti usku jaemüügi suurenemisse ning inimeste kasvavasse huvisse oma kodu sisustamisega tegeleda. Aktsia hind on alates aasta algusest tõusnud ligikaudu 38% ning aktsiat omavate fondide arv on samal ajal kasvanud 337-lt 359-ni.

Suurimate positsioonide osas on olukord juba mitmendat kvartalit järjest püsinud muutumatuna – Apple on 43% osakaaluga portfellist endiselt esikohal, millele järgnevad Bank of America 15%-ga ja kaarditeenuseid pakkuv American Express 7%-ga.

Suuremad positsioonid on võetud väärtpaberite turuväärtuse järgi, numbrid sulgudes tähistavad positsiooni aktsiate arvu muutust. TOP3 uued on reastatud ostetud koguse järgi. TOP3 müüdud on reastatud müüdud koguse järgi.

TOP3 lisatud ja TOP3 vähendatud on reastatud aktsiate arvu muutuse alusel. Kõigil sulgudega ridadel on sulgudes positsiooni aktsiate arvu muutus. Allikad: nasdaq.com

Kuidas me seda teame? USA-s on investeerimisfondidel (ehk institutsionaalsetel investoritel) kohustus esitada väärtpaberi- ja börsijärelevalvele (SEC) igas kvartalis aruanne 13F, kus on välja toodud investori kõik positsioonid ning nendega seotud tehingud. Kohustus on raporteerida ainult USA väärtpabereid ja pikkasid positsiooni, seega lühikeseks müüdud aktsiaid need aruanded ei sisalda.

Tuleb veel märkida, et kuna investoritel on kohustus aruanded avaldada 45 päeva jooksul pärast kvartali lõppu (ning üldjuhul nad ka seda varem ei tee), siis ei peegelda kvartalilõpu seisuga kirja pandud info enam investeerimisfondi või –firma viimast seisu. Siiski pakuvad 13F-aruanded väga head võimalust heita pilk fondide (ja nende maailmakuulsate juhtide) mõttemaailma. Neid aruandeid analüüsides võib saada hea aimduse, kus näevad tuntud investeerimisgurud kasvupotentsiaali ja kus pigem mitte.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon