Uued tulijad elektriauto tootjate seas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uued tulijad elektriauto tootjate seas

Marten Põllumees

29.11.2021 13:48

Unsplash

Nõudlus elektriautode vastu on suurem kui kunagi varem. Tänaseks on paljud Euroopa riigid kuulutanud välja tähtajad, millal lõpetatakse sisepõlemismootoritega autode müük. Euroopa riikidest teeb seda kõige varem Norra - aastaks 2025, Saksamaa, Rootsi ja Holland aastaks 2030.

Investorite jaoks on tegu põneva ajaga. Autoturule on lisandunud palju uusi tegijaid. Järgmised paar aastat on elektriauto tootjatele elulise tähtsusega, sest sektoris hakkavad välja kujunema selged võitjad ja kaotajad.

Autotootjate seas on hiljuti toimunud kaks suurt aktsiate esmast avalikku pakkumist, Riviani ja Volvo Carsi näol.

Rivian

Rivian (RIVN) on Ameerika elektriautode tootja, kes toodab elektrilisi linnamaastureid ja pikap-autosid. Rivian tegi oma börsidebüüdi 10. novembril Nasdaqi börsil.
Investorite seas on usk ettevõttesse väga tugev, vaatamata sellele, et tänaseks ei ole Rivian müünud veel mitte ühtegi autot. Eelmisel nädalal tõusis Rivian oma turuväärtuse poolest hetkeks suuruselt kolmandaks autotootjaks maailmas.  Ettevõttesse on investeerinud ka suurettevõtted nagu Amazon ja Ford Motor Company, kellele kuulub vastavalt 20% ja 12% Riviani aktsiatest.

Investorid on Riviani suhtes optimistlikud ning ootavad aktsialt sarnast kasvu nagu on lähi aastatel läbi teinud Tesla aktsia. Alates märkimishinnast (87 dollarit), kuni reedese sulgemishinnani, on aktsia kallinenud kokku 43,7%.


Allikas: Yahoo Finance

Mis siis aga on Riviani edu põhjuseks?

Esiteks tuleks vaadata Ameerika autokultuuri. Aastal 2021 on kolm enim müüdud autot just pikap-autod ning järgmised kaks linnamaasturid. Vaadates kuhu suunas on kogu maailm rohepoliitikaga liikumas, siis potentsiaalne nõudlus elektriliste maasturite ja pikap-autode järgi on suur.
Tänaseks on Rivian turule toonud kaks mudelit. Autod on võimsad ning varustatud kõikvõimalike mugavuste ja sensoritega. Esialgsete mudelite sõiduulatus on 500km, mis sarnaneb teiste konkurentidega. Rivian ise on lubanud, et aastast 2022 suureneb uute mudelite sõiduulatus 160km võrra.
Mis teeb Riviani toodetud mudelid eriliseks võrreldes teiste traditsiooniliste autotootjatega, on nende ainulaadsed lahendused. Näiteks on Rivian ehitanud auto tagumiste istmete taha tunneli, kuhu on võimalik soovi korral paigaldada sisseehitatud köök, või hoida näiteks telki.

Palju on muidugi faktoreid mis võivad Riviani jaoks valesti minna. Keegi ei tea milline on Riviani tootmisvõimekus – kas ettevõte saab hakkama masstootmisega või tekivad neil tarneraskused, lisaks  on autotootjaid juba pikemat aega vaevanud ülemaailmne kiipide puudus.
Rivianil on käsil isesõitva auto tehnoloogia arendamine, kuid hetkel ei ole teada, kuhu maani on tehnoloogia arendamisega jõutud. Seda kui edukas ettevõte selles on, näitab aeg.


Allikas: Rivian

Volvo Cars

Oktoobri lõpus tegi börsidebüüdi autotootja Volvo Cars (VOLCARB). Kuigi täna toodab Volvo veel sisepõlemismootoriga autosid, siis ettevõtte on andnud lubaduse, et aastaks 2030 toodetakse ainult elektriautosid.

Volvo on andnud välja suuri lubadusi, seoses nende tulevaste elektriautodega. Ettevõte on selgelt välja öelnud, et järgmise paari aastaga on nende toodetud elektriautode sõiduulatus üle 1000km. Sarnaselt Riviani ja Teslaga, on ka Volvo välja arendamas isesõitvat tehnoloogiat. Iseseisva tehnoloogia jaoks kasutab Volvo katuse külge kinnitatud laser radarit.

Sarnaselt Riviani aktsiale, on ka Volvo Carsi aktsia teinud läbi suure tõusu. Alates märkimishinnast (53 SEK), kuni tänaseni on aktsia kallinenud kokku 32%. Aktsia hinna tõusu taga on suuresti positiivsed uudised, samuti on oma roll sellel ka Riviani edukas börsidebüüt.


Allikas: Yahoo Finance

Nimelt kuulub Volvo Carsile 50% ettevõttest Polestar, kes on samuti elektriautosid tootev ettevõte. Septembri lõpus teatas Polestar, et tehakse ettevalmistusi börsile minekuks. Kuna Riviani börsi debüüt osutus üliedukaks, oodatakse sama saatust ka Polestarile.
Hiljuti teatas Volvo Cars, et kaaluvad kolmanda tehase loomist Euroopasse, et suurendada oma tootmisvõimekust. Tänaseks on ettevõttel kokku 6 tehast, millest 2 asuvad Euroopas. Lisaks sellele, avalikustati kolm uut elektriauto mudelit, mis peaksid valmima aastaks 2025.


Allikas: Volvo

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon