Palju-palju õnne sünnipäevaks! - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Palju-palju õnne sünnipäevaks!

Joel Kukemelk

03.12.2021 09:59

Iga päev on mitmekümnel LHV rohefondi kliendil sünnipäev. Sel pühapäeval ehk 5. detsembril on mu kalli isa sünnipäev. Mitte „tavaline“ sünnipäev, vaid see, mille täitumisel tekib pika kogumisperioodi järel õigus igakuisele pensionile. Kuigi mu isa plaanib veel mõnda aega edasi töötada ja seeläbi tulevikus suuremat pensionit saada, on selle päeva saabumisel hea tunne, kui nooremas eas on olnud arukust raha kõrvale panna ja koguda nii II kui III sambasse ning ka omal käel investeerida. Ühel päeval läheb seda kõike vaja. Lisaks temale tähistab sel päeval veel 57 LHV rohefondi klienti oma sünnipäeva – palju õnne, tervist, nutikat finantskäitumist ja positiivsusest pakatavaid rohemõtteid teile kõigile!

Novembris kasvas LHV Rohelises Pensionifondis raha kasvatavate inimeste arv 9992 pealt 542 inimese võrra 10 534 peale ja oleme kogujate arvu poolest kerkinud kahekümne kuuest valikus olevast pensionifondist nüüd juba suuruselt kolmeteistkümnendaks II samba pensionifondiks Eestis.

Roheline Hepsor

Novembris toimus Eesti kinnisvaraarenduse ettevõtte Hepsori börsiletulek. Hepsor on tänaseks juba arendanud või arendamas Tallinnas nelja uuenduslikku rohelist büroohoonet ning hindab kõrgelt energiatõhususe ja roheinnovatsiooni elemente ka oma teistes kinnisvaraarendustes. See eristab neid täna turul teistest tegijatest. Lisaks on juhtkonna ja omanike finantshuvid seotud ettevõtte käekäiguga, tuleviku visioon on ambitsioonikas ning pakutud aktsia hind mõistlik. LHV Rohelistel fondidel oli hea meel selles IPOs osaleda – meile allokeeritud aktsiad moodustasid 0,8% rohefondide kogumahust ning 9 korda üle märgitud emissiooni järel tõusis aktsia esimesel kauplemispäeval kohe +38%.

Novembri tulemus

Novembrikuu viimasel päeval Tallinna kesklinnas valgusfoori taga teeületust oodates kargas järsku maas istunud koer püsti ja lõi hambad mulle jalga. See iseloomustas hästi kuu viimasel börsipäeval nähtud langust, mis teravate hammastega fondi kuise positiivse tootluse negatiivseks muutis. Õnneks kumbki liiga valus ei olnud ning mõju on lühiajaline. 

Novembri lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 50 erinevat investeeringut. Kuu lõpu seisuga on 29% fondist investeeritud taastuvenergiasse, 16% akutehnoloogiasse, 16% elektrifitseerimisse, 10% vesinikutehnoloogiasse, 9% energiatõhususse, 8% erinevatesse ESG fondidesse, 7% ringmajandusse ning 5% metsa- ja põllumajandusse.

Kliimakonverentsi lubadused

Novembri alguses toimus Šotimaal Glasgow’s pikalt oodatud kliimakonverents. Kriitikud on juba jõudnud kohtumise tituleerida ebaõnnestunuks, kuid ma nii karm ei oleks. Ainuüksi see, et kuu ajaga on CO2 tonni hind tõusnud 57 € pealt rekordilise 75 € peale, näitab, et roherevolutsioon on täies hoos. Glasgow’s mõistsid paljud ilmselt alles esimest korda probleemi tegelikku mastaapsust ning lepiti kokku, et uuel aastal Egiptuses COP27 raames kohtudes on osapooled oma võimalikud lahendusettepanekud juba sisulisemalt läbi töötanud ja valmis neid teistega jagama. Kuid tühjade kätega ka Glasgow’st ei lahkutud – oluliselt suuremat tähelepanu hakkab kohe saama metsa üleraiumise teema, metaaniemissioonide kärpimine, CO2 emissioonide kärpimine, taastuvenergiavõimsuse kasvatamine ja elektrisõidukite populariseerimine.

Sellel aastal välja tulnud ja Netflixis vabalt kättesaadavas dokumentaalfilmis „Breaking Boundaries: The Science of our Planet“ on üritatud ära kaardistada, kui kaugel asub tegelikult see piir, millest inimkond üle minna ei tohi, et säilitada meie planeeti sellisena nagu ta täna on. Reaalsus on see, et kui mõnes aspektis on piirini veel veidi ruumi, siis mõnes teises oleme aga piirist ammu üle. Aega oodata ei ole – rohelisi tegusid on vaja nüüd ja kohe. Selles valguses on eriti tervitatav näha Saksamaa uue valitsuse lubadust oma rohepööret kiirendada.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon