Tagasivaade 2021. aasta olulisematele IPO-dele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tagasivaade 2021. aasta olulisematele IPO-dele

Raido Tõnisson

23.12.2021 09:57

Coinbase

2021 läheb ajalukku kui edukaim IPO-de aasta – USA turule on 22. detsembri seisuga juurde tulnud 397 ettevõtet, kes on kaasanud ühtekokku 142,2 miljardit dollarit. Seda on vastavalt 176 ettevõtte ja 64,2 miljardi dollari võrra rohkem kui kogu 2020. aastal. Aktiivsete välisturgude kõrval ei saa kõrvale jätta ka Balti turgu, mis sai täiendust kauaoodatud roheenergia tootja Enefit Greeni ja veel mitme teise innovaatilise ettevõtte näol. Artiklis vaatame, kuidas 2021. aastal börsile tulnud ettevõtetel seni läinud on ning millise meeleoluga on börsiinvestorid need ettevõtted vastu võtnud.

Coinbase Global (COIN)

Krüptomaailmale juurdepääsu võimaldav Coinbase Global tuli börsile 14. aprillil ning selle väärtuseks kujunes 250 dollarilise IPO hinna juures 65,3 miljardit dollarit. IPO osutus Coinbase jaoks aga sedavõrd edukaks, et aktsia hind avanes esimesel kauplemispäeval 381 dollari juures ning ettevõtte turuväärtus ulatus päeva lõpuks 86 miljardi dollarini, mida on 10x rohkem kui selle IPO-eelne väärtus.

Ehkki aktsia hinnas ei ole see selgelt kajastunud, on Coinbase pärast IPO-t jätkanud laienemist uutele turgudele ning kasvatanud oma klientide arvu 30. septembri seisuga 73 miljonini. Neist aktiivsete tehingutega kliente oli 7,4 miljonit, mida on 3,5x rohkem võrreldes IPO-eelse 2020. aasta III kvartaliga. Samal ajal on krüptokauplemise mahud Coinbase’i platvormil kasvanud 7,3x 327 miljardi dollarini ja klientide kontode koguvarad 7x 255 miljardi dollarini. 2022. aastaks loodab Coinbase aktiivsete klientide koguarvu viia 8,25 miljonini.

Kuna 2021. aasta suurim krüptovarade kauplemisaktiivsus ja hindade volatiilsus jäi II kvartalisse, on see seni ka Coinbase’i jaoks kõige edukam periood. Platvormi kauplemismahud ulatusid siis 462 miljardi dollarini. Tähelepanuväärne sealjuures on, et suurema osa mahtudest andsid institutsionaalsed kliendid, näidates ka kiiremat kasvu võrreldes jaesegmendiga.

Plokiahela tehnoloogiat arendava ettevõttena on Coinbase’i aktsia liikunud krüptorahade hinnaga suure volatiilsuse juures üsna ühel joonel. Alates 9. novembri tipust on aktsia hind langenud 31% 247,69 dollarini. See annab aktsia tagasivaatavaks P/S suhtarvuks 9,2x, võrreldes 16. aprilli maksimumi 23-ga ja aasta keskmise 12,69-ga.


Allikas: Yahoo.Finance

Wise plc (WISE)

7. juulil Londoni börsil tulnud ja LHV klientide üks lemmikaktsiaid Wise alustas börsidebüüti küllaltki paljulubavalt. Kui esimesel kauplemispäeval kujunes Wise’i aktsia hinnaks 880 penni, siis juba 22. septembriks oli see tõusnud 1150 pennini, andes tootluseks 31%.  Praeguseks on aktsia hind septembrikuu tipust langenud ligi 36%, mis juba madalamal IPO hinnast.

Kuigi Wise on äriliselt jätkanud oma kiiret kasvu, ilmus sügisel ettevõtte kohta mitmeid negatiivseid teateid, alustades Wise’i juhtkonnale määratud ligi poole miljoni euro suurusest trahvist, Credit Suisse’i allapoole korrigeeritud kasumiootusest ning mitmes osas toimunud suuremahulistest siseringi müükidest.

Kuna Wise’i näol on tegemist läbinisti kasvuaktsiaga, mida iseloomustavad kõrged turusuhtarvud, on languse taga tõenäoliselt ka laiaulatuslikum kasvuaktsiate müügilaine sügisel, olles põhjustatud suurest inflatsioonikartusest. Wise’i kasuks räägib aga stabiilne kasumlikkus, positiivne rahavoog ning peaaegu olematu laenukoormus, võrreldes teiste kasvuettevõtetega. See on kukkumisele pehmendavalt mõjunud.

Arengulise poole pealt teatas Wise septembris osaluse omandamisest Austraalia ettevõttes New Payments Platform, võimaldades kiiremaid ja väiksema kuluga valuutaülekandeid Austraalia ja teiste riikide vahel. Samuti tekitasid Wise’i aktsias lühiajalist optimismi selle 30. novembril avalikustatud finantstulemused, mille kohaselt kasvasid tulud majandusaasta esimesel poolel 33% 256,3 miljoni naelani ning klientide arv 23% 3,9 miljonini, võrreldes aastatagusega.

Wise’i aktsia eilne sulgemishind oli 738,0 penni.


Allikas: Yahoo.Finance

Roblox (RBLX)

Online-mängude platvorm Roblox tuli börsile 2021. aasta märtsikuus IPO hinnaga 45 dollarit. Kuigi esimesel kauplemispäeval kujunes Robloxi aktsia hinnaks 54% kõrgem hind ehk 69,5 dollarit, andes lootust paljutõotavaks aastaks, jätkas aktsia kuni novembrini kauplemist üsna kitsas hinnavahemikus.

Novembri alguses avaldatud III kvartali tulemused viisid Robloxi aktsia aga poole kuuga 134 dollarini, olles nüüdseks taandutud 102,59 dollarini. Kui aktiivsete kasutajate arv kasvas 31% 47,3 miljonini, siis tulud kerkisid III kvartalis aastatagusega ligi 2x 509,3 miljoni dollarini, ületades analüütikute ootusi.

15. detsembril avaldas Roblox ka oma novembrikuu tulemused, mille kohaselt jätkas aktiivsete kasutajate arv kiiret kasvu, ulatudes kuu lõpu seisuga 49,4 miljonini (+35% aastaga). Tuludeks aga kujunes novembris 184 miljonit dollarit, mida on 84% rohkem kui eelmisel aastal.

2022. aastal jätkab Roblox investeerimist innovaatilistesse tehnoloogiatesse, mille üheks osaks on endise Facebooki poolt päevakorrale tõstatatud metaversumi valdkond. Nimelt on Robloxi prioriteediks arendada oma 3D keskkonda ning investeerida selle virtuaal- ja liitreaalsuse tehnoloogiatesse, võimaldades veelgi paremat kasutajakogemust platvormi kasutajatele.

Roblox ei ole mitte ainult platvorm mängude mängimiseks, vaid keskkond, kus kasutajad saavad ise luua uusi mänge ning ühendada miljonid kasutajad ühte virtuaalsesse veebiruumi.


Allikas: Yahoo.Finance

Enefit Green (EGR1T)

Roheenergiatootja Enefit Greeni IPO oli eestlaste jaoks 2021. aastal üks oodatuim, mille osas numbrid räägivad enda eest – kokku märkis Enefiti aktsiat rohkem kui 60 tuhat investorit ning 175 miljoni euro suurune emissiooni maht märgiti üle neljakordselt. Enefiti IPO viis Tallinna börsi investorite koguarvu ligi hüppeliselt 80 tuhandeni, mõjutades positiivselt kogu Balti börsi kauplemisaktiivsust.

Enefit Greeni aktsia hinnaliikumisel võib mõningaid paralleele tuua Wise’i aktsia arenguga. Kui börsil kauplemist alustas Enefit oma märkimishinnast ligi neljandiku võrra kõrgemalt, siis järgnenud pea kuu aega kestnud tõus viis aktsia hinna novembri keskpaigaks 4,49 dollarini, tähistades ühtlasi ka oma senist tippu.

Lühikese börsil oleku aja jooksul on tuulest ja päikesest energiat tootva Enefit Greeni peamiseks edasiviivaks jõuks olnud kallid elektrihinnad, mis aitasid Enefiti III kvartali tuludel tõusta aastaga kolmandiku võrra ning kergitada kasumit 270% võrra. Kuigi päikeseenergia osakaal elektritoodangus on veel suhteliselt väike, teatas ettevõte novembri lõpus kahest suuremahulisest hankest uute päikesepaneelide ostmiseks, mis võiks päikesest saadavat energiatoodangut tulevikus suurendada.


Allikas: Nasdaq Baltic

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon