Välisbörsidel domineerisid 2021. aastat energiasektor ja krüpto - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Välisbörsidel domineerisid 2021. aastat energiasektor ja krüpto

Raido Tõnisson

03.01.2022 08:40

iStockphoto

Pärast laiapõhjalist langust 2020. aasta alguses, jätkasid aktsiaturud lõppeval aastal oma kiiret tõusu, purustades järjekindlalt uusi rekordeid. Kuigi 2021. aastal ohustasid aktsiaturge mitmed riskikohad, nagu vaktsiinide mittetõhusus, uute tüvede tekkimine ja intressimäärade tõstmine, oli investorite huvi aktsiate ja teiste riskivarade omandamise vastu suurema kaaluga kui nende ohtude võimalik realiseerumine.

Krüptovaradele järjekordne edukas aasta

USA aktsiaturu hinnaliikumist mõõtva S&P 500 indeksi tootlus ulatus 2021. aastal 29%-ni, mis on ajaloolise keskmise 8-10%-ga võrreldes imekspandav tulemus. Siiski kahvatub see krüptovarade tootluse juures, mida küll suvel tabas ulatuslik laiapõhjaline müügilaine, kuid lõpetas aasta kokkuvõttes 121% tootlusega. Aasta lõppedes ei olnud 200 suurimat krüptoraha koondava indeksi CMC200 hind isegi mitte aasta jooksul nähtud tipu lähedal, mis andnuks aastaseks tootluseks rohkem kui 200%.

Kuigi turuväärtuse suuruse alusel koostatud indeksi liikumist mõjutab kõige enam Bitcoin, on investorid hakanud Bitcoini käsitlema kui krüptorahade turvasadamat, mis on väiksematest krüptorahadest madalama volatiilsusega. Seega mängis krüptovarade koondindeksi tõusul olulist rolli väiksema turuväärtusega krüptorahade kallinemine, sealhulgas 17309% tõusnud Axie Infinity ja 14709% tootlusega Polygon, mis on ka LHV kaudu kaubeldavad.

2021. aastal võisid kapitali kaotada aga konservatiivsema loomuga kulla- ja võlakirjainvestorid, mis alanesid aastaga 4-5% võrra. Kui kulla odavnemine oli tõenäoliselt põhjustatud nafta kallinemisest, mida omakorda on toetanud majanduse avanemine ja vaktsiinide tõhusus, siis USA 20-aastaste võlakirjade tootluse aluseks oleva indeksfondi TLT odavnemist on vedanud kasvav inflatsioonihirm ja sellest tingitud keskpankade poolne sekkumine peatse intressimäärade tõstmise näol.


Allikas: Bloomberg

Väärtust ja kvaliteeti hakati rohkem tähtsustama

Kuigi kogu turu ostmine ühe indeksi näol on jätkuvalt populaarne ja töötav strateegia, on viimasel ajal esile kerkinud ka nn hübriidfondid ehk faktor-ETFid, mis samuti järgivad kindlat indeksit, kuid on teadlikult kallutatud ühe kindla aspekti suunas. Suurima pakkuja Blackrocki hinnangutel ulatub faktor-ETFide hallatavate varade turuväärtus 2022. aastal 3,4 triljoni dollarini, mis oleks 79% kasv võrreldes 2021. aastaga, kui see oli 1,9 triljonit dollarit.

Faktor-ETFide osas oli olukord vastupidine eelmisele aastale, kui kõrge P/E suhtarvuga kasvuaktsiad kallinesid alates pandeemia algusest kuni veel selle aasta alguseni. Kuna momentumaktsiaid koondav passiivne indeksfond hoiab positsioone veel mõnda aega pärast momentumi kaotamist, mõjutas kiirelt tõusvate aktsiate sama kiire kukkumine oluliselt indeksi aastast kogutootlust.

Oluliselt paremini läks aga väärtusettevõtete fondil, saavutades aasta kogutootluseks 28%. Fond koondab endas turupoolt alahinnatud ettevõtteid, mis valib positsioone peamiselt P/E suhtarvu alusel, tähendades seetõttu suuremat osakaalu kõrgema tootlusega energiasektoris, võrreldes näiteks momentumfondiga.

Väärtusettevõtetega samasuguse tootluse saavutas kvaliteedifaktoriga fond, mille puhul on arvestatud ettevõtte stabiilsust, kasumlikkust, madalat võlakoormust ning üleüldiselt tugevat bilanssi.


Allikas: Bloomberg

Kõik S&P 500 sektorid lõpetasid aasta positiivselt

Nagu nafta hinnatõus viitab, oli lõppenud aasta eriti edukas energiaettevõtetele, kes 2020. aasta märtsikuu põhjast hakkasid taastuma alles sama aasta lõpus. Rohepöörde kõrval on energiasektor jäänud üheks alainvesteeritumaks valdkonnaks, mis on tekitanud ebakõla nõudluses ja pakkumises. Kuna energianõudlus sõltub suures osas üldisest majanduskasvust, usub investeerimisfond Tortoise, et sektori kiire tõus jätkub ka 2022. aastal.

Kõrge kapitalikasvu juures on energiaettevõtted jätkuvalt tuntud ka kui parimad dividendimaksjad, mida võimaldab nende kõrge vaba rahavoo tootlus. Kui 2021. aastal oli S&P 500 keskmine dividenditootlus 1,3%, siis energiasektori ettevõtete puhul ulatus see 5-6%-ni.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon