LHV 2021. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2021. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

04.01.2022 14:34

Shutterstock

Iga aasta alguses anname LHV finantsportaali kasutajatele võimaluse öelda avalikult välja, mis suunas võiksid majandus, börsid ja muud varaklassid 12 kuu lõikes liikuda. Mullustele ennustustele tagasi vaadates võib öelda, et nii nagu alahindasid pandeemiast taastumist paljud professionaalid, jäid ootustes kohati liiga konservatiivseks ka finantsportaali kasutajad.

Kokku käis oma nägemuse välja 60 kasutajat, kes kollektiivselt panid kümnest põhiküsimusest suunaga pihta kaheksas teemas. Korrektselt hinnati USA ja Eesti aktsiaturu edasist tõusu, kuigi mõlema 11% ootuse asemel kujunesid tootluseks vastavalt 27% ja 49%. Tagasihoidlikuks jäi ka toornafta kallinemise ootus (30% asemel tegelikult 55%), Tallinna korteri ruutmeetri keskmise hinna tõusu prognoos (4,4% asemel 11,7%) ja Bitcoini taastumise hinnang (9,4% asemel 58%). Samuti üllatas Eesti majanduskasv, tänu millele tuli ka tööpuudus oodatust rohkem alla. Vastupidise liikumise võrreldes prognoosiga tegid kuld ja kuue kuu Euribor.

Kümne küsimuse peale kokku eksis kõige vähem finantsportaali kasutaja nimega „Marc A.“, kes saab auhinnaks finantsalase raamatu (võtame ühendust). Kõikide osalejate prognooside ja punktidega saab lähemalt tutvuda siin: 2021 prognoosid.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste keskmisega. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui eksimus jäi keskmisest suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega. Arvutused sai läbi tehtud ka mediaanidega, ent ka siis osutus võitja samaks.

Täiendavalt esitasime kolm lisaküsimust, mis küll punkte ei andnud, ent aitasid mõista paremini foorumlaste kollektiivset hinnangut päevakajalistel teemadel. Muu hulgas küsisime, kas pandeemia võidakse ametlikult lõppenuks kulutada. 64% arvas aasta tagasi, et vaktsineerimine viib lõpuks ohumäära alla, kuid paraku hoiavad viiruse mutatsioonid nakatumisi maailmas täna rekordkõrgel tasemel. Lisaks küsisime, millise riigi meeskond võiks koju viia jalgpalli EMi võidu. Ligi 33% pakkus selleks Saksamaad, ligi 22% Prantsusmaad ja pea 15% Belgiat. Tegeliku võitjana väljus turniirist Itaalia, kes pärast 1:1 seisuga lõppenud lisaaega suutis penaltitega lüüa Inglismaad. LHV ennustustes ootas Itaalia triumfi üks inimene (55 hääletajast).

Viimases lisaküsimuses uurisime, kui palju võiks II sambast esimeses voorus inimesi lahkuda. Suurem osa pakkumistest jäi 10-30% vahele (keskmine 24,8% ja mediaan 23%), mis ei polnud kuigi kaugel tegelikust tulemusest. Kokku oli 2020. aasta lõpus avatud 764 769 pensionikontot ning kui 149 260 inimest lahkus, tähendas see 19,5% määra. Juuliks lahkumisavalduse esitanud pensionikogujatele maksti välja kokku 1,32 miljardit eurot.

Aitäh kõigile osavõtu eest ja kutsume kindlasti kätt proovima ka käesoleva aasta ennustusvõistluses, mida saab teha foorumis „Head uut aastat - prognoosid 2022. aastaks“. Ka sel korral paneme täpseimale auhinnaks välja ühe raamatu.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon