Kuidas möödus detsember LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus detsember LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

06.01.2022 08:45

LHV

Sügisel LHV PIK-i avanud investeerijad on nüüdseks saanud oma II samba varasid ise hallata ligi neli kuud. Selle aja jooksul oleme näinud perioode, mil PIK-i portfellid on pensionifonde ületanud, kui ka neile alla jäänud. Detsembri algusest mõõdetuna sai alguse teine selline periood, mil pensionifondide tootlus ületab PIK-i portfelle. Põhjus peitub pigem üksikaktsiatele ja krüptorahadele iseloomulikus volatiilsuses, kui kehvades investeerimisotsustes. Riskantsemate investeeringute tootluspotentsiaal mängib välja palju pikema aja jooksul kui mõned kuud ning see on ka PIK-i eesmärk.

 

LHV PIK-i kasutajate populaarsemad väärtpaberid detsembri lõpu seisuga. Allikas: LHV

PIK-i kasutajate populaarsemate investeeringute osas on üldine pilt püsinud kuude lõikes stabiilne, koos üksikute kohavahetustega. Suurima turuväärtusega positsioonideks on kujunenud ühtlasi eestlaste ühed lemmikumad aktsiad, nagu roheenergiatootja Enefit Green ja LHV Group ning teisedki kodumaised pangad Coop Pank ja Siauliu bankas. Koos Wise’iga moodustavad 13 suurima turuväärtusega positsioonist finantssektori aktsiad 31% kõikidest positsioonidest.

Välisväärtpaberitest on suurima turuväärtusega endiselt USA suurettevõtteid koondav iShares Core S&P 500 UCITS ETF, mis jätkas neljandas kvartalis oma kiiret tõusu eeskätt tänu suurtele tehnoloogiahiiglastele. Ka neid koondav indeksfond iShares NASDAQ-100® UCITS ETF on PIK-i kasutajate seas üks suurimaid investeeringuid, millele järgevad samast indeksist nopitud üksikud pärlid Tesla, Apple ja Microsoft.

Krüptovarade osas domineerivad PIK-i portfellides kahe suurima krüptoraha hinnaliikumist järgivat fondi Bitcoin Tracker EUR XBT Provider ja Ether Tracker Euro XBT PROVIDER, millest viimast on PIK-i kasutajajatel isegi suuremas mahus, hoolimata selle suuremast hinnakõikumisest ajalooliselt. Krüptorahad kokku moodustavad kõikidest PIK-i positsioonide turuväärtustest siiski vaid 5%

LHV PIK-id alustasid 1. septembril investeerimist kokku 30,4 miljoni euroga, millest esimese kuu lõpu seisuga oli investeeritud 55%, oktoobri lõpu seisuga 68% ning detsembri lõpus ulatus väärtpaberite osakaal 75%-ni. See tähendab, et veel 25% ehk 8 miljonit eurot vaba raha on turukorrektsiooni ootel.


Allikas: LHV

Kui veel novembrikuu lõpus oli LHV PIK-ide ja pensionifondide kaalutud keskmine tootlus suhteliselt sarnane, siis detsembri lõpu seisuga on vahe suurenenud 1,9%-ni, tulenedes peamiselt krüptorahade Bitcoini ja Ethereumi langusest 2021. aasta viimasel kuul. Kuigi krüptorahad on jäänud kauplema oma viimase kolme kuu madalaima taseme juurde, on alates detsembri keskpaiga madalseisust PIK-i portfellide kiires taastumises olulist rolli mänginud laiapõhjalised indeksfondid ja mõningad üksikaktsiad. Kokkuvõttes lõpetasid LHV PIK-id detsembrikuu positiivselt, saavutades portfelli kogutootluseks 2,8%.


Allikas: LHV

Lisaks krüptorahade olulisele langusele avaldas PIK-i portfellide detsembris saavutatud turu keskmisest veidi madalamale tootlusele mõju ka Balti aktsiate stabiliseerumine, mida kogu 2021. aasta lõikes tunti kui ühte parima tootlusega börsi terves maailmas. Suurematest positsioonidest näitas parimat tootlust Apple’i aktsia, mis ületas ainsana ka S&P 500 indeksit ning mängis olulist rolli portfellide tootluste arengul.

Allikad: Yahoo Finance, Nasdaqbaltic

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon