Väliskaubanduse rekordid toetuvad kiirele hinnatõusule - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Väliskaubanduse rekordid toetuvad kiirele hinnatõusule

Kristo Aab

10.01.2022 21:46

Autor: ian Taylor

Rekordilised ekspordi- ja impordikäibed kergitasid novembris Eesti kaubavahetuse kogumahu jooksevhinnas üle 3,6 miljardi euro. Kaubaeksport suurenes 30%, import aga 36%. Sisse veeti kaupu 9% rohkem kui välja, mistõttu ulatus kaubavahetuse puudujääk 149 miljoni euroni. Eestis on kaubavahetuse puudujääk tavapärane nähtus, sest majandus kasvab keskmisest kiiremini ja kodumaine tootmine ei suuda kogunõudlust rahuldada.

Harjumuspäraselt toetus kaupade väljaveo kasv kütuste, metallide ja puittoodete ekspordile. Nimetatud kaubarühmades suurenes väljavedu aasta varasemaga võrreldes rohkem kui 50%, metallide ja kütuste puhul suisa üle 80%. 21-st suuremast kaubarühmast suurenes eksport 19-s, vähenes vaid väärismetallide ning täppisseadmete väljavedu. 11 kuuga on kaubaeksport kasvanud 27%, kusjuures ligikaudu pool sellest on tulnud hinnakasvu arvelt.

Lõppenud aasta viimastel kuudel kallinesid kiirenevas tempos lisaks elektrile ja gaasile ka väljaveetavad tööstuskaubad. Kui veel suvel püsis hinnakasv 10-12% juures, siis aasta lõpus oli see juba kaks korda kiirem. Nii oli novembris jooksevhindades ekspordikasv küll 30%, kuid inflatsiooniga korrigeeritult jäi see pigem 8-9% juurde. Ekspordi kasvutempo on viimastel kuudel selgelt aeglustunud, kuid see on ka ootuspärane, sest koroonašoki järgne uus kasvutsükkel sai alguse just aasta varem 2020. aasta viimastel kuudel.

Tööstusettevõtete kindlustunne püsib endiselt tugev. Tellimusi jagub nii kodust kui välismaalt ning suurimaks probleemiks edasi laienemisel on endiselt oskustööjõu ja seadmete puudus. Olemasolev tootmisvõimsus on rakendatud sisuliselt maksimaalsel tasemel, kuid see pole kõikide tellimuste vastuvõtmiseks ja õigeaegseks täitmiseks piisav. Sellest hoolimata suudeti novembris tööstustoodangu mahtu kasvatada 6% toetudes masina-, puidu- ja toiduainetööstusele. Olulisematest tegevusaladest vähenes tootmine mäetööstuses ja elektroonikatööstuses. Ettevaates sõltub palju sellest, kuidas tulevad ettevõtjad toime kõrgete energiahindadega ning ega viimased ei hakka liigselt tarbijate ostuvõimet kärpima.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon