Lühikesed ETFid riskimaandusvahendina - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lühikesed ETFid riskimaandusvahendina

Raido Tõnisson

11.01.2022 11:21

Shutterstock

Väärtpaberitesse investeerides kipub kehtima tõsiasi, et kui turud tõusevad, siis investoritel läheb hästi. Turu langusele panustamisega riskivad reeglina vaid lühiajalised kauplejad, kuna ajalugu on näidanud, et pikaajalise tõusva trendi vastu ei ole kuigi mõistlik lühikese positsiooniga astuda. Siiski võib ka lühikeses positsioonis investorile kasutegureid peituda, eriti kui seda teha riskide maandamiseks mullistunud sektorites või aktsiates.

Kuigi LHV kliendid saavad lühikesi positsioone avada vaid Trader kontol, on börsile tulnud mitmeid väärtpabereid, mille eesmärgiks on pakkuda aluseks oleva instrumendi pöördvõrdelist tootlust, sageli mitmekordset. Kuna oma olemuselt on esmapilgul tegemist tavaliste börsil kaubeldavate toodetega, on need kättesaadavad ka internetipanga kaudu. Siiski tasub rõhutada selliste väärtpaberitega kaasnevat suuremat riski, mida asjakohasuse hindamise küsimustikus käsitletakse kui keerulisi tooteid. Need sisaldavad võimendust või lühikeseks müüki.

Paljud sellised börsil kaubeldavad instrumendid võivad olla isegi kuni kolmekordse võimendusega, mis tähendab, et kui väärtpaber tõuseb ühe protsendi võrra, siis selle langusele panustav instrument langeb samal ajal 3% ja vastupidi. Seetõttu ei tasu hinnalangusele panustavatesse instrumentidesse portfellist suurt osa paigutada, kuid mõõduka positsiooni hoidmine võib teatud juhtudel riske isegi maandada.

Näiteks on Tesla aktsia puhul välja kujunenud kaks kindla seisukohaga osapoolt: ühed, kes usuvad aktsia edasisse tõusu ja teised, kes arvavad, et aktsia hind ei õigusta ettevõtte tuleviku väljavaateid. Kuna suhtarvude poolest on Tesla aktsia tõepoolest mõnevõrra mullistunud, mida lisaks kinnitab selle kiire hinnatõus lühikese aja jooksul, võib ettevõtte helgesse tulevikku uskuval investoril Tesla pika positsiooni kõrval väikese lühikese positsiooni hoidmine omada riske maandavat mõju, juhul kui Tesla aktsia peaks oluliselt kukkuma.

Kuna Tesla aktsia lühikeseks müümine on niivõrd palju kõlapinda tekitanud, on ETFide pakkuja Graniteshares välja tulnud aktsia hinna langusele panustava börsil kaubeldava tootega, mis on koguni kolmekordse võimendusega, kuuludes seega eriti riskantsete instrumentide hulka. GraniteShares 3x Short Tesla Daily ETP (3STS) kaupleb dollarites Londoni börsil ning fondi kogukulud on 0,99% aastas.

Tesla aktsia jätkuvalt kiire tõusu tõttu on kolmekordse võimendusega 3STS kaotanud oma 2021. aasta alguse väärtusest enamiku. Eelmise aasta algusest mõõdetuna saavutas 3STS positiivse tootluse üksnes mõnepäevasel perioodil märtsikuus, kui Tesla aktsia tegi järsu languse, kuid taastus seejärel.


Allikas: Bloomberg

Tuntud investoritest on Teslat lühikeseks müünud 2008. aasta kriisi ette näinud ja Big Shortist tuntud Michael Burry, kes küll eelmise aasta novembris oma lühikesest positsioonist loobus, viies Tesla aktsia uuele rekordtasemele. Burry on Tesla aktsia praegust olukorda samastanud 2000. aasta Amazoniga, kui praeguse e-kaubandushiiglase aktsia langes kiire tõusu järel 95% võrra. Tekkinud olukord näitas, et aktsia hinna langus ei pruugi alati tingimata olla põhjustatud kehvadest väljavaadetest, vaid lihtsalt kõrgele tõusnud aktsia hinnast, millest lastakse õhku välja.

Burry asemel on Tesla aktsia vastu astunud selle aasta alguses aga Saksa tehnoloogiaettevõtte Wirecardi kokkuvarisemist ette näinud Fraser Perring, kelle arvates on Tesla väärtus võrreldes teiste suurte autotootjate, nagu Toyota ja Volkswagen, liiga kõrge. Perringu short on ka üks põhjustest, miks Tesla aktsia on 2022. aastat langusega alustanud, viies GraniteShares 3x Short Tesla Daily ETP alates aasta algusest ligi 40% ülespoole (10. detsembri seisuga).

Üksikaktsiate osas on samal põhimõttel loodud instrumendi kaudu võimalik panustada ka sõidujagamise ja toidu kohaletoimetamise platvormi Uberi aktsiale. Kõikidest saadaolevatest aktsiatest on Uberi puhul lühikeseks müüdud detsembri seisuga ligi 4%, mis on võrreldav Tesla 3,6%ga. Erinevalt paljudest teistest IPOdest, ei ole konkurentsitihedas sektoris tegutsev Uber oma raske 2020. aasta tõttu suutnud IPO hinnast kõrgemale ronida ning kaupleb endiselt 2019. oma aasta tasemel. Uberi lühikeseks müümine oli populaarne 2019. aastal, kui aktsia short interest ulatus rohkem kui 11%-ni.

Kuna lühikeseks müügi indeksid on üks parimaid riskimaandusvõimalusi, kasutavad neid strateegiliselt ka mitmed fondijuhid. 2021. aasta lõpu seisuga omab S&P 500 langusele panustavat ProShares Short S&P500 ETFi suurimas mahus näiteks Lionsbridge Wealth Management nimeline varahaldusfirma, kokku 4,88% ulatuses portfellist. Lühikese ETFi ostmist alustas Lionsbridge vahetult enne koroonakriisi, 2019. aasta neljandas kvartalis ning 2021. aasta neljandas kvartalis on suurendatud positsiooni 53% võrra.

Tehnoloogiasektoris omab suurimas osakaalus lühikest positsiooni Stableford Capital (6,01%), kes alustas tehnoloogiasektori riskide maandamist 2021. aasta esimeses kvartalis. Lühikese ETFi kõrval on fondil aga ka pikki positsioone nii Microsofti, Apple’i, kui ka Nvidia näol.

Allolevasse tabelisse on kokku koondatud põhilised börsil kaubeldavad instrumendid, mis panustavad aktsiate (Uber, Tesla), sektori (tehnoloogia), kogu turu (S&P 500 ja Saksamaa ettevõtted), või mõne muu alusvara (kuld, maagaas) langusele ning on kättesaadavad Euroopa jaeinvestorile.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon