Tagasivaade Saxo 2021. aasta pöörastele ennustustele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tagasivaade Saxo 2021. aasta pöörastele ennustustele

Marten Põllumees

21.01.2022 11:25

iStockphoto

Taani maaklerfirma Saxo Bank annab igal aastal välja 10 pöörast ennustust, mis võiks olla seotud vähemal või suuremal määral finantsturgudega. Vaatamegi lähemalt, kuidas on läinud eelmise aasta kohta välja antud ennustustel.

Amazon “ostab” Küprose ära

Ennustus: Amazon kolib oma peakontori Küprosele, selleks, et seista vastu USA eesmärgile vähendada suurkorporatsioonide mõjuvõimu Ühendriikides. Ettevõte omakorda aitab Küprose maksusüsteemi vastavalt oma soovidele ümber kirjutada. Tänu oma suurusele vähendavad ainuüksi Amazonilt laekunud maksud Küprose võlakoormat. Pärast seda hakkab USA suhtuma kõikidesse suurkorporatsioonidesse agressiivselt.

Saxo investeerimissoovitus: Müüge lühikeseks monopoolses seisus tehnoloogiagigante, eriti Amazoni.

Tegelikkus: Vaadates aastale tagasi, siis on Amazoni aktsiahinna kasv olnud võrreldes varasemate aastatega tagasihoidlik – lõpetades aasta ainult 3,56% kõrgemal. Kindlasti on olnud see tulemus mõjutatud Ühendriikide poliitikast ja nende muutunud suhtumisest suurkorporatsioonidesse. Tehnoloogiagigant Meta, endise nimega Facebook, on eelnevatel aastatel USA valitsuse poolt korduvalt kohtusse kaevatud. Põhjuseks just nimelt suurkorporatsiooni ülemvõim ja konkurentsireeglite rikkumine.
Paljud usuvad, et järgnevatel aastatel USA seisukoht jäigeneb veelgi enam ning mitte ainult Meta suhtes. See võib kaasa tuua suurkorporatsioonidele sarnase saatuse, mis tabas Microsofti eelmise sajandi lõpul, kus tuleb kaitsta ennast kohtus USA valitsuse vastu.

Saksamaa päästab Prantsusmaa pankrotist

Ennustus: Prantsusmaa tulevaste aastate võlakoorem on üks suuremaid Euroopas. Koroonapandeemia tõttu moodustab riigivõlg üle 120% sisemajanduse kogutoodangust. Vaatamata riigi poolt pakutavatele toetustele, läheb enamik ettevõtteid pankrotti. Investorid muutuvad rahutuks ning hakkavad massiliselt müüma pangandussektori aktsiaid. Selleks, et päästa pangandussektor halvimast, palub Prantsusmaa abi Saksamaalt.

Saxo investeerimissoovitus: Ostke Prantsusmaa pangandussektori aktsiaid, kas kohe pärast Saksamaa sekkumist, või vahetult enne.

Tegelikkus: Vaatamata Prantsusmaa kinni-lahti koroonapoliitikale on pangandussektori aktsiatel läinud väga hästi. Prantsusmaa suurimad pangad nagu BNP Paribas (BNP) ja Credit Agricole (ACA) on näidanud vastavalt 40,4% ja 20,9% tõusu aasta algusest.

Plokiahel tapab libauudised

Ennustus: 2021. aasta libauudiste arv kerkib nii kõrgele, et suured meediaplatvormid hakkavad nende vastu võitlema drastiliste meetmetega. Selleks võetakse kasutusele plokiahela tehnoloogia, mis võimaldab koheselt kontrollida allika ja artikli vahelist seost. Selle tulemusena kaovad kõik vandenõuteooriad internetist.

Saxo investeerimissovitus: Ostke Verizoni, IBM-i ja teiste sotsiaalmeediettevõtete aktsiaid.

Tegelikkus: Järjest enam kasutust leidev plokiahela tehnoloogia ei ole veel meediaplatvormideni jõudnud. Artikli kirjutamise hetkel on Verizon (VZ) üks vähestest tehnoloogiafirmadest sel aastal, kes on aasta lõikes näidanud negatiivset, 11% tootlust. Vastupidiselt Verizonile, sulgus IBM aktsia 2021. aasta lõpus võrreldes aasta algusega 11% kõrgemal.

Hiina digivaluuta

Ennustus: Hiina võtab kasutusele riikliku digivaluuta DCEP, eesmärgiga muuta ühiskond sularahavabaks. Uus digivaluuta muutub suurimaks konkurendiks USA dollarile ning aitab suurendada Hiina tarbimismahte ja luua uue pensionisüsteemi. See toob kaasa välisinvestorite sisenemise Hiina finantsturgudele.

Saxo investeerimissoovitus: Müüge lühikeseks USA dollar ning panustage Hiina võlakirjadele tõusule muu maailma vastu.

Tegelikkus: Aasta 2021 näitas, et Hiina poliitika digi- ja krüptovaluutasse oli vastupidine – Hiina kehtestas kõik krüptovaluutad ebaseaduslikuks. Mis aga puudutab USA dollarit, siis see on nõrgenenud Hiina jüaani vastu. Möödunud aastal külvas aktsiaturgudele rahutust ka Hiina kinnisvarasektor, eelkõige Evergrande. Evergrande on maailma kõige suurema võlakoormusega ettevõte – 2021. a sügisel oli ettevõtte võlakoorem kokku 300 miljardit USA dollarit. Sügisel teatati, et ei olda enam võimelised maksma tagasi laenumakseid. Ebakindel tulevik tõi kaasa ka kõrgemad intressimäärad Hiina võlakirjadelt.

Termotuumaenergia

Ennustus: Aastal 2021 võetakse tehnoloogia abiga kasutusele termotuumaenergia. See toob kaasa ajaloo suurima energia tootmisvõimekuse. Termotuumaenergiasse hakkavad investeerima nii avalik kui ka erasektor, mis võimaldab paari järgmise aasta jooksul täieliku ülemineku termotuumaenergiale. Uus tehnoloogia kaotab maailmast toidu ja vee puuduse, toob endaga kaasa odava transpordi ja automaatika. Inimeste elustandard tõuseb kõrgemale kui kunagi varem.

Saxo investeerimissoovitus: Tuuleenergia indeksfond (FAN) kukub 50%.

Tegelikkus: Termotuumaenergia kasutusele võtmiseni aastal 2021 ei jõutud. Küll aga liigub maailm roheenergia poole kiiremini kui kunagi varem. Tuuleenergia indeksfond (FAN) on aastaga kaotanud oma väärtusest ligi 25%.

Universaalne sissetulek hävitab suurlinnad

Ennustus: Inimeste vaheline ebavõrdsus on pandeemia jooksul aina kasvanud. Enam ei piisa ühest sissetulekust, et leibkonnal toime tulla. Suurlinnad on ülerahvastatud ning elamiskulud on meeletud. Tehnoloogia areng ning kodust töötamise võimalus toob kaasa suurlinnadest väljavoolu – Inimesed kolivad linnast eemale kus elu on odavam.

Saxo investeerimissoovitus: Müüge lühikeseks suurlinnade kinnisvarafonde.

Tegelikkus: Pandeemia on sundinud paljud inimesed kodukontoritesse, mis on võimaldanud inimestel viibida linnast eemal. Samal ajal on aga kinnisvarahinnad näidanud tugevat tõusu, eriti hea asukohaga väärtkinnisvara. New Yorkis, Manhattanil tegutsev kinnisvarafond (SLG) on aastaga tõusnud 17%.

Elanikkonna tehnoloogiafond

Ennustus: Selleks, et elanikkonna ebavõrdsust vähendada, luuakse Elanikkonna Tehnoloogiafond. See on fond, mis jagab väikese sissetulekuga ühiskonnale tasuta tehnoloogiaaktsiaid. See aitab vähendada ebavõrdsust ning annab võimaluse saada osa tehnoloogiasektori edust osa ka neil, kes seda siiani ei ole saanud endale lubada. Tänu sellele on inimestel rohkem aega tegeleda iseenda ja oma hobidega.

Saxo investeerimissoovitus: Panusta ettevõttetele, kes on hariduse, hobide või mängude sektoris.

Tegelikkus: Sellist fondi loomulikult ei loodud. Küll aga oli inimestel palju vaba aega tänu pandeemiast tulnud piirangutele. See aga ei toonud kaasa loodetud tootlust antud valdkondades. Hiina otsus keelustada e-õpet pakkuvatel firmadel kasumi teenimine viis tööstusharude põhiselt aasta halvimaks sektoriks just hariduse ja hobidega seotud tegevuse. Selle sektori aastatootluseks kujunes -76%. Oluliselt paremini ei läinud ka mängude sektoris, kus aasta tootluseks kujunes -24%.

Edukas koroonavaktsiin hävitab ettevõtted

Ennustus: Pandeemia on sundinud investoreid vaatama riskantsemate varaklasside poole. Koroonavaktsiini lootus õigustab investorite võetavat riski. Varsti selgub aga, et liigne rahatrükk on viinud majanduse ülekuumenemiseni – inflatsioon tõuseb ja töötusmäärad langevad nii kiiresti, et USA pikaajaliste riigivõlakirjade tootlus tõuseb kõrgele. Föderaalreserv otsustab oma poliitikat mitte muuta, mis toob kaasa suure võlakoormaga ettevõtete pankroti.

Saxo investeerimissoovitus: Müüge lühikeseks kõrge tootluse (high yield) ja rämpsvõlakirjade fonde.

Tegelikkus: Aasta lõikes on mõlemad võlakirjafondid näidanud väikest negatiivset tootlust. HYG võlakirjafond lõpetas aasta 0,31% madalamal ning JNK 0,38% madalamal. USA Föderaalserv on 2022. aastaks välja kuulutanud plaani tõsta baasintressimäärasid, mis peaksid negatiivselt mõjutama ka juba turul kauplevaid võlakirju.

Päikesepaneelid ja hõbe

Ennustus: USA dollari nõrgenemine ja inflatsiooni tõus paneb investoreid vaatama väärismetallide poole. Riikide eesmärk saada kliimaneutraalseks toob kaasa suure nõudluse päikesepaneelidele. Kuna päikesepaneelides kasutatakse ka teatud määral hõbedat, siis tekib ülemaailmne hõbeda puudus.

Saxo investeerimissoovitus: Võtke hõbedasse pikk positsioon. Hõbeda hinnad tõusevad rekordkõrgustesse - kuni 50 USD/unts.

Tegelikkus: Hõbedat jälgiv indeksfond iShares Silver on võrreldes aasta algusega kaotanud oma väärtusest veidikene rohkem kui 13%.

Arenevate ja piiriturgude kasv

Ennustus: Tehnoloogia areng paneb arenevad turud kasvama enneolematul kiirusel. Kõige suuremaks faktoriks saab olema SpaceX-i kosmoseinternett, mis toob kaasa hariduse ja ärisektori arengu. Lisaks sellele jõuab arenevatele turgudele fintech makselahendused ja droonitehnoloogia. Viimane tõstab inimeste produktiivsuse enneolematule tasemele.

Saxo investeerimissoovitus: Võtke pikk positsioon arenevate riikide valuutades ja kasvuaktsiates.

Tegelikkus: Arenevate riikide valuutad ei ole näidanud aastaga väga suurt tugevnemist euro vastu. Näiteks Brasiilia reaal on aastaga tugevnenud kokku ainult 0,25%.

Kokkuvõttes võib öelda, et Saxo panga pöörased ennustused ei ole täppi läinud. Aga see ongi nende mõte, et pakkuda investoritele alternatiivset vaatenurka maailmale järgmiseks aastaks. Nii mõnigi investeerimissoovitustest on selle järgijatele toonud üsna hea tootluse. Küll aga tuleb siinkohal meelde tuletada vana tõde, et iga investor peab oma otsused ise tegema ja pimesi kedagi jälgida ei tohi. 2022 aasta ennustustega on võimalik silmaringi laiendamiseks tutvuda siin.

Marten Põllumees on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon