Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga IV kvartalis 2021? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga IV kvartalis 2021?

Marten Põllumees

27.01.2022 10:06

LHV

Ülimalt populaarne LHV Kasvukonto jõudis eelmise aasta viimases kvartalis pea 34 000 kliendini. Järgnevas artiklis vaatame lähemalt, millised olid kõige populaarsemad fondid investorite seas, millised fondid pakkusid kõige paremat tootlust ning milline on investorite hoiak tuleviku suhtes.

Kolmanda kvartali kõige populaarsem indeksfond SXR8, mis jälgib USA 500 suurimat ettevõtet, jätkas selle osakaal sarnaselt eelmisele kvartalile kasvu. Kui eelmises kvartalis tõusis fondi osakaal Kasvukontol hoitavate varade hulgast 16,93% tasemele, siis neljandas kvartalis oli fondi osakaal juba 17,85%. Samuti jätkasid tõusu ka populaarsuselt järgmised kaks fondi, USA 100 tehnoloogiaettevõtet (EXXT) ja maailma ettevõtteid koondav (VWRL). Bitcoini (COINXBE) suure volatiilsuse tõttu on eelmise kvartali neljanda koha omanik tabeli tipust kadunud.

2021. aasta neljas kvartal näitas, et investorid olid endiselt kõige optimistlikumad USA suhtes. Uutest ostudest osutusid kõige populaarsemaks USA 500 suurimat ettevõtet jälgiv fond SXR8 ning USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet jälgiv fond EXXT. Uute ostude osakaal oli vastavalt 18,13% ja 12,48%. Optimistlikud oldi ka maailmamajanduse suhtes tervikuna mille ostude osakaal oli 8,31%. Kolmanda kvartali ostudega sarnasele tasemele jäi puhta energia tootjaid jälgiv fond INRG, ning Bitcoini jälgiv COINXBE. Enimostetud fondide seas jõujoonte ümbermängimist aasta lõpus ei toimunud.

Neljas kvartal osutus investoritele tootluse poolest väga heaks. Fondide keskmiseks tootluseks kujunes 5,95% (eelmine kvartal 1,24%) ning mediaantootluseks 5,43%. Teist kvartalit järjest pakkus kõige paremat tootlust Ethereumi järgiv COINETHE, saavutades IIII kvartali kogutootluseks 25,26%. Suuruselt teist tootlust pakkus luksusbrände hõlmav fond GLUX, kelle kvartali kogutootluseks kujunes 15,26%. Kaugele maha ei jäänud ka tehnoloogiaettevõtted (EXXT) ja S&P 500 (SXR8) lõpetades aasta viimase kvartali vastavalt 14,81% ja 13,62% kõrgemal. Negatiivset tootlust pakkusid kokku ainult 6 fondi. Kõige negatiivsemat tootlust pakkus Venemaa suurettevõtteid jälgiv indeksfond DBXV, lõpetades kvartali 7,41% madalamal.

Sarnaselt eelmisele kvartalile oli dividenditootluse tipp üsna sarnane. Suurima tootluse säilitas maailma dividendiaktsiatesse investeeriv ISPA, kelle dividenditootluseks kujunes 3,51 protsendipunkti. Üle 2 protsendilist dividenditootlust pakkusid veel Euroopa (SPYW) ja USA (SPYD) dividendiaristokraadid, Euroopa väärtusettevõtted (VAL), ettevõtete võlakirjad dollaris (LQDA) ja euros (CRPH) ning 600 suurimat Euroopa ettevõtet (EXSA).

Neljas kvartal näitas, et investorite kindlustunne tuleviku suhtes on muutumas. Kui aasta esimese kolme kvartali jooksul moodustasid Kasvukonto tehingutest 77-78% ostutehingud, siis neljandas kvartalis langes ostutehingute osakaal 75,60% tasemele ning müükide osakaal tõusis 24,40 protsendini.

Marten Põllumees on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon