Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

31.01.2022 09:42

Shutterstock

Pärast seda, kui Föderaalreservi komitee tõdes eelmise aasta lõpus, et inflatsiooni aeglustamiseks tuleks agressiivsemalt rahapoliitikat karmistada, lootsid investorid näha ettevõtete neljanda kvartali tulemustes aktsiaturgu päästvat õlekõrt. Siiski pole ka ootuste ületamine osutunud sel korral piisavaks.

Factseti andmetel oli 28. jaanuariks jõudnud oma lõppenud kvartali aruande esitada 33% S&P 500 indeksi ettevõtetest. 75% nendest firmadest on suutnud siiani ületada analüütikute konsensuse prognoosi, mis on kõrgem viimase viie aasta keskmisest (68%). Suur osa ettevõtetest ootab veel raporteerimist, ent siiani on sektorite lõikes kõige kõrgem müügitulu ootuse ületamise määr energiatööstuses (100%), esmatarbekaupade (93%) ja infotehnoloogia (93%) sektorites.

Keskmiselt on müügitulu olnud ootusest 2,5% võrra parem, mis on samuti selgelt tugevam kui keskmiselt 1,5% möödunud viiel aastal. Tänu sellele küündib S&P 500 firmade neljanda kvartali käibe aastane kasv 13,1%ni, mis on veidi parem detsembri lõpus oodatud 12,8%st. Kaasa aitasid sellele möödunud nädalal muu hulgas Valero Energy, Chevron, Apple, Intel ja Microsoft.

Aktsiakasum on siiani olnud 77% juhtudest konsensuse prognoosist parem, mis on küll tagasihoidlikum viimase aasta keskmisest määrast (83%), kuid jääb viie aasta keskmise juurde (76%). Keskmiselt ületatakse kasumiootust 4,0% võrra, jäädes nõrgemaks viimase aasta (15,7%) ja ka viie aasta (8,6%) keskmisest.

Eelnevate kvartalitega võrreldes väiksemaks osutunud positiivse üllatuse taga võivad olla eeskätt tööjõu ja materjalidega seotud kulude kasv. Aastatagusega võrreldes ulatub neljanda kvartali hinnanguline aktsiakasumi kasv 24,3%ni, mis on siiski parem kui detsembri lõpus prognoositud 21,4%.

Paraku on neljanda kvartali üsna tugevate tulemustega kaasas käinud pigem konservatiivsem väljavaade: esimeseks kvartaliks siiani aktsiakasumi prognoosi väljastanud 20st firmast on 13 hoiatanud negatiivselt, mis annab osakaaluks 65% ja ületab sellega  viimase viie aasta keskmist (60%).

Kõrgete valuatsioonide ja intressimäära tõstmise väljavaate kontekstis on seetõttu negatiivselt reageerinud kohati nii nende ettevõtete aktsiad, kellel jäi selja taha oodatust parem kvartal, rääkimata neist, kelle aktsiakasum valmistas pettumuse. Keskmiselt on S&P 500 ettevõtte aktsia langenud sel tulemuste hooajal numbrite avaldamise järgselt 0,95%, kui positiivse üllatuse pakkunud üheksast sektorist vaid kolmes (materjalitööstus, esmatarbekaubad ja tehnoloogia) on ettevõtete aktsiad keskmiselt ka tõusnud.

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 109 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon