Li-Cycle laiendab liitiumakude käitlemise haaret - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Li-Cycle laiendab liitiumakude käitlemise haaret

Erko Rebane

03.02.2022 13:49

Autor: Ralph Hutter

Eelmise aasta lõpus sai LHV finantsportaalis lähemalt tutvustatud Kanada päritolu ettevõtet Li-Cycle, kes on ehitamas üles oma võimekust käidelda liitiumakude tootmisest tekkivat materjalijääki, et neid metalliühendeid saaks uuesti kasutusele võtta. Jaanuari lõpus andis ettevõte oma äritegevusest värske ülevaate.

Li-Cycle tootis eelmisel aastal oma kahe tegutseva tehasega (Spoke’id) kokku 1880 tonni black mass’i (liitiumioonakude käitlemisest saadud materjalimass selle edasiseks töötlemiseks ja erinevate metalliühendite eraldamiseks), millest üle 800 tonni pärines neljandast kvartalist. 1880 tonni black mass’i on võrdeline umbes 2800-5400 tonni suuruse liitiumioonaku sisendiga (sõltub akudest leiduvatest katoodi ja anoodi kogustest).

Kokkulepe ostjatega (eelnevalt Glencore, uuest aastast Traxys) võimaldab neil kogu toodangu ära müüa kuniks on järgmisest aastast võimelised vastava tehasega (Hub) ise massist metalle eraldama.

Tänu viiele täiendavale Spoke’ile, mis on ehituses ja arenduses, kerkib liitiumioonakude vastuvõtmise võimekus praeguselt 10 tuhandelt tonnilt järgmise aasta alguseks 65 tuhande tonnini. Seejuures öeldi 26. jaanuaril, et esimene tehas väljaspool Põhja-Ameerikat rajatakse Norrasse, luues selleks ühisettevõtte Marrow Batteries’i ja ECO STOR’iga, kus Li-Cycle’le kuulub enamusosalus. Teine veel läbirääkimiste faasis olev Euroopa tehas tuleb tõenäoliselt Saksamaale.

Euroopasse ja edaspidi ka Aasiasse laienedes soovib Li-Cycle saavutada 2025. aastaks 100 000 tonni liitiumioonakude vastuvõtmise võimekuse.

Allikas: Li-Cycle

Arvestades seda, et Põhja-Ameerikas prognoositakse akutehaste tootmisvõimsuse kasvu eelmise aasta 45 GWh pealt 2025. aastaks 500 GWh peale, mis tähendab 2025. aastal u 250 000 tonni akumaterjalide jääkide teket ja Euroopas kasvab sama näitaja prognooside kohaselt 37 Gwh pealt 2030. aastaks 930 GWh peale, andes 2030. aastal tulemuseks 465 000 tonni akujääke aastas, siis peaks turu tegelik suurus selgelt ületama seda võimekust, mida Li-Cycle on seadnud eesmärgiks vastu võtta.

Järgmisel aastal peaks Ühendriikides Rochesteris valmima massi käitlemise Hub, mille vastuvõtu võimeks on 90 tuhat tonni liitiumioonakudega võrdelist toodangut (35 tuhat tonni black mass’i). Seega on antud tehas võimeline vastu võtma kaks korda rohkem kui praegu Põhja-Ameerikas töös või välja kuulutatud Spoke’ide maht kokku, kuid kuna viimaseid tekib aja jooksul ilmselt juurde, siis  selle arvestusega u 490 mln dollarit maksev materjalide eraldamise tehas suuremana ka ehitatakse. Sealt peaks hakkama tulema välja aastas 42-48 tuhat tonni nikkelsulfaati, 7500-8500 tonni liitiumkarbonaati ja 6500-7500 tonni koobaltsulfaati.

2025. aastaks peaks Euroopasse ja potentsiaalselt ka Aasiasse tekkima Hub’e juurde, mis annaks globaalselt nende käitlemise võimeks 220 tuhande toni jagu liitiumakudega võrdelises mahus black mass’i.

Li-Cycle’i müüdud toodete ja teenuste tulu oli neljandas kvartalis 4,39 miljonit dollarit (aasta varem 0,469 mln) ja terve majandusaasta tulu suurenes 0,792 miljonilt 7,374 miljonile. Kogu aasta korrigeeritud kulumieelne ärikahjum (EBITDA) oli –25,37 mln dollarit vs. –11,5 mln 2020. majandusaastal. Kõrgemate kulude taga oli töötajate arvu ning kogu ettevõtte äritegevuse kasv. Majandusaasta kahjum suurenes 9,3 miljonilt 226,6 miljonile, millest 152,7 mln oli SPACiga liitumise tasu ja 38,3 mln dollarit finantsinstrumentide väärtuse muutus.

Kui kolmanda kvartali lõpus oli neil üle 70 kliendi, siis neljanda kvartali lõpuks jõuti 85 kliendini. Nendeks on tarbijaelektroonika käitlejad, akutootjad, elektriliste autode tootjad ja teenuste pakkujad elektriautode tootjatele.

Ehkki Li-Cycle paistab silma väga ambitsioonika kasvuplaaniga, jäädakse finantsprognooside andmisel kidakeelseks. Neljanda kvartali tulemustega paralleelselt ootasid investorid juhtkonnalt tõenäoliselt ka 2022. aasta müügitulu prognoosi vahemikku, kuid leppida tuli vaid infoga, et black mass’i tahetakse tänavu toota 6500-7500 tonni ehk 3,5-4,0 korda rohkem kui eelmisel aastal.

Mullu aprillis käidi SPACiga liitumise presentatsioonis küll järgnevate aastate väljavaade välja, ent arvestades seda, et  nende numbritega võrreldes osutus 2021. a tulu pea 40% väiksemaks, tundub ebarealistlik oodata käesoleval aastal 75 miljoni dollari suurust käivet. Samuti ei saa EBITDA veel sel aastal olema positiivne (nii nagu aprillis prognoositi), kuna tehaste käivitamisega ja inimeste arvu kahekordsel kasvatamisel 400ni suurenevad oluliselt ka kulud.

* 2021. a aprillis LiCycle'i poolt antud prognoosid

Ettevõtte turukapitalisatsioon jääb hinna tugevast langusest hoolimata endiselt veel üle 1,2 miljardi dollari ja kuna tulude oluliseks kasvatamiseks vajalik Hub valmib alles millalgi 2023, saavutades oma maksimaalse võimekuse potentsiaalselt alles 2024. a alguses (kvartal tagasi öeldi, et tootmise käivitamine toimub 2023. alguses), siis tõenäoliselt jäävad investorid atraktiivsest kasvuväljavaatest hoolimata praegu jälgima, kuidas juhtkond neid ootusi lähiajal suudab realiseerida.

Li-Cycle'i aktsia hind USA börsil (USD).

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon