LHV klientide lemmikaktsiad jaanuaris - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide lemmikaktsiad jaanuaris

Raido Tõnisson

04.02.2022 15:01

Unsplash

2022. aasta esimesel kuul, mil investorite tähelepanu keskmes oli Föderaalreservi intressimäära tõstmisega seotud edasine tegevuskava, tegid LHV kliendid enim tehinguid USA tehnoloogiagigantide ja Balti börsi pangaaktsiatega. Kui enamik neist on aegamööda kujunenud LHV klientide pikaajalisteks lemmikuteks, siis seekord mahtus tabelisse ka üks uus tulija, kes muuhulgas üllatas oma märkimisväärse tootlusega, samal ajal kui kõik teised populaarsemad aktsiad lõpetasid kuu miinusega.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad jaanuaris. Allikas: LHV

Tesla (TSLA)

Jaanuari populaarseim aktsia Tesla oli ühtlasi ka suurim langeja kuu jooksul, väljudes samal ajal vähemalt ühe triljoni dollari suuruse turuväärtusega ettevõtteid koondavast klubist. Jaanuari alguses avalikustas Tesla oma 2021. aasta ja neljanda kvartali tarnemahud, mis hoolimata tugevatest numbritest ei suutnud kasvuaktsiate üldisele jaanuarikuu langusele suurt vastupanu osutada.

Rekordilises neljandas kvartalis tarnis Tesla 308,6 tuhat elektriautot, ulatudes kogu aasta arvestuses 936,2 tuhandeni (+87% võrreldes 2020. aastaga). Hoolimata sellest, et detsembrikuu viimastel päevadel korrigeerisid mõned analüütikud oma ootusi ülespoole, kujunes keskmiseks ootuseks vastavalt 267 tuhat ja 897 tuhat autot. Seega ületas Tesla ootusi nii kvartali- kui ka aastaarvestuses.

Üheks aktsia hinna langust võimendavaks asjaoluks võis olla ka jaanuari keskel ilmunud teade, mille kohaselt lükkab Tesla oma uue Cybertrucki tootmist edasi 2023. aasta esimesse kvartalisse. Varasemalt on tootmist edasi lükatud veel kahel korral: 2019. aastal 2021. aasta lõppu ja 2021. aasta augustis 2022. aastasse.

Tesla aktsia sulgemishind 3. veebruaril oli 891,14 dollarit.


Allikas: Finance.Yahoo

Nvidia Corporation (NVDA)

Videomängude- ja tehnoloogiahiid Nvidia jaanuarikuu languseks kujunes ligi 19%, sarnaselt teistele sektorikaaslastele tulenes pigem laiapõhjalisest turulangusest kui ettevõttepõhistest arengutest.

Kuna Nvidia üheks oluliseks ärisuunaks on krüptokaevandamisel paljunõutud mikrokiipide tootmine, oli krüptovarade laiapõhjalisel langusel tõenäoliselt ka Nvidia aktsia hinnale oma mõju. Selles osas oli üheks suurema kaaluga uudiseks Venemaa keskpanga teade keelustada krüptorahade kasutamine, mis vähendab kaevandamise mahte. USA ja Kasahstani järel on Venemaa maailma suuruselt kolmas krüptokaevandaja ning seetõttu oluline turg graafikakaartide ja mikrokiipide tarnijatele.

Nvidia teatab oma neljanda kvartali tulemused veebruari keskpaigas, millest oodatakse 7,42 miljardi dollari suurust tulu (+48,2% aastaga) ja 1,22 dollarilist kasumit aktsia kohta (0,77 dollarit 2020. aasta neljandas kvartalis).

Nvidia aktsia sulgemishind 3. veebruaril oli 239,48 dollarit.


Allikas: Finance.Yahoo

Apple (AAPL)

Nutiseadmete tootja Apple’i aktsia langes jaanuaris tehnoloogiasektorist oluliselt vähem, lõpetades kuu −4%ga. Kukkumist pehmendasid oluliselt ettevõtte avaldatud rekordilised neljanda kvartali tulemused, hoolimata ülemaailmsest tarneprobleemist. Kokku kasvasid Apple’i tulud kvartaliga 11% 123,9 miljardi dollarini (oodati 118,7 miljardit), näidates oodatust paremat kasvu kõikides tootekategooriates, väljaarvatud iPadid.

Kasum aktsia kohta ulatus 2,1 dollarini, mida on 25% rohkem kui aasta varem ja ületas analüütikute ootusi 0,21 dollariga. Tugevatele tulemustele avaldasid positiivset mõju eelneval kvartalil esmakordselt turule toodud uued iPhone’i ja MacBooki mudelid, mis varasema Inteli kiibi asemel töötavad nüüd Apple’i enda arendatud kiibiga.

Apple’i aktsia sulgemishind 3. veebruaril oli 172,90 dollarit.


Allikas: Finance.Yahoo

ZIM Integrated Shipping Services (ZIM)

Üsnagi ootamatult sattus jaanuari populaarseimate aktsiate, USA tehnoloogiahiiglaste ja Balti pankade, kõrvale üks endiseid konteinerlaevanduse teerajajaid ZIM Integrated Shipping Services. Juba 145. aastal Iisraelis asutatud, kuid alles eelmise aasta jaanuaris börsile tulnud ZIM on praeguseks kujunenud juhtivaks konteinerite liinilaevandusettevõtteks ning aastaga on aktsia hind börsil kerkinud koguni kuuekordselt.

Lisaks kiirele aktsiahinnatõusule maksis ettevõte 2021. aastal aktsionäridele dividendidena kokku 4,5 dollarit aktsia kohta, mis aasta lõpu aktsia hinna põhjal tähendab ligi 8%list dividenditootlust. Sealjuures kolmandas kvartalis deklareeritud 2,5 dollari suurune dividendimakse aktsia kohta moodustas kvartaalsest puhaskasumist vaid 20% ning maksti välja eelmise aasta detsembrikuu lõpus.

ZIM avaldab oma neljanda kvartali tulemused 28. märtsil, millest oodatakse 14,11 dollarilist kasumit aktsia kohta. 20%lisest väljamaksemäärast lähtudes võib väljamakstav dividend ulatuda 2,8 dollarini aktsia kohta. Alates 2022. aastast maksab ettevõte dividende välja kord kvartalis.

ZIM Integrated Shipping aktsia sulgemishind 3. veebruaril oli 68,70 dollarit.


Allikas: Finance.Yahoo

Microsoft (MSFT)

Microsoft teatas oma neljanda kvartali tulemused 25. jaanuaril, mis ületasid prognoose nii tulude kui ka kasumi osas. Ettevõtte kogutulud kasvasid aastaga 20% 51,73 miljardi dollarini (oodati 50,88 miljardit) ja puhaskasum aktsia kohta 2,48 dollarini (oodati 2,31 dollarit).

Jaanuaris astus Microsoft olulise sammu oma videomängude äri edasiviimises, teatades plaanist osta 68,7 miljardi dollari eest nii Fortune 500 kui ka S&P 500 koosseisu kuuluva videomänguarendaja Activison Blizzardi. Omandamine peaks lõpule jõudma järgmise 18 kuu jooksul ning see tõstaks Microsofti maailma suuruselt kolmandaks videomängude tootjaks, andes talle samal ajal kontrolli Activision Blizzardi populaarseimate toodete üle, sealhulgas Call of Duty ja World of Warcraft.

Microsofti sulgemishind 3. veebruaril oli 301,25 dollarit.


Allikas: Finance.Yahoo

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti jaanuaris arvukalt tehinguid ka Enefit Greeni EGR1T (kuine muutus: −3,7%), LHV Groupi LHV1T (−3,4%), Siauliu Bankase SAB1L (−0,5%), Coop Panga CPA1T (−3,0%), Ignitis Grupe’i IGN1L (−1,9%) ja Wise’i WISE (−19,0%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: EGR1T (alates IPO-st), LHV1T, SAB1L, CPA1T (alates IPO-st), IGN1L (alates IPO-st), WISE (alates IPO-st).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon