Aasta alguse soodusmüük - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Aasta alguse soodusmüük

Joel Kukemelk

07.02.2022 09:39

Kaubanduskeskustes on jõuludejärgne soodusmüük jaanuarikuus tavapärane nähtus. Aktsiaturgudel on aga jaanuar sarnaselt detsembrile olnud sesoonselt üks tugevamaid kuusid, kus hinnad pigem tõusevad. Sel aastal toimus sarnaselt kaubanduskeskustele soodusmüük aga ka aktsiaturgudel. Põhjuseks hirm sõjaohu, võimalike majandussanktsioonide, inflatsiooni ja kõrgemate intresside ees.

Jaanuaris vähenes tulusaimast pikaajalisest raha kogumise skeemist ehk II sambast väljuda otsustanud inimeste tõttu LHV Rohelises Pensionifondis raha kasvatavate inimeste arv 10 805 pealt 88 võrra 10 717 peale.

CO2 hinnatõusust kasu saav fond

Müügilaine ajal panime tööle kogu aasta alguses fondi liikunud uue vaba raha ja suurendasime odavamate hindade pealt oma põhipositsioone. Võrreldes senise portfelli struktuuriga kasvatasime oluliselt panuseid akutehnoloogia vallas, lisasime portfelli Rootsi börsilt elektrilisi tööstusmasinaid tootva Sandviki aktsiad ning KraneShares Global Carbon börsil kaubeldava fondi, mis jälgib CO2 emissioonide hinnaliikumist.

Kui CO2 emiteerimise tonni hind oli Euroopas aasta alguses veel 80 €, siis jaanuari lõpuks oli see tõusnud uue rekordini ligi 90 € peale. Kõrgemad nafta ja gaasi hinnad kombineerituna suurema energiatarbimisega on olukorras, kus rohevõimsusi pole piisavalt veel ehitatud, kergitamas CO2 hindu ja samal ajal motiveerimas roheenergia võimsustesse suuremaid investeeringuid tegema. Jaanuarisse jäi ka ülevõtupakkumine meie väikesele investeeringule jalgrataste tootjasse Accell Groupi, mille lisasime portfelli möödunud aasta maikuus ja kust teenisime veidi enam kui poole aastaga +30%.

Jaanuari korrektsioon

Jaanuar tõi aktsiaturgudele soodusmüügilaine, mille tulemusena tegid suuremad börsiindeksid läbi kuni 15%lisi langusi. Suurte tehnoloogiaettevõtete – nt elektriautode tootja Tesla – langus jaanuarikuu sees ulatus ka 30%ni. Kasvanud riskikartlikkus mõjutas negatiivselt ka LHV roheliste pensionifondide osakute väärtust. 

2022. aasta jaanuari lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 53 erinevat investeeringut. 22% fondist on investeeritud taastuvenergiasse, 21% akutehnoloogiasse, 16% elektrifitseerimisse, 13% ringmajandusse, 8% vesinikutehnoloogiasse, 7% energiatõhususse, 7% erinevatesse ESG fondidesse ning 5% metsa- ja põllumajandusse.

98% rohefondi klientidest on nooremad kui 60 aastat

LHV rohelised pensionifondid on kõige populaarsemad just nooremate ja keskealiste klientide seas. See näitab ilmekalt ära selle, mis suunas noorte arvates maailm liigub ja see seab paika pikaajalised trendid ka finantsturgudel. Koguni 94% LHV Pensionifondi Roheline klientidest on pensionieani 10 aastat või rohkem. See tähendab, et raha kasvatamisel on ees veel pikk või väga pikk periood ning lühiajalised langused finantsturgudel annavad võimaluse rohevarasid oma portfelli igakuiselt soetada lihtsalt soodsama hinnaga.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon