Ühinemiste ja ülevõtmiste tegus aasta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ühinemiste ja ülevõtmiste tegus aasta

Raido Tõnisson

10.02.2022 08:42

iStockphoto

Kui eelmist aastat mäletavad paljud kui rekordilise arvuga IPOde aastat, siis vähem tähelepanu on saanud tõsiasi, et tippmark saavutati ka ühinenud ja ülevõetud ettevõtete poolest. Eriti suurt aktiivsust näitasid selles osas tehnoloogia- ja tervishoiusektoris tegutsevad ettevõtted ning 2022. aasta jaanuari pealt võib öelda, et sama trend on kandunud ka sellesse aastasse.

Ühinemiste ja ülevõtmiste koguväärtus ja tehingute summa näitas eelmisel aastal korralikku taastumist tänu tegevjuhtide kindlustunde paranemisele majanduskasvu toel. See lõi suurettevõtetele soodsa keskkonna oma tegevuse laiendamiseks ja kogunenud kapitali töölepanekuks. Kokku ulatus ühinemiste ja ülevõtmiste käigus sooritatud tehingute kogusumma ülemaailmselt enam kui 5 triljoni dollarini, mida on 58% rohkem kui eelneval aastal.

Tehingute arv kasvas aastaga 24% 5160ni, mille hulka kuuluvad nii avalikud kui ka eraettevõtted ning SPACid. Investeerimispanga Morgan Stanley andmetel on aktiivsuse hüppeline kasv tingitud eelkõige tehnoloogiasektori tugevast kasvust, mille puhul keskmine tehingu summa oli 1-5 miljardit dollarit. Selles turuväärtuse vahemikus olevate ettevõtete ülevõtmiste aktiivsus kasvas võrreldes 2020. aasta madalseisuga ligi kolmekordselt.

Olulise panuse aktiivsuse kasvule andsid ka suurtehingud, milleks loetakse üle 5 miljardi dollari ulatuvaid tehinguid. Ehkki selliste tehingute arv kasvas 2020. aasta 111lt 181ni 2021. aastal, oli sellel suur mõju tehingute koguväärtusele. Eelmise aasta neljanda kvartali turulanguse tõttu küll ülevõtmiste aktiivsus aeglustus, kuid ületas kolme kuu kokkuvõttes endiselt ühte triljonit dollarit.


Allikas: Refinitiv

Kuigi sel aastal võivad ühinemiste aktiivsust vähendada kasvavad intressimäärad või suurenenud regulatiivne kontroll ettevõtete üle, usub Morgan Stanley, et 2021. aastal aktiivsust toetanud trendid teevad seda ka 2022. aastal.

Üheks aktiivsuse kasvu vedavaks teguriks on asjaolu, et mitmed suurettevõtted on jätkuvalt kasvatamas oma vaba raha hulka bilansis ning paljude puhul on see pärast edukat ülevõtmiste aastat endiselt kõrgeimal tasemel. Kuna liiga suur vaba raha hulk piirab ettevõtte kasvu ja vähendab efektiivsust, peavad palju vaba raha omavad ettevõtted seda investeerima, et saavutada optimaalne tase.

Jättes välja finantssektori, ulatub S&P 500 ettevõtete vaba raha ja lühiajaliste investeeringute summa enam kui 2 triljoni dollarini, mida investoritele välja ei maksta, või tehakse seda väga väikeses osakaalus, ja mis on pikemaajaliste investeeringute ootel. Ainuüksi 13 S&P 500 mittefinantsettevõtet omavad sellest rohkem kui 1 triljoni dollari suurust osa, eesotsas Apple’iga, kelle vaba raha ja lühiajaliste investeeringute summa ulatub 202,5 miljardi dollarini. Seda on 4% rohkem kui eelmise aasta alguses ja moodustab nüüd kõikidest S&P 500 mittefinantsettevõtetest 7,6%.

Siiski on ka mõned S&P 500 suurimad ettevõtted hakanud aktiivsemalt teisi ettevõtteid üle võtma. Apple’i ja Pelotoni ühinemine tuli päevakorda alles mõned nädalad tagasi; nimelt nähakse Pelotoni osana mõnest suuremast ja mitmekesisemast ettevõttest kui eraldiseisvast projektist. Lisaks ühilduvad juba praegu Apple’i teenused Pelotoni toodetega, mis hõlbustaks ühinemist. Pelotoni turuväärtus on praegu vaid 10 miljardi dollari juures, moodustades Apple’i kogu vaba rahast siiski vaid väikese osa.

Apple maksab küll aktsionäridele kvartaalseid dividende ja ostab oma aktsiaid tagasi, kuid kuna see on samas suurusjärgus aastase raha sissevooluga, ei lahenda see liigse vaba raha probleemi.


Allikas: Bloomberg

170 miljardi dollariga on teisel kohal Alphabet, kes viimasel ajal avalikele ettevõtetele suuremaid ülevõtupakkumisi teinud ei ole, kuid kuna ettevõte ei maksa investoritele ka dividende, siis võib arvata, et raha on kogutud mõne suurema investeeringu tegemiseks. Väiksemamahulisi eraettevõtete ülevõtmisi on tehtud 2021. aastal küll viiel korral ja selle aasta jaanuaris omandati 500 miljoni dollari eest Iisreali küberturvalisuse ettevõte.

Kolmandal kohal omab 132 miljardi dollari suurust vaba raha hulka Microsoft, kes teatas 2022. aasta jaanuaris videomängude arendaja Activision Blizzardi võimalikust omandamisest 68 miljardi dollari eest. Ülevõtmise õnnestumise järel oleks Microsoftil veel 64 miljardit dollarit vaba raha, mis tehingu täitumise kuupäevaks on tõenäoliselt suuremaks kasvanud.

Microsofti puhul võib üsnagi realistlikuks pidada 17 miljardilise turuväärtusega sotsiaalmeediaplatvormi Pinteresti (PINS) ülevõtmist, mille tegevjuht pidas Microsofti juhiga läbirääkimisi juba eelmise aasta alguses, kuid mis seni ei ole pakkumise tegemiseni arenenud. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga on Pinteresti turuväärtus langenud ligi 70%.

Lisaks tehnoloogiaettevõtetele omavad palju vaba raha ka mitmed S&P 500 tervishoiuettevõtted, nagu Pfizer, UnitedHealth Group, Johnson & Johnson ja Humana, kes võivad otsida investeeringuid tervishoiusektorist.

Selles osas on potentsiaalsed sihtettevõtted uuenduslikke ravimeid ja patenteeritud tehnoloogiaid omavad ettevõtted, kellest parimaks näiteks on üks juhtivaid geenitöötlusettevõtteid CRISPR Therapeutics (CRSP). Läbi oma tehnoloogiaplatvormi keskendub CRISPR raskete haiguste ravimiseks mõeldud innovatiivsete geenipõhiste ravimite väljatöötamisele.

Ettevõtte juhtiv tootekandidaat on praegu verehaiguste mõeldud vähiravim CTX001, mida arendatakse koostöös Vertex Pharmaceuticalsiga. Kuigi 2021. aasta lõpus jutud Vertexi võimalikust CRISPRi ülevõtmisest juba levisid, ei ole see kuulujuttudest edasi arenenud ning CRISPR on endiselt võimalik investeerimisobjekt suurematele biotehnoloogiaettevõtetele. CRISPRi turuväärtus ulatub 4,8 miljardi dollarini, mis ülevõtmise jaoks näib olevat populaarsel tasemel: sellise turuväärtusega ettevõtete omandamine suuremate poolt näitas 2021. aastal kiireimat kasvu.

Finantssektorist on USA maaklerfirma Robinhoodi (HOOD) turuväärtus eelmise aasta augusti 60 miljardi dollarilisest tipust langenud praeguseks vähem kui 12 miljardi dollarini, jõudes sellega potentsiaalselt suurema arvu ettevõtete radarile, kes otsivad investeerimisobjekti. Kuna aga Robinhood on oma kasutajad saanud eelkõige tänu meemiaktsiate trendile kui pikaajalise investeerimise populiseerimisele, on ka tema tulud ja kasutajate arv sama volatiilsed kui meemiaktsiad ise, tehes ettevõtte praeguse olukorra keeruliseks.

2021. aastal ulatus Robinhoodi kasutajate arv koguni 22 miljonini, mis meemiaktsiate trendi kadudes muutuks suures osas väärtusetuks. Kui Robinhood hakkaks enda tegevust ise ümber kujundama, nõuaks see muuhulgas ka seni edu toonud väärtustest loobumist, milleks tegevjuhid tõenäoliselt valmis ei ole. Samas on Robinhood aja jooksul kujundanud kindla kaubamärgi ning saavutanud olulise äratuntavuse maaklerfirmade seas, mis koos allesjäänud kasutajate arvuga võib mõnele juhtivale investeerimismaaklerile võib pakkuda olulist täiendust.

Kui üks ettevõte omandab teise ettevõtte, kipuvad mõlema ettevõtete aktsiahinnad vähemalt lühiajaliselt vastassuunas liikuma. Nagu ka allolevalt graafikult näha, tõuseb enamasti ülevõetava ettevõtte aktsia omandamise käigus makstava lisatasu tõttu. Peale Activison Blizzardi ja Pelotoni tegi eelmise aasta lõpus olulise ülevõtupakkumise ka Oracle, kes lõi 28 miljardi dollari eest käed juhtiva digitaalsete infosüsteemide pakkuja Cerneriga.

Kõigi kolme näite puhul on ülevõtupakkumise avaldamise kuupäeval sihtettevõtete aktsiate hinnad järsult tõusnud, ulatudes keskmiselt 20%ni. Samas Activison Blizzardi ja Pelotoni puhul ületas päevasisene hind hetkeks ka 30% taset. Ühinemise käigus omandava ettevõtte makstav preemia on ühtlasi ka põhjus, miks investorid järgmiseid potentsiaalseid ühinemisi suure hoolega jälgivad.

Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon